Slide

Stiri: Social

Programul Educație despre biodiversitate 2024-2025

Programul Educație despre biodiversitate 2024-2025

07.11.2024

Programul Educație despre biodiversitate 2024-2025. Fundația WorldSkills România implementează în școlile din România ediția 2024-2025 a programului Educație despre biodiversitate în spații urbane, în cadrul proiectului Acțiuni verzi, viitor durabil.

Scopul programului

Programul are ca scop creșterea gradului de conștientizare a importanței biodiversității și a polenizatorilor, în rândul elevilor, al profesorilor și al comunității, precum și de a dezvolta abilitățile necesare pentru protejarea și stimularea biodiversității în zonele urbane. De asemenea, programul poate fi implementat în Săptămâna Verde, Săptămâna Școala Altfel, la orele de dirigenție sau ca activitate extracurriculară, reprezentând un mod inovativ și dinamic de învățare, care combină activitățile online, în clasă și în mijlocul naturii. Programul este recunoscut de Ministerul Educației prin protocolul nr. 15310/25.10.2021.

În anul școlar 2024-2025, programul WorldSkills România Educație despre biodiversitate în spații urbane va fi implementat de 419 profesori din 303 școli (30 județe). De program vor beneficia aproximativ 19500 elevi. Educația în domeniul biodiversității răspunde recomandărilor de formare la nivel european, conform Pactului verde european.

Joi, 3 octombrie, a avut loc primul webinar al programului WorldSkills România Educație despre biodiversitate în spații urbane din acest an școlar, susținut de Dorian Zemba din partea WorldSkills România și peisagista Diana Culescu, Asociația Peisagiștilor din România, Filiala teritorială București-Ilfov. Agenda întâlnirii a cuprins prezentarea programului și a calendarului, dar și parcurgerea etapelor implementării programului la clasă și o sesiune de Q&A.

Programul la clasă

Prin parcurgerea programului la clasă, elevii înțeleg cum funcționează natura explorând și inventariind flora și fauna din comunitatea lor și aplică o serie de soluții inovatoare pentru conservarea sau stimularea biodiversității, precum construirea de hoteluri de polenizatori sau amenajarea de grădini sau pereți verzi, astfel:

● în capitolul 1, Despre Biodiversitate, elevii descoperă fenomenul de succesiunea secundară ca mecanism de regenerare naturală, învață să recunoască și inventariază speciile de plante din comunitatea lor.
● în capitolul 2, Polenizatorii, elevii explorează diversitatea polenizatorilor din Europa, inclusiv albine, fluturi și muște, și înțeleg rolul lor și al polenizării în producția agricolă. De asemenea, elevii învață să recunoască și inventariază speciile de polenizatori din comunitate.
● în capitolul 3, Cum protejăm natura, elevii înțeleg impactul activităților umane asupra mediului și cum poate fi redus impactul negativ.
● în capitolul 4, Orașul verde, elevii pun în aplicare soluții inovatoare pentru conservarea sau stimularea biodiversității, precum construirea de hoteluri de polenizatori sau amenajarea de grădini sau pereți verzi. De asemenea, aceștia analizează diverse inițiative de înverzire a orașelor cum ar fi Grădina Biodiversității IKEA Pallady și, în curând, Registrul Verde pentru Parcul Circului.

Programul Educație despre biodiversitate 2024-2025. Studii de caz și resurse educaționale

Fundația WorldSkills România este preocupată permanent să îmbogățească programul Educație despre Biodiversitate în spații urbane cu studii de caz și cu resurse educaționale noi și atractive, realizând acest lucru prin sinergii cu multipli parteneri din diferite arii: administrația publică, mediul academic, mediul privat, ONG-uri & asociații de profil, școli și societatea civilă.

În acest demers, proiectul WorldSkills România Registrul Verde Electronic pentru Parcul Circului, ce este implementat în perioada octombrie – decembrie 2024 și realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București, urmărește crearea contextului în care să fie realizat Registrul Verde pilot pentru Parcul Circului de Stat pentru a ilustra modul în care se dezvoltă și se utilizează instrumentele smart pentru inventarierea, gestionarea și monitorizarea spațiilor verzi și, totodată, introducerea în programul WorldSkills România “Educație despre Biodiversitate în Spații Urbane” a 3 tipuri de resurse educaționale pe tema Registrului Verde.

Implicarea școlilor și liceelor

Proiectul facilitează implicarea școlilor și liceelor, alături de experți în înverzire urbană și autorități locale, în extinderea (design, execuție, mentenanță) spațiilor verzi din zonele urbane, aspect ce nu este o simplă necesitate, cât mai ales o oportunitate de a crea medii urbane durabile și de a le oferi elevilor șansa de a lua parte la activități practice, specifice pregătirii lor, ce vor contribui la un viitor mai durabil.

Implicând voluntari, specialiști din domeniul peisagisticii, elevi și profesori, prin oportunitatea oferită de PMB, WorldSkills România își propune crearea unui model pentru implementarea acestui instrument (Registrul Verde Electronic), fără de care nu putem discuta de orașe sustenabile în România.

Proiectul Acțiuni verzi, viitor durabil

Programul WorldSkills România Educație despre Biodiversitate în spații urbane ediția 2024-2025, face parte din proiectul Acțiuni verzi, viitor durabil, susținut financiar prin Programul Național Raiffeisen Comunități – Acceleratorul de ONG-uri în sustenabilitate, susținut financiar de Raiffeisen Bank și gestionat de ARC (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare). Programul este cofinanțat prin Proiectul Erasmus+ European Platform for Urban Greening (EPLUG), fiind realizat alături de Asociația Peisagiștilor din România, Filiala teritorială București-Ilfov și Lerero și implementat în școlile din România de Fundația WorldSkills Romania.

Pentru mai multe detalii privind programul WorldSkills România Educație despre Biodiversitate în spații urbane ediția 2024-2025 vă invităm să urmăriți paginile noastre de social media sau sa accesați site-ul acesta.

Citește și Ce buget alocă românii pentru cumpărăturile de Black Friday 2024?