Această metodologie reprezintă un proces de management care permite echipei să reacționeze la schimbările constante care apar într-o companie. În contextul pandemiei, studiile arată că majoritatea angajaţilor îşi doresc să lucreze de acasă, în timp ce companiile ar dori ca o mare parte dintre ei să revină treptat la birou, întrucât consideră că astfel își pot supraveghea mai bine salariaţii.
Pentru ca munca la distanţă să funcţioneze, companiile ar trebui să pună în aplicare o metodologie Agile în cadrul echipelor pe care le manageriază.
Metoda Agile reprezintă un proces de management care poate permite echipei să reacționeze la schimbările constante care apar într-o firmă şi în mediul de business, în general. Această metodologie de lucru pune accent pe menținerea concentrării asupra proiectului aflat în lucru şi permite echipelor să analizeze necesitățile imediate în mod constant și să ajusteze, dacă este nevoie, cursul de desfăşurare al activităţii.
Stilul Agile este cel care contribuie la crearea unui mediu de lucru eficient, sustenabil și stimulant.
Impactul pandemiei
La începutul pandemiei de coronavirus, în anul 2020, prima decizie luată de companii, în special de cele private, a fost aceea de a implementa lucrul de acasă, decizie care a salvat multe vieți și este în continuare de actualitate.
Conform unei analize realizate de firma de consultanţă Mazars România, în prezent nu putem discuta despre viitorul pieţei muncii fără să vorbim despre cum este lucrul de acasă şi despre cultura organizațională actuală din perspectiva Agile.
Nu putem discuta despre viitorul pieţei muncii fără să vorbim de munca de la distanță.
Angajaţii vor să lucreze de acasă
În ceea ce priveşte angajaţii, aceştia sunt hotărâţi să lucreze de acasă: opțiunea muncii de la distanță devine un element hotărâtor în alegerea unui loc de muncă pentru trei sferturi dintre salariații români, conform studiului „Munca în noile condiții”, realizat de EY România. În plus, peste jumătate dintre salariații de la nivel mondial și-ar da demisia dacă nu li s-ar oferi flexibilitatea implementată după pandemie.
Studiul scoate, aşadar, în evidenţă marea dorință a angajaților de a-și continua activitatea într-o modalitate hibridă: 49% dintre respondenți declară că doresc să lucreze de acasă câteva zile pe săptămână, în timp ce 21% îşi doresc să facă acest lucru permanent.
Opțiunea muncii de acasă devine un element hotărâtor în alegerea unui loc de muncă pentru trei sferturi dintre salariații români
Un prim pas în această direcție se pare că s-a făcut deja: 62% dintre persoanele intervievate susțin că managementul lor direct încurajează munca de acasă.
Pe de altă parte, angajații ai căror organizații sau șefi direcți nu vor permite munca hibridă se declară dispuși, în proporție de 32%, să renunțe la locul respectiv de muncă.
Mai mult, conform opiniilor exprimate, opțiunea muncii de acasă va ocupa un loc tot mai important în alegerea noului loc de muncă: 72% dintre participanții la studiul EY spun că următoarea destinație de carieră le va fi influențată fundamental de posibilitatea de a munci de acasă.
Un alt studiu realizat de compania de consultanţă EY, a scos la iveală faptul că nouă din zece angajaţi, la nivel global, îşi doresc flexibilitate atunci când vine vorba despre modul de lucru. Doar 35% dintre angajatori îşi doresc revenirea la programul de lucru integral de la birou, la finalul epidemiei de COVID-19, conform ediţiei 2021 a studiului EY „Work Reimagined Employer Survey”.
Metodologia Agile: Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate atunci când vine vorba despre modul de lucru
Reglementări legislative
Există confuzii când vine vorba despre „munca la domiciliu“, reglementată în mod distinct de Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii și „telemuncă“, reglementată prin Legea nr. 81/2018 și de curând modificată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 36/2021 (OUG 36/2021).
Potrivit Codului Muncii, „munca la domiciliu” reprezintă o activitate desfășurată de un salariat exclusiv la domiciliul său, existând obligația legală ca acesta să fie un loc strict reglementat în contractul individual de muncă, din care angajatul să își desfășoare activitatea.
Conform OUG 36/2021, „telemunca” a fost definită ca fiind „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor“.
Aşadar, în acest caz salariatul poate să își îndeplinească atribuțiile folosind preponderent tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor în orice alt loc decât locul de muncă stabilit de angajator, fără să existe o limitare geografică sau o restricție în a avea mai multe astfel de locuri de muncă.
Pe lângă aspectele legislative pe care angajatorul trebuie să le ia în calcul atunci când angajații săi lucrează de acasă, apare şi provocarea adusă de productivitatea muncii de acasă.
Avantajele aduse de metodologia Agile pentru munca de la distanță
Prin urmare, lucrul la distanță este aici pentru a rămâne. Cu toate că putem beneficia de multe avantaje, este important să observăm lucrurile care nu funcționează bine și care pot fi rezolvate cu ajutorul unei mentalități Agile.
O metodologie Agile ar putea menține echipa unită în timp ce este separată fizic, deoarece permite organizarea și repartizarea muncii într-un mod eficient și flexibil.
Metodologia Agile permite organizarea și repartizarea muncii într-un mod eficient și flexibil
O modalitate simplă de a începe coordonarea echipelor este prin întâlniri zilnice scurte, care trebuie să aibă loc dimineața, unde cei din echipă pot discuta despre sarcinile lor curente și pot explica ce funcționează și ce nu, precum și ce obstacole întâmpină.
Cu cât o metodologie de proiect are mai puține reguli, cu atât proiectul este mai flexibil. Principalele beneficii ale adoptării Agile raportate de companii au fost în primul rând adaptabilitatea la schimbare (70%), transparența în modul de lucru (70%), alinierea între liniile de business (66%), livrarea mai rapidă proiectelor (64%) și o productivitate crescută (60%), conform studiului State of Agile report 2021.
În plus, 23% din companii care au implementat acest stil de lucru au raportat o reducere a costurilor.
Aşadar, angajații vor să lucreze de acasă, iar metodologia Agile poate avea rezultate extrem de bune în acest context. Până la urmă, dezvoltarea unei mentalităţi de lucru într-o companie este cea mai importantă, iar rezultatele şi creşterea productivităţii se vor vedea ulterior.
Citeşte şi Harta salariilor din România: În ce judeţe se obţin cele mai mari venituri?