Rabla pentru electrocasnice

Rabla pentru electrocasnice: Cum funcţionează programul?

30.09.2018

Programul Rabla pentru electrocasnice: În curând am putea avea încă un nou program Rabla. Mai exact, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un Ordin de ministru pentru aprobarea ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Programul Rabla pentru electrocasnice.

Proiectul privind Programul Rabla pentru electrocasnice se află în consultare publică până pe data de 5 octombrie. În această perioadă, cei interesaţi pot transmite opinii, sugestii, comentarii sau propuneri de modificări.

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe după finalizarea perioadei de consultare publică.

Programul Rabla pentru electrocasnice. Ce spune ministrul Mediului?

”Așa cum am promis, ghidul de finanțare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicat. Este un program 100% nou, mult așteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi și uzate cu unele noi, cu consum redus de energie și prietenoase cu mediul”, a declarat Grațiela Gavrilescu viceprim-ministru și ministrul mediului.

Finanțarea se acordă sub formă de vouchere. Acestea pot fi folosite pentru cumpărarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic. Condiţia este ca electrocasnicele să aibă eficiență energetică clasa A++, A+++.

Produsele încluse în programul Rabla pentru electrocasnice:

– mașini de spălat rufe

– frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice

– aparate de aer condiționat.

”Am ales să demarăm programul cu aceste trei tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie și sunt echipamentele de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcție de interesul manifestat pentru program, acesta va putea fi completat și cu alte tipuri de echipamente”, a adăugat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor pentru programul Rabla pentru electrocasnice:

200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++;

300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++;

300 lei pentru aparate de aer condiționat cu eficienţa energetică la răcire (A+++/A++);

300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++;

400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A+++.

Programul Rabla pentru electrocasnice. Cum funcţionează programul?

Cei care doresc să acceseze programul Rabla pentru electrocasnice trebuie să acceseze aplicația electronică de pe website-ul Administrației Fondului pentru Mediu. După aceea, trebuie urmaţi pașii de înscriere în program, până la completarea cu succes a acestora.

Persoanele care se înscriu se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Suma finanțată se scade de către comerciant din valoarea totală a facturii. Diferența va fi suportată de către cel care cumpără echipamentul.

Se poate folosi un voucher pentru cumpărare unui echipament eligibil, în schimbul predării unui echipament uzat vechi echivalent. Schimbul se face în sistem 1:1.

Se pot cumpăra mai multe echipamente electrocasnice în schimbul predării unui număr echivalent de echipamente uzate. Prin urmare, se poate beneficia de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

În momentul livrării echipamentului nou, retailerul va ridica echipamentul vechi.

Citeşte şi Deficitul bugetar continuă să crească. Situaţia este alarmantă

Citiți și despre:

2 păreri la “Rabla pentru electrocasnice: Cum funcţionează programul?

  1. Pingback: Horoscop financiar 2019: Ce ne rezerva noul an? | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Horoscop financiar 2019: Ce ne rezervă noul an?

Comentariile nu sunt permise.