Stiri: Logistica

Piața închirierii de spații industriale.

Cele mai active firme pe piața închirierii de spații industriale în primul trimestru din 2024

13.05.2024

Piața închirierii de spații industriale. Companiile au închiriat în primele trei luni ale anului aproximativ 200.000 metri pătrați de spații logistice și industriale, cererea venind în principal de la firmele de producție, operatorii de FMCG și cei de logistică, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

România, al doilea cel mai mare volum

Raportat la regiune, România a înregistrat al doilea cel mai mare volum de spații industriale și de logistică închiriate în primul trimestru, după Polonia, lider incontestabil al Europei Centrale și de Est, lăsând în urmă Cehia, Slovacia și Ungaria.

În Cehia suprafața tranzacționată a fost de 160.000 metri pătrați, în Slovacia de 107.000 metri pătrați, iar în Ungaria companiile au închiriat 109.000 metri pătrați spații industriale și de logistică.

Activitatea firmelor de producție pe piața închirierilor de spații logistice și industriale la acest început de an, ponderea spațiilor contractate de acestea în totalul volumului tranzacționat (17%) depășind pentru prima dată ponderile operatorilor logistici (10%) și ai companiilor din domeniul FMCG (13%).

Piața închirierii de spații industriale. Cea mai mare tranzacție încheiată

Cea mai mare tranzacție încheiată în perioada analizată a fost cea realizată de compania Tenneco, în urma unui proces de tip sale & leaseback, spațiu care este deținut acum de WDP. Totodată Maravet a preînchiriat 11.000 de metri pătrați în WDP Park Baia Mare, într-o tranzacție intermediată de Cushman & Wakefield Echinox, iar Drim Daniel Distribuție a contracat 10.000 metri pătrați spații de depozitare în cadrul MLP Bucharest West.

„Companiile de producție încep să fie din ce în ce mai relevante pe piața închirierilor”

Ștefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Companiile de producție încep să fie din ce în ce mai relevante pe piața închirierilor de spații industriale și de logistică, pe de o parte pe fondul fenomenului de nearshoring, dar și ca urmare a unor relocări de fabrici din Europa de Vest sau chiar din alte țări din Europa Centrală și de Sud-Est. De obicei firmele de producție preferă să opereze în spații proprii, însă pe fondul dinamicii obiceiurilor de consum, acestea au nevoie de o flexibilitate mai mare, pe care o pot obține prin închirierea spațiului. Credem că această tendință se va accentua în perioada următoare, iar proiectele de infrastuctură în derulare vor deschide noi zone pentru investiții în proiecte industriale.”

Cererea s-a concentrat majoritar în principalele huburi logistice din România, respectiv jurul Bucureștiului (50% din volumul total) și Ploiești (10%) și Timișoara (6%), interesul companiilor manifestându-se de asemenea și pentru Iași, Craiova, Arad și Oradea.

O atitudine mai precaută

Din punct de vedere al activității de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat de asemenea printr-o încetinire a investițiilor, în condițiile în care dezvoltatorii au adoptat o atitudine mai precaută pe fondul incertitudinilor economice și au redus proiectele dezvoltate speculativ. Astfel, doar 50.000 de metri pătrați de spații noi au fost livrați în primele trei luni ale anului, față de 100.000 metri pătrați în intervalul corespunzător din 2023. Stocul spațiilor industriale și de logistică a ajuns la 7,071 milioane de metri pătrați. Rata de neocupare a fost de 6,1% în București și de 5,0% la nivel regional.

Proiecte în construcție

Dezvoltatorii au în construcție proiecte totalizând 500.000 de metri pătrați în diverse orașe din țară. Bucureștiul, Timișoara și Brașov sunt destinațiile preferate pentru dezvoltatori, circa 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în aceste hub-uri logistice, în timp ce Slatina, Arad și Sibiu vor beneficia de asemenea de spații noi semnificative.

Citește și FUTURE Manager 2024: 780 de studenți și profesori se pregătesc pentru a fi lideri