Registrul National de Franciza

Registrul Naţional de Franciză, înfiinţat de Guvern

25.10.2018

Registrul Naţional de Franciză a fost înfiinţat. Decizia a fost luată de Guvern şi are drept scop transparentizarea evoluţiei pieţei francizelor din România. Măsura este prevăzută în proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea O.G. 52/1997 privind regimul juridic al francizei.

„Măsurile de creștere a gradului de informare a francizorului și francizatului s-au aflat, ieri, pe ordinea de zi a ședinței Executivului, care a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru modificarea art. 7 pct. 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, a anunţat Ministerul pentru Mediul de Afaceri.

Registrul Naţional de Franciză: Reguli noi

Prin acest act normativ adoptat de Executiv se stabilesc noi reguli de informare simplă și transparentă înaintea încheierii contractului de franciză.

Conform sursei citate, acest fapt va duce la concretizarea unor parteneriate de succes între francizor și francizat.

Registrul Naţional de Franciză: Susţinerea antreprenorilor

„Dezvoltarea sectorului IMM-urilor este un element esențial pentru creșterea competitivității naționale a României, iar această Ordonanță adoptată de Guvern aduce noi modalități de susținere a spiritului întreprinzător. Clarificarea regimului francizei protejează francizatul și francizorul, în egală măsură. Astfel, cresc șansele ca cei doi parteneri să valorifice avantajos oportunitatea dezvoltării unei afaceri în franciză”, a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

Registrul Naţional de Franciză: Printre noutățile aduse în domeniul francizelor se numără:

• alinierea termenilor cu cei utilizați la nivel internațional în domeniul francizei, pentru o mai bună claritate a textului,

• introducerea termenului de „francizat”, utilizat pentru partenerul francizorului,

• introducerea conceptului de „unitate-pilot”,

• utilizarea termenului „document de dezvăluire de informații” de către toți francizorii, pentru uniformizarea procedurilor de informare a potențialilor francizați, document prin care este recomandabil să se realizeze dezvăluirea informațiilor între viitorii parteneri,

• înființarea Registrului Național de Franciză în scopul transparentizării evoluției pieței de franciză autohtone.

Conform Ministerului, în unitatea-pilot, pe parcursul unui an, francizorul testează și definitivează tipul de afacere pe care urmează să o vândă în sistem de franciză. Astfel, francizatul va putea prelua o afacere verificată. Lui îi va fi mai ușor să dezvolte o afacere după un model funcțional, în lipsa unei experiențe antreprenoriale anterioare.

Registrul Naţional de Franciză: Impactul macroeconimic

Impactul va fi unul pozitiv la nivel macroeconomic. Astfel, vor apărea noi oportunități de afaceri, vor fi create locuri de muncă, iar piaţa de produse şi servicii va fi diversificată. De asemenea, schimbările legislative vor aduce şi o creștere a competiției pe piață.

„Așadar, există un potențial extrem de mare de afaceri prospere ce pot fi lansate pe piață, iar o firmă în regim de franciză ar putea reprezenta una dintre cele mai bune soluții de dezvoltare a unui business la început de drum, având în vedere valoarea mică a investiției. De aceste oportunități pot beneficia cei care vor aplica anul acesta la Start-Up Nation și anticipăm o concurență mult mai mare, comparativ cu anul trecut, în rândul întreprinzătorilor care, în mod sigur, vor avea idei inovatoare, planuri de afaceri fiabile, coerente, cu previziuni de succes pe mai mulți ani”, a precizat ministrul Oprea.

Registrul Naţional de Franciză: Rol de monitorizare

Registrul Național de Franciză deţine rolul de monitorizare a afacerilor în sistem de franciză.

Antreprenorii români de succes vor fi încurajați să își francizeze afacerile, iar francizorii străini să își extindă rețelele în România. Astfel, va creşte probabilitatea ca un număr mai mare de întreprinzători români să fie atrași să dezvolte afaceri în regim de franciză.

Citeşte şi Kaufland deschide un nou magazin în Reșița

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Registrul Naţional de Franciză, înfiinţat de Guvern

  1. Pingback: Piata cimentului din Romania: Consiliul Concurentei | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Consiliul Concurenţei, anchetă pe piaţa cimentului din România

Comentariile nu sunt permise.