Stiri: Finante

Case electronice de marcat.

Ministerul de Finanțe anunță schimbare importantă la Legea prevenirii

22.07.2019

Legea prevenirii case de marcat. Ministerul de Finanțe propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevăzute de lege, de a folosi aparate de marcat cu jurnal electronic (art.10 lit.cc) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr.270/2017.

Legea prevenirii case de marcat. De ce era nevoie de această măsură?

Măsura este necesară întrucât operatorii economici care încalcă obligația de dotare cu noile dispozitive nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperă toate tipurile de activități economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi.

De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au cumpărat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic. Perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți.

Legea prevenirii case de marcat.  Amenzi

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere următoarele sancțiuni:

  • amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei
  • suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor
  • confiscarea sumelor nejustificate
  • sancțiunile prevăzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr.28/1999.

Legea prevenirii case de marcat. Obligații

Toate firmele care vând produse sau prestează servicii direct către populație au obligația de a fiscaliza toate încasările prin intermediul casei de marcat electronice fiscale. Totodată, există obligația de a se dota cu noile aparate de marcat prevăzute de cadrul normativ.

”În acest context în care MFP a epuizat măsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziție, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr.270/2017, precum şi a modelului planului de remediere”, a anunțat instituția.

Citește și Destinații de vacanță preferate de români în 2019. Anunțul făcut de Vola.ro