Stiri: Economie

PIB Romania 2020

PIB România 2020: Datele au fost reviziute de INS

09.03.2021

PIB România 2020. Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit în scădere la 4,8% datele privind creşterea Produsului intern brut (PIB) din ultimul trimestru al anului trecut, fără a afecta, însă, estimarea pentru întregul an, conform căreia economia României s-a contractat cu 3,9% în termeni reali.

Cifrele publicate de INS în 16 februarie 2021 indicau un avans al PIB de 5,3% în trimestrul 4 din 2020 comparativ cu trimestrul precedent.

PIB România 2020. Anunţul făcut de INS

„Seria brută, cât şi cea ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial au fost recalculate ca urmare a revizuirii datelor trimestriale pentru anul 2019 în vederea reconcilierii cu datele anuale semidefinitive, publicate în Comunicatul de presă nr. 23 din 28 ianuarie 2021, precum şi ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrele I-IV 2020, fiind rectificate faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 42 din 16 februarie 2021.

Estimările „semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, a anunţat INS.

PIB România 2020. Serie brută şi serie ajustată

Conform noilor date prezentate marţi, faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,4% pe seria brută (1,5% anterior) şi de 1,8% pe seria ajustată sezonier.

Pe seria ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 280,125 miliarde de lei preţuri curente, în timp ce, pe serie brută, a fost de 329,304 miliarde de lei preţuri curente.

PIB România 2020. 1.053 miliarde de lei

Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.053 de miliarde de lei preţuri curente.

Scăderea PIB a fost generată, în principal, de declinul consumului, în condiţiile în care, potrivit INS, cheltuielile pentru consum final al gospodăriilor populaţiei s-au redus cu 5% contribuind cu -3,1% la scăderea PIB. Volumul cheltuielilor pentru consumul final individual al administraţiilor s-a redus cu 2,9% contribuind cu -0,2% la scăderea PIB.

Exportul net a avut o contribuţie negativă la evoluţia economiei (-1,4%), consecinţă a reducerii cu 10% a volumului exporturilor de bunuri şi servicii, corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 6%.

Formarea brută de capital fix a avut o contribuţie pozitivă la modificarea PIB, de +1,3%, pe fondul unui volum al investiţiilor în creştere cu 5,6%.

Citeşte şi Ore de linişte la bloc 2021: Anunţul făcut de Poliţia Română!