Proteste medici 2019.

Proteste medici 2019. Anunțul făcut de Sanitas și de Ministerul Sănătății

14.03.2019

Proteste medici 2019. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a întâlnit cu liderii sindicatului Sanitas care au pichetat miercuri Ministerul Sănătății. În cadrul întrevederii, ministrul sănătății a precizat faptul că este important ca angajații din sistemul de sănătate să asigure calitatea actului medical și siguranța pacientului.

Conform sursei citate, anul trecut, Guvernul a aprobat majorarea salariilor din sistemul sanitar. La ora actuală, veniturile medicilor se apropie de cele din Uniunea Europeană.

Proteste medici 2019. Ce spune Sorina Pintea despre revendicările Sanitas?

“O parte din revendicările pe care salariații din Sănătate le-au prezentat sunt cunoscute de Ministerul Sănătății și discutate, de altfel, cu liderii organizațiilor încă de la începutul anului. Negocierea Contractului Colectiv de Muncă, unul din punctele de pe ordinea de zi, va fi reluată. Ea a fost suspendată la solicitarea sindicatelor. Există o serie de revendicări care nu fac obiectul discuției cu Ministerul Sănătății și de aceea le voi înainta colegilor din Guvern și le vom discuta, având în vedere cerințele pe care liderii de sindicat le-au prezentat astăzi”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătății, după întâlnire.

Aceasta a reiterat dorința de colaborare și parteneriat al Ministerului Sănătății cu toate organizațiile sindicale.

Proteste medici 2019. O discuție constructivă

„Dorim ca pacientul să fie cât mai bine îngrijit. Eu cred că am avut o discuție constructivă și consider că nu trebuia să ajungem la pichetări pentru a avea acest dialog. Dar mă bucur că am putut să am discuții directe și sincere cu liderii de sindicat din teritoriu care au pichetat astăzi Ministerul Sănătăţii. Suntem parteneri”, a mai spus Sorina Pintea.

Proteste medici 2019.

Miercuri, peste 280 de membri de sindicat SANITAS au pichetat Ministerul Sănătății, conform programului de proteste. Aceștia au venit din județele Arad, Bacău, Brăila, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Iași, Olt și Timiș.

Președintele SANITAS și reprezentanții organizațiilor sindicale teritoriale și-au prezentat revendicările în cadrul dialogului purtat cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, căreia i s-a alăturat, în partea a doua a întâlnirii, președintele Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), doamna Adriana Cotel.

Proteste medici 2019. Revendicări

Au fost dezbătute atât revendicările care au generat programul de proteste – în special cele care țin de competența sau pot fi sprijinite de Ministerul Sănătății. De asemenea, s-au discutat și o serie de probleme punctuale, semnalate de reprezentanții din județe.

Sanitas a insistat asupra necesității asigurării finanţării creşterilor salariale prin transfer de la bugetul statului, prin CNAS – în calitate de gestionar al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Ministerul Sănătății a agreat, în principiu, această soluție și s-a angajat să o prezinte în fața celorlalți reprezentanți ai Guvernului.

Proteste medici 2019. Promisiuni

În acest context, Sorina Pintea a promis că va face toate demersurile necesare pentru a avea loc acea întâlnire la nivel guvernamental pe care Sanitas o solicită încă din ianuarie 2019.

Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății au dat asigurări că vor fi reluate în cel mai scurt timp negocierile referitoare la Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Proteste medici 2019. Pichetările vor continua

Sanitas va continua acțiunile de protest conform programului stabilit.  Pe data de 20 martie membrii SANITAS vor picheta Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale. În plus, la începutul lunii aprilie se va organiza un miting de amploare în Capitală.

Citește și Salarii mai mici pentru români, în ianuarie 2019!

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Proteste medici 2019. Anunțul făcut de Sanitas și de Ministerul Sănătății

  1. Pingback: Sustin educatia financiara in comunitatea mea | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.