Investitiile in digitalizare in 2018

Investițiile în digitalizare în 2018: Ce spun companiile din nord-vestul României?

14.12.2018

Investițiile în digitalizare în 2018. Companiile investesc 12% din cifra de afaceri, anual, pentru digitalizarea businessului, conform unui studiu realizat de ARIES Transilvania. Astfel, firmele din regiunea Nord-Vest alocă, în medie, acest procent din cifra de afaceri pentru digitalizare. Ponderea cifrei de afaceri curente datorate digitalizării este de aproximativ 18%, un indicator al profitabilității sale potențiale.

Investițiile în digitalizare în 2018. Avantajele aduse?

În plus, cercetarea mai arată că pentru aproximativ 90% dintre companii, digitalizarea a determinat îmbunătățirea avantajului competitiv și al portofoliului de clienți, menținând un număr constant de angajați.

Aceste date reies din principalele concluzii ale studiului „Cererea și oferta de digitalizare” comandat de ARIES Transilvania – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania și clusterul Transilvania IT.

Investițiile în digitalizare în 2018. Conectare și mobilitate

„Dincolo de cifre, trebuie să ținem cont că digitalizarea duce la conectare și la mobilitate, la transformarea datelor în informații. De aici rezultă o capacitate de analiză crescută și un context prielnic inovației, ca un factor diferențiator relevant în era digitală”, declară Bianca Muntean, director executiv ARIES Transilvania.

Investițiile în digitalizare în 2018. Estimări

În următorii cinci ani, afacerile digitalizate vor crește în proporție de 35 – 40%.

Nu mai puțin de 36% dintre companii se văd digitalizate în maximum doi ani, 30% alocă minimum trei ani pentru finalizarea acestui proces, iar alte 30% nu se arată interesate de digitalizare.

În ceea ce privește companiile de IT care oferă servicii de digitalizare, oferta este una diversificată, cuprinzând în special aplicații destinate:

 • segmentelor de content & document management,
 • consumer software,
 • ecommerce,
 • cloud,
 • analiză de business,
 • creșterea mobilității sau securitate.

În medie, 76% din cifra de afaceri (> 2 miliarde de lei) a companiilor IT din regiunea menționată o reprezintă vânzările de produse destinate digitalizării.

În plus, 75% din oferta industriei de IT din Nord-Vest acoperă servicii de sprijin al afacerilor și comerțul electronic. Pe de altă parte, domeniile educație și administrație publică sunt mai puțin acoperite.

Investițiile în digitalizare în 2018. Obstacole

Obstacolele identificate în vânzarea soluțiilor de digitalizare sunt:

 • necunoașterea beneficiilor digitalizării
 • rezistența la schimbare
 • lipsa de pregătire
 • bugetele restrânse alocate digitalizării

„Probabil că singura modalitate de a amplifica productivitatea și inovația în toate industriile este educația. Trebuie să creștem gradul de informare privind beneficiile incontestabile ale digitalizării, un prim pas foarte important în această direcție fiind studiul publicat de clusterul Transilvania IT și ARIES Transilvania”, adaugă Voicu Oprean, președintele ARIES Transilvania.

Prin urmare, în aceste condiții, companiile din IT preferă să se orienteze spre segmentul matur, conștient de avantajele digitalizării și mai puțin către companiile mici.

Citește și Renault a livrat 300 de ambulanțe către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență

 

 

 

 

 

Citiți și despre:

 • 26 de companii româneşti participă la „CEBIT 2015”26 de companii româneşti participă la „CEBIT 2015” În perioada 16-20 martie, 26 de companii româneşti din sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor participă la cel mai important târg din domeniu „CEBIT 2015”, ce se desfăşoară la Hanovra […]
 • GoPro deschide un birou în Bucureşti şi angajează 100 de persoaneGoPro deschide un birou în Bucureşti şi angajează 100 de persoane Compania GoPro a anunţat deschiderea unui nou birou în Bucureşti, care se va concentra pe inginerie software, inclusiv pe dezvoltarea platformelor sale web şi comerţ electronic. Extinderea operațiunilor în […]
 • Miele Tehnica inaugurează o divizie de dezvoltare softwareMiele Tehnica inaugurează o divizie de dezvoltare software Compania Miele Tehnica se află într-o nouă etapă de dezvoltare a activității sale din ţara noastră. Astfel, în această perioadă, compania se extinde prin deschiderea unei divizii de dezvoltare software la […]
 • Avangate participă la IMWorld 2014Avangate participă la IMWorld 2014 Avangate, lider mondial de soluții de comerț electronic pentru companii de software și servicii online, participă, în perioada 8-9 octombrie, la cea de-a treia ediție a evenimentului Internet & Mobile […]
 • Un nou CTO pentru TotalSoftUn nou CTO pentru TotalSoft TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de ERP și soluții financiare la nivel internațional, parte a companiei inovatoare Logo Yazılım A.Ş (Logo), va avea, începând din luna august, un nou Chief […]

2 păreri la “Investițiile în digitalizare în 2018: Ce spun companiile din nord-vestul României?

 1. Pingback: Titluri de stat CENTENAR. Perioada de subscriere | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Investițiile în digitalizare în 2018: Ce spun companiile din nord-vestul României?

Comentariile nu sunt permise.