Stiri: Finante

Programul Start-Up Nation

Programul Start-Up Nation. Anunț important făcut de Ministerul pentru Mediul de Afaceri

10.12.2018

Programul Start-Up Nation. Guvernul a adoptat, în ședința de săptămâna trecută, o Ordonanţă de urgenţă care modifică şi îmbunătăţeşte cadrul de funcţionare al programului Start-Up Nation, lansat anul trecut.

Programul Start-Up Nation stimulează afacerile antreprenorilor aflați la început de drum. Prin cadrul schemei de ajutor, se oferă un sprijin financiar care poate urca până la 200.000 de lei, incluzând un avans de 30%.

Programul Start-Up Nation. Ce spune ministrul pentru Mediul de Afaceri?

”Răspundem, prin această ediție, unor necesități economice reale, avantajând regiunile și domeniile care au nevoie de cea mai mare susținere din partea statului. Forma finală a schemei de minimis este publicată pe site-ul ministerului și testăm platforma online de înscriere în program, astfel încât în a doua decadă a lunii să deschidem aplicația”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ștefan Radu Oprea.

Modificările adoptate simplifică procedurile greoaie, scoate procedurile contestate de antreprenori şi schimbă punctajul în unele zone ale grilei de evaluare.

Prin urmare, regula cu primul venit, primul servit a fost eliminată în această a doua ediţie a programului. Regula a fost justificată de Ştefan Radu Oprea ca necesară pentru a trezi emulaţia printre întreprinzători, ”să aducă numărul maxim de întreprinzători în program”.

Însă în prezent, dat fiind succesul demonstrat al primei ediţii, ea nu mai e necesară.

Programul Start-Up Nation. Rezultatele din 2017:

  • 19.297 aplicanți înscriși
  • 8.444 contracte semnate inițial
  • 8100 contracte active
  • peste 21.000 de locuri de muncă nou înființate

Programul Start-Up Nation. Critici

Ministerul mai anunță că, cu toate criticile întreprinzătorilor din zonele de top antreprenorial ale României (Bucureşti, Cluj şi Ilfov), regiunile subdezvoltate din punctul de vedere al afacerilor au fost în continuare favorizate. Acestea beneficiază de 15 puncte în plus.

Ștefan Radu Oprea justifică măsura afirmând că trebuie, în spiritul echităţii, oferită „o şansă şi întreprinzătorilor din zonele mai puţin dezvoltate din punct de vedere economic, iar Start-Up Nation înseamnă şi să te duci în zone în care oamenii nu au spirit antreprenorial şi tu să le trezeşti această dorinţă”.

Programul Start-Up Nation. Transparență

În plus, şi gradul de transparenţă al programului a crescut. Astfel, nu numai că punctajul planului de afaceri se calculează online pe aplicaţia ministerului, ci şi grila de evaluare a devenit mai precisă. De fapt, toată aplicaţia se face online: înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare sau detalierea planului de afaceri.

Programul Start-Up Nation. Punctaje

Punctajele au fost şi ele modificate. Pe lângă producţie şi servicii, acum şi industriile creative (în care este inclus şi IT-ul, sectorul economic cu cea mai dinamică evoluţie a ultimilor ani), au fost răsplătite cu punctajul maxim (30 de puncte).

Programul Start-Up Nation. Proceduri

Procedurile au fost simplificate. Așadar, pentru achiziţii este nevoie de o singură ofertă în loc de trei, iar proiecţiile financiare au fost eliminate de tot.

Aplicația pentru Start-Up Nation 2018 va fi activă pentru 30 de zile lucrătoare, iar programul va finanţa 10.000 de proiecte. Pentru a se califica, o firmă trebuie să obţină jumătate din punctajul maxim, respectiv 50 de puncte.

Citește și Câte locuințe au fost construite în România, în perioada ianuarie-octombrie 2018?