Stiri: Finante

Programe 2019 Administratia Fondului pentru Mediu

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Bani în plus de la Guvern!

22.08.2019

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Guvernul a aprobat o nouă rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli al AFM. Aceste fonduri suplimentare sunt pentru noi programe (reciclare, termoficare, Rabla Plus etc.) și pentru restituirea taxei auto. Astfel, la propunerea Ministerului Mediului, Executivul a aprobat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli (BVC) al Fondului pentru mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor

O noutate este reprezentată de lansarea programului de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor, realizate de către operatori economici, în vederea punerii în aplicare, de urgență, a obiectivelor cuprinse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, pentru care s-a alocat suma de 180 milioane lei.

”Este vorba despre proiectul meu de suflet, acela de a porni, cu adevărat, motoarele industriei de reciclare, la noi în țară, pentru a transforma România dintr-o societate a risipei într-una a reciclării. Astăzi am alocat fondurile necesare pentru viitorul program de finanțare a proiectelor de investiții în instalații de tratare și reciclare a deșeurilor. Mai multe detalii despre acest nou program veți afla foarte curând”, a explicat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Sisteme de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor

O altă noutate este constituită de Programul multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor – PROGRAMUL TERMOFICARE. Suma alocată este de 400 milioane lei.

Programul este implementat în perioada 2019-2027 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin actualizarea Programului „Termoficare 2006-2020 căldură şi confort” şi va finanţa proiecte de investiţii noi şi proiecte aflate în derulare. Sumele provin din tranzacționarea, de către statul român, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră.

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Programul Rabla

Totodată, a fost suplimentat bugetul alocat Programului RABLA Plus pentru persoanele juridice, cu suma de 20 milioane lei.

”Este, de departe, cel mai bun an pentru acest program! Dacă luna trecută am suplimentat suma pentru persoane fizice cu 15 milioane lei, fiind prima dată în istoria programului când bugetul se epuizează, iată că același lucru s-a întâmplat și în cazul persoanelor juridice. Mă bucur sincer că politica noastră de stimulare a eco-mobilității dă rezultate”, a precizat ministrul Mediului.

S-a alocat suma de 20 milioane de lei pentru:

  • derularea procedurilor de elaborare a studiilor de fezabilitate
  • inițierea demersurilor necesare exproprierii terenurilor pe care se află depozitele de deșeuri industriale

Programe 2019 Administrația Fondului pentru Mediu. Restituirea taxei auto

Totodată, au fost alocate fonduri pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei pe poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și a timbrului de mediu pentru autovehicule, în valoare de 135 milioane lei.

”Românii care au plătit aceste taxe nu au nicio vină că ele nu au fost făcute cum trebuie de la bun început și chiar dacă nu am participat la elaborarea niciuneia dintre variante, sunt hotărâtă ca toți cei vizați să-și primească banii înapoi, până la ultimul leu”, a explicat viceprim-ministrul Gavrilescu.

Citește și Topul celor mai bogate județe din România. Puterea de cumpărare, în creștere