Kaspersky Lab ransomware mobil

România, pe locul 8 în topul cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil

09.03.2019

România s-a clasat, anul trecut, pe locul 8 în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil. În plus, cercetătorii Kaspersky Lab au constatat că numărul de atacuri care folosesc software periculos pentru dispozitive mobile aproape s-a dublat, în numai un an.

Kaspersky Lab ransomware mobil. 116,5 milioane de atacuri

Astfel, anul trecut, au existat 116,5 milioane de atacuri, comparativ cu 66,4 milioane, în 2017. Vorbim de o creștere semnificativă a numărului de utilizatori unici afectați.

Însă, cu toate că sunt atacate mai multe dispozitive, numărul de fișiere malware a scăzut, determinând cercetătorii să concluzioneze că au crescut impactul și precizia malware-ului mobil.

De asemenea, conform Kaspersky Lab privind evoluția malware-ului mobil în anul 2018, România se află pe locul al optulea în topul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu ransomware pentru dispozitive mobile.

Kaspersky Lab ransomware mobil. Campanii malware

”Pe măsură ce lumea devine mai mobilă, rolul smartphone-urilor în afaceri și viața de zi cu zi crește rapid. În replică, infractorii cibernetici acordă mai multă atenție modului în care distribuie programele malware și vectorilor de atac utilizați. Canalele prin care malware-ul este livrat utilizatorilor pentru a le infecta dispozitivele reprezintă o parte importantă a succesului unei campanii malware, profitând de acei utilizatori care nu au instalată nicio soluție de securitate pe telefoane”, precizează sursa citată.

Kaspersky Lab ransomware mobil. Strategiile de distribuție

Așadar, succesul strategiilor de distribuție este confirmat nu doar de creșterea numărului de atacuri, ci și de numărul de utilizatori unici care s-au confruntat cu programe malware. Anul trecut, această cifră a crescut cu 774.000 față de anul precedent, ajungând la 9.895.774 utilizatori afectați.

Dintre amenințările întâlnite, cea mai semnificativă creștere a fost cea a troienilor-droppers, a căror cotă aproape s-a dublat. Aceasta a ajuns de la 8,63%, la 17,21%. Acest malware este proiectat pentru a ocoli protecția sistemului și a livra diferite alte tipuri de malware, de la troieni bancari, până la ransomware.

Kaspersky Lab ransomware mobil. Statele Unite, pe primul loc

Clasamentul țărilor cu cel mai mare procent de utilizatori atacați cu programe ransomware este condus de SUA (1,42%).

România este prezentă în acest top, pe locul al optulea, cu un procent de 0,27%.

„În 2018, utilizatorii de dispozitive mobile s-au confruntat cu ceea ce ar fi putut fi cel mai violent atac cibernetic văzut vreodată”, spune Viсtor Chebyshev, security expert la Kaspersky Lab. „Pe parcursul anului, am observat atât tehnici noi de infectare a dispozitivelor mobile, cum ar fi deturnarea DNS, cât și o concentrare accentuată pe scheme de distribuție îmbunătățite, cum ar fi spam-ul prin SMS. Această tendință demonstrează nevoia tot mai mare de a instala soluții de securitate mobile pe smartphone-uri, pentru a proteja utilizatorii de încercările de infectare a dispozitivelor, indiferent de sursa lor.”

Kaspersky Lab ransomware mobil. Concluzii ale raportului:

• În 2018, produsele Kaspersky Lab au protejat 80.638 de utilizatori din 150 de țări. Au fost detectate 60.176 de eșantioane de troieni ransomware pentru mobil.

• În 2018, a fost observată o creștere de cinci ori a numărului de atacuri care utilizează minere de criptomonede.

• În 2018, au fost detectate 151.359 pachete de instalare pentru troieni mobili. Nivelul este creștere de 1,6 ori față de anul precedent.

Citește și Patria Bank are un nou director general

 

 

Citiți și despre:

3 păreri la “România, pe locul 8 în topul cu cel mai mare procent de utilizatori atacați de ransomware-ul mobil

  1. Pingback: Sensiblu preia farmaciile Belladonna | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Fonduri europene pentru fermieri 2019 - PNDR | Jurnalul de Afaceri

  3. Pingback: World Wide Web - 30 de premiere in 30 de ani | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.