provocari din domeniul HR in 2018

Principalele provocări din HR în 2018

27.09.2018

Majoritatea companiilor spun că cea mai mare provocare din HR în 2018 este reprezentată de menținerea angajaților implicați. Studiul „Tendințe și provocări în HR 2018”, realizat de Valoria şi BusinessMark, arată că 79% dintre companii afirmă că cea mai importantă provocare pe segmentul de resurse umane este menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților.

Locul al doilea este ocupat de retenția angajaților cu potențial ridicat și a celor cu performanțe deosebite (61%).

Pe locul al treilea se regăseşte crearea unei culturi organizaționale care să dea un avantaj competitiv (54%).

Cât de bine pregătite sunt companiile

În acelaşi timp, studiul arată că provocarea din HR pentru care companiile sunt cel mai bine pregătite este managementul proceselor de re-design organizațional pentru o mai bună adaptare la schimbările din piață (69%). Aceasta se află la egalitate cu accesarea și integrarea mai extensivă a serviciilor oferite de ”resursele umane contingente” (freelanceri, part-timers, dar și utilizarea tehnologiei și a roboților, etc).

De asemenea, companiile mai precizează că sunt pregătite pentru menținerea unui nivel ridicat de implicare a angajaților (68%).

„Abilitatea companiilor de a rămâne inovatoare și competitive se bazează pe disponibilitatea competențelor oamenilor calificați, corelat cu tendințele rapide de evoluție ale pieței. Cea de-a treia ediție a studiului Tendințe și provocări în HR ajută organizațiile să înțeleagă unde sunt acum și care sunt noile reguli ale jocului pentru viitorul apropiat în ce privește provocările strategice, dar și utilizarea noilor tehnologii în HR, despre automatizarea proceselor sau digitalizarea funcției de HR aflați doar din acest studiu de referință”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Cele mai importante provocări la nivelul practicilor de HR:

1. găsirea de angajați cu competențe din ce în ce mai specializate (68%),

2. retenția angajaților (68%),

3. alinierea practicilor de HR cu managementul organizației și cu strategia de afaceri (42%),

4. dezvoltarea următoarei generații de lideri ai organizației trece pe locul al patrulea (37%),

5. menținerea unor pachete de compensații competitive (37%).

Cultura organizaţională

Studiul mai arată că 59% dintre companii consideră crearea unei culturi organizaționale bazată pe încredere, comunicare deschisă și echitate ca fiind cea mai eficientă dintre practicile de atragere, retenție și recompensare a celor mai buni angajați.

De asemenea, pe locul al doilea se află crearea oportunităților de progres în carieră pentru angajați (58%). În plus, oferirea sentimentului de siguranță a locului de muncă pentru angajați (53%) se află pe locul al III-lea.

Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark, spune că organizațiile sunt preocupate de cultura organizațională.

„Studiul relevă percepțiile managerilor de resurse umane și a executivilor de top asupra provocărilor din HR. În contextul actual, resursa umană este esențială pentru dezvoltarea strategică a business-urilor. Organizațiile sunt preocupate să creeze cultură organizațională, să aibă un engagement ridicat al angajaților, o retenție bună, acces la talente și să dezvolte competențele de conducere pentru manageri”, spune Daniel Drăgan, Managing Partner, BusinessMark.

Citeşte şi Competitivitatea economică a României, în scădere în 2018. Top cinci provocări

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Principalele provocări din HR în 2018

  1. Pingback: Tranzactii cu terenuri in Bucuresti in 2018 | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.