Stiri: Logistica

Piata auto 2019

Piața auto continuă să crească

31.07.2019

Piața auto 2019. Răsturnare de situație pe piața auto internă. Crește numărul mașinilor achziționate din România: noi, second-hand și electrice, se arată într-o analiză Autovit.ro. Astfel, tranzacțiile cu mașini noi au crescut cu 19% în primul semestru din 2019 și au ajuns la cel mai bun nivel din ultimii 11 ani.

De asemenea, tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern (reînmatriculări) au avut parte de cel mai bun semestru de când există date.

Pe de altă parte, piața mașinilor second-hand din străinătate a scăzut cu 7%, dar rămâne la valori consistente – 217.000 de tranzacții în primele 6 luni ale anului.

Pe platforma Autovit.ro sunt scoase la vânzare peste 60 de mașini full-electrice, dintre care aproape o treime sunt marca Tesla.

Piața auto 2019. Cifre record

Piața auto din România s-a revigorat constant în ultimii cinci ani, iar ultima analiză realizată de platforma online Autovit.ro, pe baza informațiilor furnizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, arată din nou cifre record pentru prima jumătate a acestui an.

Au fost șase luni în care s-au realizat peste 600.000 de tranzacții cu mașini, la fel ca în vremurile bune de dinaintea crizei economice. Spre deosebire de acea perioadă, când piața mașinilor noi genera valorile cele mai mari, în prezent reînmatriculările (tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern) stau cel mai bine.

Piața auto 2019. Cea mai dorită marcă auto

Piața mașinilor noi a crescut cu 19% și a ajuns la cel mai bun nivel din ultimii 11 ani. Ianuarie și iunie au fost cele mai bune luni, cu 14.000 de unități, iar aprilie a fost cea mai slabă lună, cu sub 9.000 de mașini. Iunie a fost a treia cea mai bună lună din ultimii 10 ani.

Logan și Duster de la Dacia au fost cele mai vândute modele. Renault Clio și Skoda Octavia au fost cele mai vândute modele de import. În total, cele cinci mărci din top 5 dețin 60% din piața totală de mașini noi.

Piața auto 2019. Top 5 mărci mașini noi și cota de piață

  • Dacia 29,8%
  • Renault 8,6%
  • Skoda 7,7%
  • Ford 7,2%
  • Volkswagen 7,1%

Declinul diesel-ului pe piața mașinilor noi va continua, urmând trend-ul european unde apar tot mai multe interdicții și taxe pentru mașinile pe motorină. Datele APIA din România arată că în cinci luni din 2019 diesel-ul a avut 25% din piața mașinilor noi, în timp ce acum un an ponderea acestora era de 39%. Și ofertele de motorizări diesel s-au redus.

Piața auto 2019. Piața mașinilor second-hand

Tranzacțiile cu mașini second-hand pe plan intern (reînmatriculările) au avut cel mai bun semestru de până acum. Acestea au depășit pragul de 300.000 unități, cu un avans de 13%. Cea mai bună lună a fost aprilie, cu peste 55.000 de mașini tranzacționate.

Importurile de mașini second-hand au înregistrat o scădere de 7%, dar totalul de 217.000 de unități tranzacționate este consistent și a mai fost depășit doar în 2017 și 2018. Cel mai slab prim semestru pentru piața second-hand a fost în 2011, cu sub 45.000 de mașini.

Conform estimărilor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, piața mașinilor second-hand din import poate atinge 400.000 de unități chiar și dacă al doilea semestru va fi sensibil mai slab decât primul. Este foarte posibil ca și reînmatriculările să aibă cel mai bun an din istoria lor, cu peste 550.000 de unități.

Piața auto 2019. Top 5 mărci mașini second-hand și cota de piață:

  • Volkswagen 24,5%
  • BMW 10,1%
  • Audi 9,4%
  • Opel 9,1%
  • Ford 8,4%

Piața auto 2019. Ce spun reprezentanții Autovit?

„Numărul mașinilor achiziționate din străinătate a scăzut cu 7 procente.Tranzacțiile cu mașini electrice prezintă tot mai mult interes pe piața auto și tind să înregistreze valori record anul acesta, atât în ceea ce privește achiziția de mașini electrice noi, cât și second-hand. Anul trecut au fost înmatriculate peste 1.000 de unități, stațiile de încărcare se înmulțesc pe zi ce trece, iar programul Rabla Plus are buget mai mare de la an la an. Pentru prima dată în istoria programului, voucherele s-au epuizat, iar Ministerul Mediului a anunțat anul acesta o suplimentare cu 15 milioane lei pentru mașinile electrice și hibrid. Crește, așadar, și oferta producătorilor sau dealerilor auto, iar ideea deținerii unei mașini electrice nu mai este una exotică pentru români” – Andrei Dumuța, Business Manager Autovit.ro

În primele șase luni ale anului, pe Autovit.ro au fost înregistrate peste 100.000 de anunțuri noi. Cele mai multe dintre ele au fost adăugate în lunile martie și mai. 19.702 mașini s-au vândut deja prin intermediul acestei platforme auto online.

Citește și Edenred România preia Benefit Online