Programul Prima Casa - Programul O familie, o casa

Programul Prima Casă devine O familie, o casă. Ce modificări propune Ministerul de Finanțe?

23.08.2019

Programul Prima Casă. Programul O familie, o casă. Ministerul Finanțelor Publice a propus printr-un proiect de act normativ modificarea Programului „Prima casă”. Programul va fi redenumit Programul „O familie, o casă”, astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social.

Programul Prima Casă. Programul O familie, o casă. Prag de venit

În plus, se vor revizui condițiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari și a prețului maxim de achiziție al locuinței care poate fi achiziționată în cadrul Programului.

Se propune și acordarea de subvenții de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil cât și pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

Programul Prima Casă. Programul O familie, o casă. Un caracter social

„Am finalizat Programul O familie, o casă, în urma consultărilor intense și constructive cu reprezentanții Băncii Naționale a României. Inițiativa guvernului are în primul rând un caracter social, deoarece ne dorim să venim în sprijinul persoanelor cu venituri reduse. Totodată, ne-am gândit să ajutăm familiile tinere să își cumpere o locuință decentă. În egală măsură, susținem sectorul construcțiilor şi nu numai în condițiile în care programul va avea efecte benefice în toată economia, va asigura menținerea sau înființarea de noi locuri de muncă și va ajuta la dezvoltarea afacerilor”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Programul Prima Casă. Programul O familie, o casă. Modificări

Prin proiectul care modifică și completează OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului „Prima casă” se propune:

  • Modificarea titulaturii Programului „Prima casă” în programul „O familie, o casă”.
  • Introducerea pragului de venit pentru beneficiarii Programului:

– la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale beneficiarului individual sau ale beneficiarului împreună cu soțul sau soția, după caz, nu pot depăși valoarea de 4.500 lei;

– pentru familiile cu unul sau mai mulți copii, la data solicitării creditului garantat veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăși valoarea de 7.000 lei.

  • Mandatarea pe lângă Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și a Fondului Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanții în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziția unei locuințe în cadrul Programului.
  • Menținerea avansului minim de 5 % din prețul de achiziție al locuinței. Prețul de achiziție a locuinței este de maximum 70.000 EUR echivalent lei la cursul BNR valabil la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, iar valoarea finanțării garantate este de maximum 66.500 EUR echivalent lei.
  • Acordarea următoarelor subvenții de dobândă:

– reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil.

– reducerea cu 1 punct procentual a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulți copii.

  • Refinanțarea creditelor obținute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate in cadrul Programului.

Proiectul de act normativ se regăsește site-ul MFP la rubrica Transparență decizională.

Citește și Calitatea redusă a apei reduce creșterea economică

 

 

Citiți și despre:

3 păreri la “Programul Prima Casă devine O familie, o casă. Ce modificări propune Ministerul de Finanțe?

  1. Pingback: Declaratia 112 - Anuntul facut de Ministerul de Finante | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Centrul de Transfuzii din Bistrita Nasaud - deschidere | Jurnalul de Afaceri

  3. Pingback: Aniversare Bucuresti Mall - Vitan - Campanie speciala | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.