Constructii

Kasper development

Kasper Development răspunde provocărilor prin inovație și viziune

01.12.2022

Compania acționează proactiv la nivelul soluțiilor de furnizare a energiei și sistemelor de încălzire, prioritizând durabilitatea și o protecție sporită a mediului. Pentru piața imobiliară, 2022 a fost un an cel puțin atipic. Creșterea prețurilor la materialele de construcții și energie, generată în principal de sincopele din lanțul de aprovizionare în urma conflictului din Ucraina, a testat capacitatea dezvoltaltorilor de a gestiona și de a continua proiectele aflate în desfășurare. Pentru a afla care a fost evoluția recentă a Kasper Development, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din Brașov, cu o experiență de peste 15 ani în piața imobiliară, am stat de vorbă cu Fondatoarea companiei, dna. Daniela Kasper.

J.A.: Având în vedere provocările acestui an, cum ați reușit să vă adaptați contextului?

D.K.: Ultimele luni au fost ca un examen neanunțat din toată materia, care a testat toate cunoștințele și toate abilitățile dobândite de-a lungul anilor. Am trecut printr-o probă practică dură, pentru care teoria aproape că n-a avut relevanță. Pentru a face față testului, ți se cerea viteză de reacție sub presiune extremă, curaj pentru o suită de decizii riscante și flexibilitatea de a evolua într-un mediu cu vizibilitate redusă, în care toate elementele se aflau într-o dinamică haotică impredictibilă.

Am avut ocazia, în ultimele luni, să facem nenumărate exerciții creative de gestionare a incertitudinii. Am evaluat impactul pe care l-ar putea avea schimbarea strategiei de dezvoltare, am încercat să identificăm politici de preț corecte pentru noi și pentru clienții noștri și am ajustat permanent cash-flow-ul, pentru a ne asigura că avem argumente credibile în negocierile cu furnizorii, astfel încât diminuarea stocurilor și perturbarea fluxurilor de aprovizionare să nu dezechilibreze și mai mult producția. În acest interval de nouă luni, din octombrie 2021 în mai 2022, prețurile materialelor de construcții au evoluat într-o cascadă de recorduri istorice, tensionând întregul ciclu de producție, de la proiectare și construcție, la politicile de preț și programarea vânzărilor. Regulile jocului s-au schimbat permanent din mers, iar proiectele aflate în derulare au fost duse mai departe în condiții radical diferite față de previziunile inițiale.

Deciziile intuitive, inspirate sau îndoielnice, au devenit un mod obișnuit de lucru. Erau oricum preferabile lipsei de acțiune, care ar fi atras scenarii catastrofale, blocarea sau înghețarea activității. Probabil că fiecare antreprenor s-a întrebat în acest răstimp dacă n-ar fi mai prudent să oprească lucrările până se liniștește furtuna.

J.A.: În ce direcție se îndreaptă deciziile dvs. și ce soluții vedeți pe termen lung?

D.K.: Pentru seria clădirilor în plin proces de construcție, am gestionat fluctuația prețurilor materialelor – cu schimbări de soluții semnificative de la o zi la alta – și, în cele din urmă, am decis să modificăm proiectul din mers, pentru a-l adapta noilor standarde privind consumul de energie. A existat un moment în care n-am mai reușit să identificăm criterii corecte pentru calcularea prețurilor, așa că am oprit vreme de zece luni vânzările, sperând ca în acest răstimp să ne putem restabili o parte dintre reperele știute sau să identificăm unele noi, actuale.

Creșterea prețurilor la energia electrică și gaz ne-a obligat, în cele din urmă, să investim și mai mult, într-o perioadă în care părea mai prudent să conservi orice buget. Am planificat schimbarea soluțiilor tehnice din sistemele consumatoare de energie, știind că modelele vechi, definitiv depășite, nu mai fac față problematicilor actuale. Ne-am asumat dezechilibre temporare în fluxul firesc al lucrărilor pentru a asigura pe termen lung o stare de echilibru și de predictibilitate pentru clienții noștri.

Ignorat până acum în procesul de luare a deciziilor, consumul de energie va deveni un criteriu fundamental de selecție în sectorul imobiliar. Va fi elementul care va face diferența, redefinind piața chiriilor și piața de vânzări deopotrivă. Anticipând acest parcurs, am optat pentru unul dintre cele mai eficiente concepte de încălzire la nivel european, tehnologii inovative care mixează soluții cu randament sporit de funcționare, în condiții de consum, emisii și costuri reduse. Eficiența este asigurată de un sistem de pompe de căldură aer-apă combinat cu încălzirea în pardoseală, alături de o soluție de furnizare a apei calde printr-o centrală termica pe gaz poziționată pe bloc si conectată la panouri solare. Încurajăm, de asemenea, utilizarea surselor alternative de energie, în special panourile solare, care devin, de anul acesta, parte din soluțiile noastre curente.

J.A.: Ce ne puteți spune despre obiectivele stabilite pentru perioada următoare?

D.K.: Respectând planificările inițiale, eficientizăm fiecare proces de producție în cazul proiectelor pe termen lung deja lansate, astfel încât acestea să fie finalizate la termen, chiar și în condițiile actuale de piață.  Cartierul Coresi, un proiect central în portofoliul companiei noastre, își va urma firesc parcursul, urmând să treacă prin toate etapele programate pentru următorii 6-7 ani, până la finalizare.

Rămânem loiali misiunii noastre de a ridica imobile la standarde europene, în acord cu noile viziuni de sustenabilitate și de protecție a mediului și aliniate viziunilor contemporane cu privire la locuire. Am transformat în soluții de urbanism lecțiile pe care ni le-a adus criza sanitară și am compensat printr-un plus de calitate noile probleme aduse de criza energetică. Ridicăm ansambluri rezidențiale extinse, prioritizând sănătatea, longevitatea și calitatea vieții rezidenților noștri, știind că orice compromis la nivelul calității ar putea fi o greșeală fatală în sectorul imobiliar. Un câștig de moment, decontabil în următorii ani.

Constrânși de incertitudinile unui context socio-economic tensionat, probabil mulți dezvoltatori ar putea fi tentați să reducă standardele tehnice sau de confort atât de necesare dezvoltării unui sector cu impact major în viețile oamenilor. Nu cred că ne permitem să facem pași înapoi. Nu ne permitem un regres tehnologic. Regresul își va cere un tribut scump pe termen lung.Visage-SIPEX

Proiecte în derulare

În 2021, compania a dat startul celei de-a 5-a etape a proiectului rezidențial Coresi „Cartier Coresi. În prezent, atât proiectul KUDO Apartments, cât și CORESI – Cartier Coresi respectă planificările inițiale și vor fi finalizate conform estimărilor, independent de fluctuațiile pieței sau de schimbările prin care va trece mediul economic în următorul interval.

În cartierul Coresi sunt predate primele apartamente din noul proiect Life Upgraded, imobile cu un concept în totalitate redefinit, astfel încât să fie pregătite pentru marile provocări ale lumii de mâine. Anii consecutivi de criză au adus companiei nenumărate provocări, dar și oportunități pe măsură, cărora Kasper Development a fost în măsură să le răspundă, folosindu-se de întregul capital de bune practici acumulat în cei 18 ani de experiență.

În cartierul Coresi sunt predate primele apartamente din noul proiect Life Upgraded, imobile cu un concept în totalitate redefinit, pregătite pentru marile provocări ale lumii de mâine

„Am reinventat totul, am redesenat apartamentele și am regândit clădirile, am inovat soluțiile de furnizare a energiei și sistemele de încălzire, prioritizând durabilitatea și o protecție sporită a mediului. Probabil că mai important decât orice este faptul că am proiectat un ansamblu de soluții inteligente care să permită eficientizarea costurilor, astfel încât fiecare dintre rezidenții noștri să-și poată planifica, fără prea multe griji, viitorul. Parcursul proiectului Kudo a fost destul de limpede încă de la început, fiind vorba despre un ansamblu rezidențial special, adresat unui segment Premium și tocmai de aceea cu un traseu absolut predictibil. Sigur că am avut și în acest caz de compensat fluctuațiile de preț pentru materialele de construcții sau lipsa stocurilor în anumite cazuri, însă soluțiile pe care le-am găsit ne permit predicții clare, astfel încât să putem anunța finalizarea lucrărilor în termenul stabilit, în luna iunie 2023”, continuă dna. Kasper.

Proiecte viitoare

Kasper Development este specializată în ample dezvoltări urbane, o misiune care implică, într-un lung șir de condiții, parteneriate durabile cu entități de elită, fie că este vorba de cei mai buni producători, arhitecți sau designeri, fie de organizații specializate în deservirea și dezvoltarea comunităților.

„Ne propunem să replicăm formula care ne-a adus prestigiul în mediul urban și la nivelul comunităților rurale din jurul Brașovului. Ne  propunem să dezvoltăm comunități frumoase și în  jurul Brașovului. Dorim să ridicăm cartiere speciale de case, imobile cu dotări deosebite și cu indice foarte ridicat de eficiență energetică, în ansambluri deservite de rețele valorice interne, de la centre comerciale și sanitare, la hub-uri culturale și oportunități de petrecere a timpului liber. Schimbările apărute în preferințele de locuire în anii de criză deschid noi drumuri, cărora noi avem competența și experiența să le oferim soluții. Oamenii doresc spații mai ample de locuire, grădini, perdele verzi de protecție, oaze de liniște departe de aglomerările urbane, departe de riscurile sanitare și de orice urmă de stres sau de poluare. Luând în considerare aceste noi criterii, pregătim un proiect amplu de case individuale, gândit astfel încât să întrunească atât exigențele estetice, cât și pe cele de sustenabilitate, începând cu o eficiență ridicată din punct de vedere energetic. Ne-am câștigat deja reputația pentru viziune, bune practici și capacitate de implementare în mediul citadin. Suntem pregătiți să facem lucruri la fel de valoroase și în afara orașelor mari, unde visăm să construim comunități moderne, puternice și independente”, mai spune Daniela Kasper.

Concepte noi de încălzire

Evoluția din ultimele luni a prețului energiei a impus o reexaminare atentă a întregului concept privind încălzirea imobilelor și prepararea apei calde. Fondatoarea Kasper Development este de părere că, dacă în trecut nu reprezenta un element critic în alegerea unui apartament, costul încălzirii va deveni în curând un punct prioritar în procesul de decizie. Tema este atât de importantă, încât au fost făcute schimbări din mers, cu convingerea că centralele clasice vor deveni, în curând, o neglijență costisitoare. S-a optat pentru pompele de căldura individuale, care sunt considerate o soluție inovativă la nivel european și au randament maxim dacă încălzirea se face prin sisteme în pardoseală.

Prepararea apei calde, care necesită o putere calorică mult mai mare, va fi realizată centralizat, printr-o centrală termică poziționată pe bloc și alimentată de panouri solare. În felul acesta, vreme de cel puțin șase luni pe an, se va putea folosi energia gratuită a soarelui.

Kasper Development a optat pentru pompele de căldura individuale, care sunt considerate o soluție inovativă la nivel european și au randament maxim dacă încălzirea se face prin sisteme în pardoseală

„Deși presiunile contextuale sunt uriașe, piața nu pare să conștientizeze încă suficient importanța unei abordări actuale la nivelul soluțiilor de încălzire și de furnizare a apei calde. Subiectul este prea nou și probabil că mulți au nevoie de o perioadă de informare și de acomodare înainte de a decide. De vreme ce în ultimii 30 de ani s-au folosit centralele termice de apartament, este de așteptat ca tranziția către pompele de căldură să întâmpine ceva rezistență. Schimbarea nu va avea loc peste noapte, mai ales că vorbim de o tehnologie nouă care, cel puțin deocamdată, este de 6-7 ori mai scumpă decât soluțiile consacrate. Pe lângă costul ridicat, implementarea necesită și o expertiză tehnică specifică, iar ideea unui personal calificat pentru punerea în operă deschide o altă discuție delicată, destul de veche atât în România, cât și în restul statelor europene”, explică Fondatoarea Kasper Development.

O viziune integrată

În viziunea Kasper Development, urbanismul contemporan reprezintă o viziune complexă, integrată, care mixează servicii, soluții, tehnici și metode complementare pentru a asigura dezvoltarea comunității în condiții prietenoase pentru mediu.

De-a lungul ultimilor ani, Kasper a dezvoltat infrastructura necesară, astfel încât să poată gestiona provocările citadine actuale, de la reciclare sau calitatea aerului, la dezvoltarea comunităților, zone verzi sau economia mediului. Se realizează investiții importante în educație, dezvoltare sustenabilă sau regenerare urbană prin Grow Green, un proiect care vizează teme comunitare, de la colectarea selectivă, reciclare și gestionarea deșeurilor, la sisteme de eficientizare energetică sau utilizarea combustibililor alternativi.

Protecția mediului este unul dintre principalele repere pentru Kasper Development, încă din faza de proiectare

„Pentru noi, protecția mediului este unul dintre principalele repere încă din faza de proiectare, așa că selectăm materiale și soluții tehnice care contribuie la reducerea amprentei de carbon. Căutăm soluții de management, care reduc impactul ansamblurilor rezidențiale asupra climei, favorizează sănătatea și longevitatea și crează un mediu atractiv pentru rezidenți, pentru vizitatori și pentru investiții. Consolidăm aceste eforturi și prin campanii de informare și sensibilizare, chiar și după ce am livrat produsul către clienții noștri, prin inițierea unor acțiuni colective de colectare sau reciclare, proiecte dezvoltate periodic, în colaborare cu furnizorul local de servicii de colectare a deșeurilor”, ne-a declarat dna. Daniela Kasper, Fondatoarea Kasper Development.

Kasper Development, o echipă dezvoltată pe încredere

Kasper Development este înainte de toate o echipă. O echipă experimentată, competentă și confirmată într-o serie de proiecte complexe, care au devenit parte din identitatea companiei. În plus, Kasper își bazează creșterea pe încrederea care rezultă din stabilirea conexiunilor umane valoroase și pe crearea unui mediu stabil și predictibil, în care un colectiv amplu și eterogen să poată experimenta idei creative. Astfel, se acordă prioritate strategiilor care permit păstrarea unei structuri interne formate din oameni valoroși și se asigură un mediu creativ pentru atragerea, dezvoltarea și păstrarea unui mix divers de talente.

„Investim consecvent și în procesul de educare și școlarizare al viitorilor profesioniști din sectorul construcțiilor, într-o manieră adaptată condițiilor de lucru ale viitorului. Avem un sistem solid de parteneriate cu centre de formare și contribuim constant la permanenta perfecționare profesională a echipelor care contribuie, cu propria înțelepciune și experiență, la succesul proiectelor noastre”, detaliază Fondatoarea Kasper Development.

Kasper Development îmbunătățește viața comunității

În strânsă legătură cu dezvoltarea economică, Kasper Development și-a reafirmat angajamentul social pe termen lung, integrând în strategiile sale teme sociale şi de mediu și implicându-se cu consecvență în procesele de schimbare, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și a comunității.

Anul acesta, compania a derulat cel mai amplu proiect de sprijin de până acum. Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Kasper Development a oferit asistență unui grup de 250 de refugiați veniți să caute adăpost pe teritoriul României.

„Ne-am asumat, de fapt, responsabilitatea de a crea un spațiu în care oameni și organizații se întâlnesc, devin parteneri și acționează pentru drepturile celor mai vulnerabili, promovând împreună valori sociale și comunitare, mai importante ca niciodată în aceste vremuri de criză. Am pus la dispoziția acestui proiect 50 de apartamente, pe care le-am utilat cu fonduri proprii și le-am mobilat cu sprijinul celorlalți”, detaliază dna. Daniela Kasper.

Anul acesta, compania a derulat cel mai amplu proiect de sprijin de până acum, oferind asistență unui grup de 250 de refugiați ucrainieni

Fundații, colaboratori din mediul de afaceri și voluntari se numără printre partenerii externi inimoși și responsabili care au contribuit semnificativ în eforturile comune pentru dotarea și mobilarea apartamentelor, astfel încât fiecare dintre aceste locuințe să poată funcționa autonom într-un termen foarte scurt.

Proiectul umanitar – gestionat de Fundația „Daniela Kasper” – are obiective pe termen lung și vizează integrarea familiilor refugiate într-o comunitate în care să-și poată continua, în pace, viața. Proiectul a reunit echipe locale de voluntari – grupuri cu competență și experiență în gestionarea diverselor tipuri de situații de criză umanitară, care au lucrat zi și noapte pentru a stabili canale eficiente pentru comunicare, logistică și distribuție.

„Răspunzând acestui apel, am rămas consecvenți misiunii noastre de a susține comunități, principiilor care ne motivează angajamentul social și unei culturi organizaționale centrate spre oameni. Suntem mai motivați ca oricând să construim o lume sigură, o lume bună și senină, în care oamenii să-și gândească viitorul inspirați de arte, de valori culturale sau sociale, în comunități puternice, care se dezvoltă în siguranță și pace”, a declarat, în încheiere, Dna. Daniela Kasper, Fondatoarea Kasper Development.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/kasper-development-a-dat-startul-etapei-5-din-cartier-coresi/