Hidroelectrica

Investițiile imobiliare din România s-au redus în anul 2018

11.02.2019

Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est (ECE) au ajuns la 13,8 mld. euro, în 2018, conform celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Colliers International – Outlook 2019: Climbing at the altitude. Suma este în creștere cu 5% față de anul precedent. Pentru 2019, se estimează că ratele dobânzilor din zona euro vor rămâne la zero. Acest lucru înseamnă că lichiditatea va fi crescută, cumpărătorii interesați, iar prețurile se vor plafona.

Investițiile imobiliare 2018. Randamentele

Totodată, randamentele pentru clădirile de birouri ar putea să scadă în anumite capitale din regiunea ECE.

“Continuarea tendinței de creștere a salariilor cu mult peste inflație ar trebui să susțină consumul și chiriile în 2019. Întocmai acest tipar de creștere salarială ar trebui să ducă la dezvoltarea sectorului de servicii în cadrul economiilor ECE în următorii ani, apărând regiunea, într-o mai mică sau mai mare măsură, de orice perturbări din economia globală”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist în cadrul Colliers International.

Investițiile imobiliare 2018. Scăderea din România

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, spune că în țara noastră volumul tranzacțiilor imobiliare a scăzut în 2018 comparativ cu 2017. Nivelul s-a situat puțin sub 950 mil. euro. Acesta este un rezultat bun pentru piața locală.

”Pentru 2019, avem un optimism ponderat. Economia va continua să crească similar cu rata potențială de creștere, care este dublă față de media UE. În mod normal, contextul economic, alături de un decalaj favorabil de randamente între produsele românești și cele din alte regiuni din ECE, ar fi suficient pentru un rezultat bun în 2019, mai ales având în vedere că tranzacțiile în desfășurare cu clădiri de birouri sugerează un volum posibil de peste 500 mil. euro. Cu toate acestea, riscurile în creștere, legate de zgomotul economic și politic, sunt o sursă de îngrijorare”, a explicat Silviu Pop.

Investițiile imobiliare 2018. Economia globală

Numeroși indicatori de încredere arată încetinirea economiei mondiale. Studiile privind moralul din China, prețul combustibilului, importurile chineze, exporturile sud-coreene, indicii de încredere a mediului de afaceri din Germania – toate arată aceeași direcție: în jos.

În plus, un factor îngrijorător pentru ECE și Germania îl reprezintă scăderea cererii de automobile din partea Chinei. În acest context, este posibil ca Germania, cea mai puternică economie a Europei, să se afle în prezent într-o „recesiune tehnică”.

Investițiile imobiliare 2018. Riscurile din Europa Centrală și de Est

Investitorii imobiliari din regiune trebuie să fie precauți cu privire la riscuri. Acestea includ:

  • supraîncălzirea la nivel de livrări
  • lipsa forței de muncă
  • progresul în ceea ce privește ușurința competitorilor de a face afaceri în întreaga lume
  • fenomenul Brexit
  • reduceri de fonduri europene după ieșirea Marii Britanii din UE
  • politica populistă din unele țări ECE
  • riscul taxării activelor.

Pe de altă parte, comerțul online și modul de lucru flexibil vor schimba status-quo-ul pe termen lung.

Investițiile imobiliare 2018. Atitudinea consumatorilor

Atitudinea consumatorilor pare să afecteze fluxul de fonduri din domeniul imobiliar din regiune.

Legătura cu modelul de afaceri al investitorilor, cu aproape jumătate din fluxurile din regiune venite prin intermediul sectoarelor de retail, logistice și hoteliere, și cu piețele de birouri și industrial, indirect prin intermediul ocupării forței de muncă, este clară.

Încrederea consumatorilor a atins maxime cu aproape 6-12 luni în urmă în ECE, și înainte de asta în România.

”Dacă am considera că încrederea consumatorilor prevestește ce se întâmplă peste un an și jumătate, înseamnă că vârful ciclului va fi atins la mijlocul lui 2019”, conform Colliers.

Citește și Guvernul a aprobat bugetul pentru anul 2019

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Investițiile imobiliare din România s-au redus în anul 2018

  1. Pingback: Sphera Franchise Group a investit peste 337.000 euro în proiecte de responsabilitate socială | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.