Stiri: Companii

Locuri de munca septembrie 2021

Piaţa muncii în 2021: Ce aşteptări au angajaţii?

17.12.2020

Piaţa muncii în 2021. Reluarea creșterilor salariale, a recrutărilor și revenirea la bugetele dinaintea pandemiei sunt principalele așteptări pe care le au angajatorii de la 2021, arată un studiu realizat de eJobs. În plus, anul viitor, specialiștii, muncitorii calificați și tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani vor fi cele mai căutate categorii de candidați.

Piaţa muncii în 2021. Aşteptări

2020 a venit cu multiple șocuri pe piața muncii, resimțite atât de angajați, cât și de companii. Cel mai recent studiu derulat de eJobs în rândul angajatorilor din România arată că principalele așteptări pe care le au de la 2021 sunt legate de:

  • reluarea creșterilor salariale
  • reluarea recrutărilor
  • revenirea la bugetele pe care le aveau înainte de declanșarea pandemiei.

12% dintre cei intervievaţi cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, în timp ce 9% spun că anul viitor va marca reîntoarcerea angajaților la birou. O treime cred că nu au încă niciun motiv să își creeze așteptări optimiste de la următorul an.

Piaţa muncii în 2021. Ce spun autorii studiului?

”Acele companii care au găsit resorturi de creștere chiar și într-un context generalizat de criză privesc cu optimism anul care va veni și cred într-o reechilibrare a pieței. Sunt însă și participanți la studiu care au declarat că se tem că 2021 va însemna, pentru compania în care lucrează, concedieri, scăderi salariale sau o creștere a gradului de încărcare a angajaților, în condițiile în care anul acesta o parte dintre echipe au fost reduse. Din păcate, sunt și angajatori care recunosc că se așteaptă ca anul viitor să crească rata fluctuației voluntare în cadrul companiei. Cu alte cuvinte, dezamăgiți de ce s-a întâmplat anul acesta, mulți angajați își vor căuta alte joburi”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. Aproximativ jumătate din respondenți se tem că lucrurile vor sta la fel ca în 2020.

Piaţa muncii în 2021. Rata şomajului

Din păcate, tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie și pe piața muncii va avea ecouri care se vor resimți și în 2021. Cel mai important va consta, arată concluziile studiului, în o creștere a ratei șomajului, urmată de creșterea numărului de candidați care se vor angaja pe poziții sub nivelul lor de pregătire și experiență.

”35% dintre respondenți spun că reconversia profesională va fi una dintre marile tendințe ale pieței muncii de la anul. Ceea ce nu e un lucru deloc rău pentru că se traduce printr-o flexibilizare și responsabilizare a candidaților, după o perioadă lungă în care românii erau destul de refractari la ideea de reconversie”, adaugă Bogdan Badea.

Cei mai căutaţi candidaţi în 2021

Companiile cred că tinerii își vor lua primul job mult mai devreme și că locurile de muncă din străinătate vor rămâne în continuare neatractive pentru candidați.

Cei mai căutați candidați în 2021 vor fi specialiștii, urmați, la foarte mică distanță, de muncitorii calificați și apoi de tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani. Muncitorii calificați și managerii continuă ierarhia, iar pe ultimul loc, la distanță semnificativă de toate celelalte categorii, au fost plasați expații.

Piaţa muncii în 2021. Primele semne pozitive

Cu toate că văd o revenire completă a pieței muncii abia din 2022, specialiștii în resurse umane se așteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive, însă cei mai mulți mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete. Întrebați care ar fi schimbările apărute în 2020 pe care le-ar vrea dispărute în 2021, respondenții au menționat munca de acasă, conferințele online sau recrutările la distanță.

Citeşte şi Solstițiu de iarnă 2020. Când începe să crească ziua?