Piata spatiilor logistice si industriale

Creștere remarcabilă în 2018 pe piața spațiilor logistice și industriale. Ce estimări există pentru 2019?

13.03.2019

La finele anului 2018, stocul modern de spații logistice și industriale a ajuns la 3,8 milioane de metri pătrați, conform datelor CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară. Din total, 81% se află în clădiri de clasă A. De asemenea, 70% se găsește în proprietăți din apropierea orașelor regionale.

Piața spațiilor logistice și industriale. Rata de neocupare

Rata de neocupare pe acest segment a atins 3,7%. Nivelul a avut la bază următorii factori:

 • cererea mare
 • suprafața mai mică disponibilă în proiectele finalizate
 • numărul mare de contracte de pre-închiriere semnate pentru spații aflate încă în construcție.

De asemenea, anul trecut, activitatea totală de închiriere, excluzând reînnoirile și renegocierile, a atins 270.000 m², cu 11% mai puțin decât în 2017.

Piața spațiilor logistice și industriale. Ce urmează în 2019?

În plus, în 2019 se va construi într-un ritm și mai rapid decât în 2018. Astfel, sunt așteptate livrările a 607.000 m², 27% din acest spațiu fiind localizat în orașe regionale. Din acest spațiu, 55% este pre-închiriat.

Suprafața tranzacționată în 2018 este de 509.000 m². Din total, 45% au fost destinați companiilor care au activități de depozitare, 35% au fost închiriați de companii de distribuție, 15% de jucători din domeniul logisticii și 5% de companii de producție.

Piața spațiilor logistice și industriale. Marii dezvoltatori

Piața locală a fost dominată, și în 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internaționali. Printre aceștia se numără:

 • CTP Invest
 • WDP
 • Logicor
 • P3

Aceste companii au absorbit 61% din totalul cererilor.

Pe de altă parte, din totalul noilor construcții finalizate în 2018, 11% au fost de tip speculativ.

Piața spațiilor logistice și industriale. Strategia dezvoltatorilor

”Strategia dezvoltatorilor și a fondurilor de investiții active pe piața locală este încă prudentă, cu multe construcții semi-speculative. Dezvoltările semi-speculative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clienților existenți, fie de la chiriași noi, dar care au și o componentă speculativă. Astfel, suprafeței construită la cerere, i se adaugă circa 20% – 50%, deoarece dezvoltatorii doresc să fie pregătiți pentru posibile noi solicitări. Nivelul ridicat al cererilor determină rata mare de pre-închirieri, cea mai mare parte a spațiilor fiind contractate înainte de finalizare”, conform CBRE.

Piața spațiilor logistice și industriale. Retail

Segmentul de retail a reprezentat principalul motor de creștere pentru piața spațiilor industriale și logistice în 2018.

Cele mai importante tranzacții, din punct de vedere al suprafeței, au avut loc în parcurile deținute de WDP Industrial, în cel de al doilea semestru din 2018.

Carrefour a semnat pentru închirierea a 65.500 m² în parcurile din Brazi și Deva, iar P&G va ocupa 25.600 m² în Timișoara.

Piața spațiilor logistice și industriale. Chiriile

Chiria prime (chiria de referință pentru proiectele de clasă A, amplasate în cele mai bune zone) și-a păstrat în 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ m²/ lună. În același timp, chiria medie s-a situat la 3,5 euro/ m²/ lună.

Pentru anul în curs a fost anunțată livrarea a 607.000 m² la nivel național, dintre care 47% reprezintă dezvoltările CTP, liderul de piață. Diferența de 53% reprezintă construcții ale companiilor:

 • Helios
 • Element Development
 • Transilvania Construcții
 • Zacaria

“În 2018 s-a contruit într-un ritm alert, chiar dacă sub nivelul din 2017, dar ne așteptăm ca anul acesta segmentul spațiilor logistice și industriale să aibă cea mai importantă creștere din ultima perioadă. O direcție importantă, care s-a manifestat în 2018 și care va continua să fie prezentă și în 2019, este majorarea segmentului de comerț electronic în ponderea cererilor de închiriere. Infrastructura este unul dintre factorii cheie în amplasarea de noi proiecte logistice și industriale, așadar ne așteptăm ca lucrările de îmbunătățire a unor drumuri, care vor avea loc anul acesta, să atragă și noi construcții. De asemenea, proiectele semi-speculative vor fi și anul acesta în număr mare, la fel ca în 2018, chiar dacă se vor construi și numeroase proiecte după specificațiile chiriașilor, de tip Build-to-Suit”, a declarat Andrei Jerca, Account Director | Industrial Services al CBRE Romania.

Citește și Barometrului Startup-urilor din România 2019: De ce evită românii să își deschidă o afacere?

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Creștere remarcabilă în 2018 pe piața spațiilor logistice și industriale. Ce estimări există pentru 2019?

 1. Pingback: Curse noi Wizz Air 2019. Anuntul facut de companie! | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.