Piata telecom in 2018

Piața telecom în 2018: Ce segmente înregistrează rezultate pozitive?

17.12.2018

Veniturile companiilor telecom continuă să crească. Astfel, conform datelor ANCOM, creşterea numărului de conexiuni şi a traficului de internet se reflectă şi în veniturile operatorilor din furnizarea acestor servicii.

Piața telecom în 2018. Veniturile din internet

”În condiţiile în care în primul semestru al acestui an faţă de semestrul doi al anului trecut, veniturile totale au înregistrat o scădere cu 3%, totuşi veniturile din internet au crescut cu 3%. Venitul mediu lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei în prima jumătate a acestui an”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Piața telecom în 2018. 8 miliarde de lei

Veniturile rezultate din furnizarea serviciilor de comunicații electronice au ajuns la valoarea de 8 miliarde de lei în primul semestru al acestui an.

De asemenea, veniturile generate de furnizarea serviciilor de internet fix și mobil au crescut cu 3%. Acestea au ajuns să reprezinte 31% din totalul veniturilor pieței. Deși înregistrează o scădere cu 6%, veniturile generate de furnizarea serviciilor de telefonie mobilă continuă să aibă cea mai mare pondere în venituri, de 37%. În același timp, veniturile pieței de telefonie fixă și furnizarea programelor de retransmisie TV reprezintă câte 11% din totalul pieței.

Exprimate în euro, veniturile totale au fost de aproximativ 1,7 miliarde euro. Acestea au avut o scădere cu 5%.

Piața telecom în 2018. Venitul lunar per locuitor

ANCOM a mai anunțat că venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice a fost de 66,3 lei. Din suma totală, 24,7 lei reprezintă venitul lunar per locuitor obținut din furnizarea de servicii de telefonie mobilă, 20,6 lei cel obținut din furnizarea serviciilor de acces la internetul fix și mobil, și 7,6 lei și, respectiv, 7,5 lei, veniturile obținute din furnizarea telefoniei fixe și a serviciilor de retransmisie TV.

Piața telecom în 2018. Telefonia mobilă

Pe segmentul telefoniei mobile, în prima jumătate a acestui an, se raportau 22,2 milioane de utilizatori activi (-2%). Dintre aceștia, 12,3 milioane (+2%) erau utilizatori pe bază de abonament și 9,9 milioane (-4%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active.

Piața telecom în 2018. Telefonia fixă

Piața serviciilor de telefonie fixă continuă să înregistreze scăderi. Rezultate negative sunt raportate atât în ceea ce privește numărul de linii de acces (-3%, până la 3,8 milioane), cât și numărul de abonați (-4%, până la 3,2 milioane). La finele lunii iunie 2018, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 de gospodării înregistra valoarea de 40%.

Piața telecom în 2018. Serviciile de retransmisie TV

Numărul de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost se menține constant în prima jumătate a acestui an. Numărul acestora este de 7,45 milioane.

5,04 milioane de utilizatori erau abonați la rețelele prin cablu (+1%), 2,28 milioane primeau serviciile de retransmisie TV prin satelit (-2%), iar 0,13 milioane la IPTV (+8%).

Citește și Taxify Timișoara anunță rezultate excepționale

 

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Piața telecom în 2018: Ce segmente înregistrează rezultate pozitive?

  1. Pingback: Topul celor mai mari retaileri din Romania in 2018 | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Piața telecom în 2018: Ce segmente înregistrează rezultate pozitive?

Comentariile nu sunt permise.