Stiri: Agricultura

Pactul verde european.

Pactul verde european: Ce plan de acţiuni a prezentat Comisia Europeană?

29.03.2021

Pactul verde european. Comisia Europeană a prezentat un Plan de acțiune pentru dezvoltarea producției ecologice. Scopul general este de a stimula producția și consumul de produse ecologice, de a atinge un procent de 25 % terenuri agricole utilizate pentru agricultura ecologică până în 2030, precum și de a dezvolta în mod semnificativ acvacultura ecologică.

Producția ecologică aduce o serie de beneficii importante: câmpurile cultivate în mod ecologic prezintă cu circa 30 % mai multă biodiversitate, animalele crescute în mod ecologic se bucură de un grad mai mare de bunăstare și primesc mai puține antibiotice, fermierii ecologici au venituri mai mari și sunt mai rezilienți, iar consumatorii știu exact ce obțin, datorită logoului UE pentru produse ecologice. Planul de acțiune este în conformitate cu Pactul verde european, cu strategia „De la fermă la consumator” și cu Strategia privind biodiversitatea.

Pactul verde european. Sprijin pentru agricultura ecologică

Planul de acțiune este conceput pentru a oferi sectorului agriculturii ecologice, aflat deja în creștere, instrumentele adecvate pentru a atinge obiectivul de 25 %. El propune 23 de măsuri structurate în jurul a 3 axe – stimularea consumului, sporirea producției și îmbunătățirea în continuare a sustenabilității sectorului – pentru a asigura o creștere echilibrată a acestuia.

Comisia Europeană încurajează statele membre să elaboreze planuri naționale de acțiune privind agricultura ecologică, pentru a spori ponderea agriculturii ecologice la nivel național. Între statele membre există diferențe semnificative în ceea ce privește ponderea terenurilor agricole utilizate în prezent pentru agricultura ecologică, care variază de la 0,5 % la peste 25 %. Planurile naționale de acțiune privind agricultura ecologică vor completa planurile strategice PAC naționale, instituind măsuri care nu se limitează la agricultură și la ceea ce se oferă în cadrul PAC.

Pactul verde european. Promovarea consumului

Creșterea consumului de produse ecologice va fi esențială pentru a-i încuraja pe fermieri să se orienteze către agricultura ecologică și, astfel, să își sporească profitabilitatea și reziliența. În acest scop, planul de acțiune propune mai multe măsuri concrete menite să stimuleze cererea, să mențină încrederea consumatorilor și să aducă alimentele ecologice mai aproape de cetățeni.

Printre acestea se numără: informarea și comunicarea cu privire la producția ecologică, promovarea consumului de produse ecologice, stimularea unei utilizări sporite a produselor ecologice în cantinele publice prin achiziții publice și sporirea gradului de distribuire a produselor ecologice în cadrul programului UE pentru școli. De asemenea, măsurile vizează, de exemplu, prevenirea fraudelor, sporirea încrederii consumatorilor și îmbunătățirea trasabilității produselor ecologice. Sectorul privat poate juca și el un rol semnificativ, de exemplu prin recompensarea angajaților cu „bonuri bio” pe care le pot folosi pentru a achiziționa alimente ecologice.

Sporirea producției

Circa 8,5 % din suprafața agricolă a UE este cultivată în mod ecologic în prezent, iar tendințele arată că, în contextul ratei actuale de creștere, UE va atinge un procent de 15-18 % până în 2030. Acest plan de acțiune oferă setul de instrumente necesare pentru a da un impuls suplimentar și a se ajunge la 25 %. În timp ce planul de acțiune se axează în mare măsură pe „efectul de atracție” al cererii, politica agricolă comună a UE va rămâne un instrument esențial pentru sprijinirea trecerii la agricultura ecologică.

La ora actuală, un procent de 1,8 % (7,5 miliarde EUR) din PAC este utilizat pentru sprijinirea agriculturii ecologice. Viitoarea PAC va include programe ecologice care vor fi susținute de un buget de 38-58 de miliarde EUR, pentru perioada 2023-2027, în funcție de rezultatul negocierilor privind PAC. Programele ecologice pot fi utilizate pentru a stimula agricultura ecologică.

Pe lângă PAC, printre instrumentele esențiale se numără organizarea de evenimente de informare și crearea de rețele pentru schimbul de bune practici, certificarea mai degrabă a grupurilor de fermieri decât a fiecărui fermier în parte, activități de cercetare și inovare, utilizarea tehnologiei blockchain și a altor tehnologii pentru a îmbunătăți trasabilitatea, sporind transparența pieței, consolidarea prelucrării la nivel local și la scară redusă, sprijinirea organizării lanțului alimentar și îmbunătățirea nutriției animalelor.

Pactul verde european. Ziua produselor ecologice

Pentru a sensibiliza publicul cu privire la producția ecologică, Comisia va organiza anual o „Zi a produselor ecologice” la nivelul UE, precum și premii în cadrul lanțului alimentar ecologic, care să recunoască excelența în toate etapele lanțului alimentar ecologic. De asemenea, Comisia va încuraja dezvoltarea rețelelor de turism ecologic prin intermediul „biodistrictelor”. „Biodistrictele” sunt zone în care fermierii, cetățenii, operatorii turistici, asociațiile și autoritățile publice colaborează în vederea gestionării sustenabile a resurselor locale, pe baza principiilor și practicilor ecologice.

De asemenea, planul de acțiune constată că producția de acvacultură ecologică rămâne un sector relativ nou, dar cu un potențial semnificativ de creștere. Viitoarele noi orientări ale UE privind dezvoltarea sustenabilă a acvaculturii din UE vor încuraja statele membre și părțile interesate să sprijine dezvoltarea producției ecologice în acest sector.

Îmbunătățirea sustenabilității

În fine, se urmărește și îmbunătățirea în continuare a performanței agriculturii ecologice în ceea ce privește sustenabilitatea. Pentru realizarea acestui lucru, măsurile se vor axa pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, pe asigurarea disponibilității semințelor ecologice, pe reducerea amprentei de carbon a sectorului și pe reducerea la minimum a utilizării materialelor plastice, a apei și a energiei.

De asemenea, Comisia intenționează să sporească ponderea activităților de cercetare și inovare și să dedice cel puțin 30 % din bugetul aferent acțiunilor de cercetare și inovare din domeniul agriculturii, al silviculturii și al zonelor rurale pentru teme specifice sectorului agriculturii ecologice sau relevante pentru acesta.

Comisia Europeană va monitoriza îndeaproape progresele înregistrate printr-o monitorizare anuală, împreună cu reprezentanți ai Parlamentului European, ai statelor membre și ai părților interesate, prin rapoarte bianuale privind progresele înregistrate și printr-o evaluare la jumătatea perioadei.

Citeşte şi Rezultate simulare BAC 2021. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei