Slide

Stiri: Economie

Prețurile producţiei industriale martie 2023

Cum au evoluat prețurile producţiei industriale în martie 2023?

04.05.2023

Prețurile producţiei industriale martie 2023. Institutul Național de Statistică a anunțat că în luna martie 2023, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna februarie 2023.

În luna martie 2023, comparativ cu luna martie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 13,6%.

Producția industrială

Datele INS mai arată că în luna februarie 2023, producţia industrială a crescut faţă de luna ianuarie 2023 cu 4,5% ca serie brută și a scăzut cu 0,2%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Faţă de luna februarie 2022, producţia industrială a fost mai mică atât ca serie brută (-4,8% ), cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-4,9%).

În primele două luni ale anului producţia industrială a scăzut ca serie brută cu 5,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,4%.

Astfel, în luna februarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat și industria extractivă au scăzut cu 6,8%, respectiv cu 3,2%.

Serie ajustată

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,2%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-0,4%) și industriei extractive (-0,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 1,3%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,3%) și industria prelucrătoare (-4,2%). Industria extractivă a crescut cu 1,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,1%) și industriei prelucrătoare (-5,0%). Industria extractivă a crescut cu 1,9%.

Citește și Autostrada Sibiu – Făgăraș: Ce oferte a primit CNAIR pentru proiectare și execuție?