Stiri: Finante

Ratingul de tara al Romaniei

ASF: Se remarcă o îmbunătățire a încrederii investitorilor în ratingul de țară al României

24.12.2020

Ratingul de țară al României câștigă încrederea investitorilor. Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, spread-ul dintre obligațiunile suverane ale României pe 10 ani, denominate în euro, și cele similare ale Germaniei s-a redus, ceea ce poate fi interpretat și ca o îmbunătățire a încrederii investitorilor în ratingul de țară al României.

Totodată, cotațiile CDS (Credit Default Swap) aferente obligațiunilor emise de România (în USD, cu maturitate la 5 ani) se situează în jurul nivelului de 119 puncte, în scădere cu aproximativ 29% față de ultimul maxim. Variațiile CDS sunt influențate de variația randamentelor titlurilor de stat cu aceeași maturitate.

Ratingul de ţară al României. European Systemic Risk Board

Conform ASF, European Systemic Risk Board (ESRB) a decis să revizuiască, în contextul reducerii incertitudinilor legate de perspectivele macroeconomice și al păstrării rezilienței sistemului financiar în ultima perioadă, Recomandarea privind restricționarea distribuirilor de dividende, răscumpărărilor de acțiuni și plăților remunerațiilor variabile.

Ratingul de ţară al României. Astfel, entitățile din piețele financiare vor avea posibilitatea să efectueze astfel de operațiuni, în anumite condiții. ESRB recomandă autorităților de supraveghere să solicite băncilor, firmelor de investiții și societăților de asigurări să se abțină de la distribuiri care reduc cantitatea sau calitatea fondurilor proprii, mai puțin atunci când aceste instituții sunt prudente în realizarea distribuirilor, iar reducerea fondurilor proprii nu depășește pragul conservativ stabilit de autoritatea competentă.

Ratingul de ţară al României. Pragul conservativ trebuie calibrat luând în considerare:

  • nevoia instituțiilor financiare de a menține un nivel ridicat de capital
  • nevoia de a se asigura că nivelul general al distribuirilor este mai mic decât în anii anteriori crizei COVID-19
  • particularitățile fiecărui sector

Citeşte şi Program Metrorex Crăciun 2020. Anunţ important