Stiri: Companii

Rezultate Asociatia Recolamp

Rezultate Asociația Recolamp: Bilanţ pozitiv în 2020

04.02.2021

Rezultate Asociația Recolamp. Bilanț pozitiv pentru Asociația Recolamp în 2020. A fost depășită ținta de colectare obligatorie, de 45%. Cunoscută ca unul dintre cei mai vechi susținători ai reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat din România, cu campanii naționale dedicate responsabilizării populației pentru un viitor mai verde, Asociația Recolamp a încheiat anul 2020 pe plus. Per total, peste 2,600 tone de echipamente electrice și electronice au fost colectate, tratate și reciclate de către Recolamp în acest an atipic, cu peste 600 tone mai mult decât în 2019 și însemnând 48,34% din ținta legală de reciclare, cu 3,34% mai mult față de obiectivul pentru 2020.

Rezultate Asociația Recolamp. Eforturi susţinute

Cu toate că s-a încheiat un an dificil, eforturile Asociației Recolamp au fost susținute în toate acele luni și îndreptate cu precădere către utilizatorii casnici, pentru că pandemia a schimbat ponderea consumului, care până acum era destinat companiilor și multinaționalelor, și s-a lucrat foarte mult de acasă, din propriul cămin. În acest context, activitatea pe teren a fost redusă în 2020 cu 30% în comparație cu 2019, astfel că Recolamp a reușit să-și mărească rețeaua de locații cu 650 până la finalul lui 2020, deși obiectivul inițial pentru acest an era de 1,500.

Rezultate Asociația Recolamp. Comenzi ridicate şi transport de deşeuri

În cifre, anul 2020 reprezintă pentru Recolamp un plus din toate punctele de vedere – peste 7,000 de comenzi de ridicare şi transport de deșeuri, peste 15,000 de locații în rețeaua de colectare, dotate cu 30,000 de recipiente de colectare, și peste 2,200 de containere metalice distribuite în țară pentru colectare și transport deșeuri.

Cantitatea de deșeuri colectată în acest an s-a realizat prin parteneriate cu 58 de colectori autorizați activi și reciclatori, Recolamp preluând totodată și responsabilitatea legală a 292 de producători români de gestionare a deșeurilor din echipamente electronice și electrice puse pe piață.

Rezultate Asociația Recolamp. Ce urmează în 2021?

Situația devine însă mai complicată din 2021, când ținta de colectare trece de la 45% la 65%, la nivel european. Astfel, Recolamp trebuie să colecteze și să recicleze în 2021 aproape 4,450 de tone de deșeuri, cu peste 70% mai mult decât în 2020.

„2020 a fost de departe un an al provocărilor, dar ne bucurăm că prin toate acțiunile și campaniile realizate am reușit să ne îndeplinim obiectivul și să avem cifre nesperat de bune, comparativ cu 2019. Provocarea și mai mare vine acum pentru 2021, cu o nouă țintă de colectare impusă, de 65%, pentru a cărei îndeplinire ne vom concentra pe câteva direcții strategice cum sunt creșterea infrastructurii de colectare și parteneriate cu noi producători, dar și campanii dedicate profesioniștilor, companiilor și consumatorilor casnici.

Știm că nu va fi ușor, situația pandemică persistă, așadar vom resimți în continuare dificultăți. Parte dintre partenerii noștri și-au sistat activitatea la începutul anului 2020 și acest lucru a afectat durata de colectare, dar și cantitățile colectate. Suntem însă optimiști că vom duce lucrurile la bun sfârșit în 2021.

Cu toții trebuie să devenim agenți ai schimbării, să începem prin a reduce cantitatea de deșeuri pe care o generăm, să colectăm selectiv și să reciclăm. Să ai grijă de mediu presupune, de multe ori, să faci alegeri care te scot din zona de confort,  însă este nevoie de o schimbare de direcție urgentă pentru a face față provocărilor legate de schimbările climatice. Cum am mai spus-o și o repet, trebuie să înțelegem că natura, clima, economia și oamenii sunt părți inseparabile ale aceluiași întreg”, a declarat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Citeşte şi Şcolile se redeschid pe 8 februarie 2021. Când are loc următoarea vacanţă pentru elevi?