Locuri de munca 2021

Locuri de muncă în străinătate: Câte joburi sunt disponibile în prezent?

03.06.2020

Locuri de muncă în străinătate. Nu mai puţin de 20.000 de aplicări pentru joburile din afara țării au fost înregistrate în luna mai, conform datelor eJobs România. Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în țară în ultimele două luni, determinați, în cea mai mare parte, de pierderea locurilor de muncă pe care le aveau în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie sau Germania. Speriați de impactul pe care pandemia l-a avut asupra economiilor din țările în care plecaseră la muncă, dar și de valul uriaș de infectări, ei s-au întors acasă și au început, în primă fază, să își caute locuri de muncă noi în România.

Locuri de muncă în străinătate. Creşte numărul de aplicări

Însă, odată cu ridicarea măsurilor de lockdown din multe țări europene, s-a observat și o creștere în numărul de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate.

”Sunt mulți români care au așteptat momentul în care să se simtă cât de cât siguri să se întoarcă la muncă în afara țării, însă, față de anii trecuți, încă vedem o rezervă în dorința de a pleca. Unul dintre motive este acela că oamenii au început să ia în calcul mai multe aspecte atunci când se decid să emigreze, cum ar fi certitudinea că viitorul angajator le va oferi asigurare de sănătate sau că vor avea un salariu suficient de mare încât să își poată permite îngrijiri medicale sau spitalizare în cazul unei posibile infectări cu coronavirus. Înainte de perioada aceasta, rar era condiționată plecarea din țară de astfel de criterii”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Locuri de muncă în străinătate. În ce ţări vor românii să muncească?

Conform datelor eJobs România, în luna mai au fost înregistrate aproximativ 20.000 de aplicări pentru joburile din străinătate.

Cele mai căutate ţări au fost:

 • Germania
 • Franța
 • Olanda
 • Marea Britanie
 • Grecia

Dacă până acum câțiva ani Spania și Italia dominau acest clasament, acum se află abia pe locurile 8 și 9. Acestea au fost detronate de destinații precum Austria sau Belgia.

”De cealaltă parte, cele mai multe locuri de muncă disponibile vin din partea angajatorilor din Germania, Olanda, Norvegia și Belgia, Italia și Spania coborând, și de această dată, în top, față de anii trecuți”, adaugă Bogdan Badea.

Locuri de muncă în străinătate. Candidaţi

O altă schimbare importantă în dinamica ultimelor două luni și jumătate este legată de faptul că cea mai căutată categorie de candidați este cea a specialiștilor din sectorul medical. Aproape 4.000 de locuri de muncă în acest domeniu au fost postate doar în luna mai.

Candidaţii cei mai căutați sunt muncitorii calificați care vor să lucreze în producție. Acestora li se adaugă şi cei cu experiență în construcții și instalații.

Mai puţine locuri de muncă în turism

”Așa cum era de așteptat, a scăzut numărul de joburi disponibile pentru cei care vor să lucreze în turism sau în zona de baby-sitting și menaj. Iar suprasolicitarea sistemelor medicale în acest context atipic a determinat multe țări să apeleze la import de personal medical, astfel încât să facă față volumului de muncă uriaș. Este, poate, pentru prima oară când sunt căutați mai mulți specialiști decât muncitori”, mai spune Bogdan Badea.

În prezent peste 1.500 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro.

Citeşte şi O nouă ediţie a evenimentului FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA DIGITALĂ

 

 

 

 

Citiți și despre:

 • Ce job-uri caută românii în străinătate?Ce job-uri caută românii în străinătate? În primele 6 luni ale anului, românii care au căutat un loc de muncă în afara țării au preferat să lucreze în domeniul hotelier-turism. Astfel, 34% dintre români au ales să lucreze în acest domeniu, în timp […]
 • 500 de locuri de muncă, disponibile pentru români în străinătate500 de locuri de muncă, disponibile pentru români în străinătate În această lună, Bancă de Joburi organizează două târguri de locuri de muncă, în București, respectiv Brașov. Cei fără un loc de muncă pot găsi peste 500 de posturi în domeniile hotelier și vânzări în țări […]
 • Peste 2100 de locuri de muncă în străinătate, pentru româniPeste 2100 de locuri de muncă în străinătate, pentru români Locuri de muncă în străinătate. Românii au la dispoziție, prin intermediul rețelei EURES România, 2.166 de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European (SEE), cele mai multe joburi fiind oferite de […]
 • Peste 2200 de joburi pentru români, în străinătatePeste 2200 de joburi pentru români, în străinătate Românii au la dispoziție 2.269 de joburi vacante în Spațiul Economic European (SEE), prin intermediul rețelei EURES România, cele mai multe locuri de muncă fiind oferite de angajatorii din Spania, potrivit […]
 • De ce pleacă tinerii din țară?De ce pleacă tinerii din țară? Aproape 80% dintre tineri pleacă din România, pentru un salariu mai bun 78% dintre tinerii care pleacă din România o fac în căutarea unui salariu mai mare decât ofertele din țară. Doar 22% dintre tineri […]

O părere la “Locuri de muncă în străinătate: Câte joburi sunt disponibile în prezent?

 1. Pingback: Locuri de munca in strainatate. Oferte pentru romani  – Future Romania

Comentariile nu sunt permise.