Stiri: Economie

Angajări septembrie - decembrie 2023

Locuri de muncă în străinătate: Câte joburi sunt disponibile în prezent?

03.06.2020

Locuri de muncă în străinătate. Nu mai puţin de 20.000 de aplicări pentru joburile din afara țării au fost înregistrate în luna mai, conform datelor eJobs România. Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în țară în ultimele două luni, determinați, în cea mai mare parte, de pierderea locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania. Speriați de impactul pe care pandemia l-a avut asupra economiilor din țările în care plecaseră la muncă, dar și de valul uriaș de infectări, ei s-au întors acasă și au început, în primă fază, să își caute locuri de muncă noi în România.

Locuri de muncă în străinătate. Creşte numărul de aplicări

Însă, odată cu ridicarea măsurilor de lockdown din multe țări europene, s-a observat și o creștere în numărul de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate.

”Sunt mulți români care au așteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă în afara țării, însă, față de anii trecuți, încă vedem o rezervă în dorința de a pleca. Unul dintre motive este acela că oamenii au început să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se decid să emigreze, cum ar fi certitudinea că viitorul angajator le va oferi asigurare de sănătate sau că vor avea un salariu suficient de mare încât să își poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. Înainte de perioada aceasta, rar era condiționată plecarea din țară de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă în străinătate. În ce ţări vor românii să muncească?

Conform datelor eJobs România, în luna mai au fost înregistrate aproximativ 20.000 de aplicări pentru joburile din străinătate.

Cele mai căutate ţări au fost:

  • Germania
  • Franța
  • Olanda
  • Marea Britanie
  • Grecia

Dacă până acum câțiva ani Spania și Italia dominau acest clasament, acum se află abia pe locurile 8 și 9. Acestea au fost detronate de destinații precum Austria sau Belgia.

”De cealaltă parte, cele mai multe locuri de muncă disponibile vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Norvegia și Belgia, Italia și Spania coborând, și de această dată, în top, față de anii trecuți”, adaugă Bogdan Badea.

Locuri de muncă în străinătate. Candidaţi

O altă schimbare importantă în dinamica ultimelor două luni și jumătate este legată de faptul că cea mai căutată categorie de candidați este cea a specialiștilor din sectorul medical. Aproape 4.000 de locuri de muncă în acest domeniu au fost postate doar în luna mai.

Candidaţii cei mai căutați sunt muncitorii calificați care vor să lucreze în producție. Acestora li se adaugă şi cei cu experiență în construcții și instalații.

Mai puţine locuri de muncă în turism

”Așa cum era de așteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting și menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe țări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă față volumului de muncă uriaș. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutați mai mulți specialiști decât muncitori”, mai spune Bogdan Badea.

În prezent peste 1.500 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro.

Citeşte şi O nouă ediţie a evenimentului FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ