Plata orelor suplimentare 2018

Românii muncesc peste program fără a fi, însă, plătiţi

23.10.2018

Aproape 70% dintre angajații români obișnuiesc să lucreze peste program, arată un studiu realizat de BestJobs. Motivele sunt următoarele: programul încărcat, dorința de a fi mai competitivi, dar și accesul la tehnologia care permite conectarea permanentă la sarcinile de serviciu.

Însă, peste jumătate dintre românii care lucrează în timpul liber invocă drept principal argument volumul mare de muncă. 27% spun că fac acest lucru ca urmare a presiunii angajatorilor, care văd în orele muncite suplimentar o dovadă de implicare în activitatea companiei.

Pe de altă parte, 10% preferă să lucreze în timpul liber pentru că vor să facă diferența între performanțele lor și ale celorlalți colegi. Totuşi, doar 9% afirmă că muncesc în plus din pasiune pentru ceea ce fac.

Plata orelor suplimentare 2018: Timpul personal şi programul de lucru

Din păcate, bariera dintre programul de lucru și timpul personal s-a redus tot mai mult în ultimii ani. Unul dintre motive este reprezentat de evoluția tehnologică.

Conform studiului, 40% dintre cei care lucrează și în afara orelor de program afirmă că ajung să facă acest lucru tocmai pentru că au acces atât de facil la internet inclusiv pe dispozitivele mobile. Astfel, ei obişnuiesc să își verifice frecvent e-mailul de serviciu și să răspundă la mesaje.

Plata orelor suplimentare 2018: Ce spun autorii studiului?

„O tendință tot mai puternică este ca munca suplimentară să se transfere în afara biroului. Accesul la tehnologie a schimbat relațiile de serviciu așa cum le știam, cultura <always-on> devenind tot mai puternică. Cei mai mulți dintre noi își încep ziua prin a-și verifica telefonul și mailul de serviciu, aproape fiecare își verifică cel puțin încă o dată mesajele după ce ajunge acasă, iar unii continuă să rezolve diferite sarcini chiar dacă programul s-a terminat. Tehnologia pune o presiune suplimentară pe angajați. Acest lucru a făcut ca în Franța, de pildă, încă de anul trecut să se reglementeze dreptul salariaților de a se <deconecta> de la tehnologie când sunt în timpul liber, pentru a se evita riscul de suprasolicitare psihică sau chiar de burnout”, a declarat Călin Fusu, CEO al companiei de recrutare BestJobs.

Plata orelor suplimentare 2018: Funcţii de conducere

Per total, persoanele cu funcții de conducere muncesc cel puțin zece ore suplimentare lunar.

Aşadar, de lucrul peste program sunt cei mai afectați angajații din middle management. Aceştia admit, în procent de 80%, că obișnuiesc să petreacă la birou sau acasă cel puțin o jumătate de oră în plus pe zi pentru a termina sarcinile. În plus, 15% spun că muncesc mai mult de o oră peste programul de lucru. Pe de altă parte, 3% muncesc în plus chiar și două ore pe zi.

Angajaţii din următoarele domenii lucrează mai mult de opt ore pe zi:

  • IT-știi,
  • inginerii,
  • angajații din domeniul financiar,
  • angajaţii cu profesii liberale, precum arhitecții, consultanții, designerii şi avocații.

Plata orelor suplimentare 2018: Doar 22% din români primesc bani în plus

Aceştia spun, în proporție de 85%, că muncesc mai mult de opt ore pe zi. Însă, numai 22% dintre cei care muncesc suplimentar afirmă că sunt plătiți pentru orele în plus efectuate.

Citeşte şi Romexpo: Începe INDAGRA 2018 şi INDAGRA FOOD 2018

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Românii muncesc peste program fără a fi, însă, plătiţi

  1. Pingback: Factori care influenteaza decizia de cumparare | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Factori care influenţează decizia de cumpărare

Comentariile nu sunt permise.