Slide

Stiri: Sanatate

Lista de medicamente compensate și gratuite 2024.

34 de molecule noi pe lista de medicamente compensate

28.03.2022

Lista medicamente compensate 2022. Ministerul Sănătății a anunţat că extinde lista de medicamente gratuite și compensate prin introducerea a 34 noi molecule, începând cu data de 1 aprilie 2022. Astfel, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.

34 molecule noi

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu:

  • afecțiuni neurologice și Parkinson
  • ciroză biliară
  • boli endocrine și metabolice
  • boli cronice ale rinichiului
  • boli degenerative ale ochiului (glaucom).

De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare – hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar.

Lista medicamente compensate 2022. Ce spune ministrul Sănătăţii?

“Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave “ a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Citeşte şi Rezultate Antibiotice SA 2021. Profit în creştere cu 13%