Stiri: Sanatate

Programe de sanatate CNAS rectificare bugetara

CNAS primește 600 milioane de lei la rectificarea bugetară. Ce programe de sănătate vor fi finanțate?

29.11.2018

Programe de sănătate CNAS. Rectificarea bugetului alocat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobată prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 101/2018, publicată în Monitorul Oficial nr. 999/27.11.2018, aduce un plus de 600 milioane lei a creditelor bugetare de care dispune instituția pentru acest an. De asemenea, se are în vedere și suplimentarea creditelor de angajament cu 1.546 milioane lei.

Programe de sănătate CNAS. Redistribuire de credite bugetare și de angajament

În cadrul rectificării se realizează și o redistribuire de credite bugetare și de angajament. Suma totală este de 60 milioane lei.

În cadrul CNAS s-a efectuat și o analiză a execuției bugetare din acest an, identificându-se și alte fonduri care au fost redirecționate astfel încât să se asigure necesarul de medicamente, servicii și dispozitive medicale până la sfârșitul anului 2018, conform estimărilor bazate pe consumul lunar mediu.

Programe de sănătate CNAS. Către ce vor merge fondurile primite de la rectificare bugetară?

CNAS va avea, prin urmare fonduri, astfel încât să acopere până la sfârșitul anului și contravaloarea noilor medicamente, materiale sanitare și consumabile moderne recent introduse în programele naționale de sănătate.

Printre acestea se numără:

  • sistemele de monitorizare continuă a glicemiei pe bază de senzori și pompele de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei din programul național de diabet,
  • tratamentul amiotrofiei spinale cu medicamentul nusinersen, deosebit de costisitor, din programul național de boli rare.

Programe de sănătate CNAS. Dializă

De asemenea, rectificarea bugetară permite și asigurarea continuității serviciilor de dializă, inclusiv pentru un număr de 631 de pacienți nou introduși în programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică.

Programe de sănătate CNAS. Oncologie

O altă destinație a banilor este reprezentată de încheierea de contracte cu noi unități sanitare de radioterapie. Scopul acestora este reprezentat de creșterea accesului bolnavilor din județele Cluj, Constanța și Iași la acest tip de tratament, în cadrul programului național de oncologie.

Citește și Centenar 1 Decembrie 2018. Ce părere au românii despre România?