Stiri: Finante

Rezultate Veeam 2020.

Rezultate BCR 2019. Portofoliul de credite acordate, în creștere

30.10.2019

Rezultate BCR 2019. Banca Comercială Română anunță rezultatele financiare din primele nouă luni din 2019. Banca raportează o creștere a creditării cu 10%. Astfel, portofoliul total de credite acordate de BCR a fost susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate.

Compania a mai raportat și credite nou acordate în valoare de peste 5,8 miliarde de lei aprobate în primele nouă luni din 2019 pe segmentul persoane fizice (credite ipotecare și nevoi personale) și microîntreprinderi.

Rezultate BCR 2019. Finanțări pentru companii

Finanțările nou acordate companiilor au fost de peste 5,4 miliarde RON în primele nouă luni din 2019, din care 45% au reprezentat finanțări pentru investiții.

„Pasiunea noastră pentru transformarea modului în care răspundem nevoilor clienților este din ce în ce mai vizibilă. Este un efort de echipă, împreună cu clienții și cu publicul larg, prin care înțelegem mai bine ce își doresc cei care folosesc servicii financiare astăzi. Cel mai important este că publicul poate beneficia de noile procese digitale indiferent de modul în care intră în contact cu noi, online sau în agențiile noastre. Le mulțumesc clienților pentru încrederea pe care ne-o acordă zi de zi. Prin plasarea tehnologiei și educației în centrul a tot ceea ce facem, am reușit să accelerăm dezvoltarea businessurilor antreprenorilor români și vom continua acest proces. Rezultatul operațional solid ne motivează să investim în inovație și în laboratoare digitale, ceea ce va crea calea către îmbunătățirea sănătății financiare a clienților noștri ”- Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.

Rezultate BCR 2019. Activitatea bancară de retail

În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de peste 5,8 miliarde de lei. Este vorba de:

  • împrumuturi de nevoi personale
  • credite ipotecare
  • creditate destinate microîntreprinderilor

Generarea de credite noi a fost constrânsă de regulile mai stricte cu privire la gradul de îndatorare (DTI) aplicate începând cu luna ianuarie 2019, acestea având un impact mai mare asupra creditelor ipotecare. BCR este una dintre puținele bănci de pe piață care oferă credite ipotecare standard cu o rată de dobândă fixă pe 5 sau 10 ani, cu scopul de a-și proteja clienții.

Rezultate BCR 2019. Credite pentru microîntreprinderi

Creditele noi pentru microîntreprinderi aproape s-au triplat în trimestrul al treilea din 2019 față de trimestrele precedente, datorită finanțărilor mai mari acordate în cadrul programului Start-Up Nation.

În ceea ce privește activitatea bancară corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 5,4 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro) în primele nouă luni din 2019. Au fost susținute sectoare importante cum ar fi industria prelucrătoare (industria auto, industria chimică, industria producătoare de utilaje), energie și utilități, agricultură și sectorul medical.

Stocul de finanțări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 5,9 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 30 septembrie 2019, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi și pe dezvoltarea sectorului de leasing.

Rezultate BCR 2019. Segmentul real estate

Segmentul real estate a crescut în mod semnificativ, cu 40% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, la 2,2 miliarde de lei (460 milioane de euro), ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.

Rezultate BCR 2019. Școala de bani

Programul Școala de Bani a inițiat, în octombrie, Luna Educației Financiare, prin care a ajuns la un număr total de peste 350.000 de adulți și copii în interacțiuni față în față cu colegii din BCR în ultimii trei ani.

În primele nouă luni ale anului 2019, BCR a accelerat procesele de digitalizare și simplificare operațiuni.

Platforma inteligentă de banking George a ajuns la 660.000 de utilizatori. Peste 25% dintre clienții noi preferă să își deschidă un cont bancar 100% online.

În plus, BCR a lansat George Credit. Este vorba de primul împrumut de nevoi personale complet digital cu o limită de până la 110.000 de lei. Dobânda este de 7,74%.

Serviciile de open banking

În ceea ce privește serviciile de open banking, BCR a fost prima bancă ce și-a deschis interfețele de programare a aplicațiilor (API) către furnizori terți. Banca are deja 50 de furnizori care au testat deja platforma.

BCR a continuat programul Acceleratorul BCR-InnovX, prin lansarea grupului Scale-up dedicat IMM-urilor. Acesta are o valoare a finanțărilor aprobate care depășește un milion de euro. Per total, 25 de start-up-uri și IMM-uri au participat în bootcamp-urile Acceleratorului BCR-InnovX de la începutul anului.

Rezultate BCR 2019. Performanța financiară

BCR a înregistrat un profit net de 348,8 milioane de lei (73,6 milioane de euro). Acesta este în scădere cu 65,6% față de profitul net de 1.015,2 milioane de lei (218,2 milioane de euro) din aceeași perioadă a anului trecut. Declinul a venit ca urmare a:

  • constituirii unui provizion excepțional în al doilea trimestru din 2019, legat de activitatea BCR Banca pentru Locuințe, în pofida rezultatului operațional solid
  • costurilor scăzute de risc
  • performanțelor ridicate pe toate liniile de business

Rezultatul operațional a crescut cu 7,8% la 1.317,4 milioane de lei. Acesta a fost susținut de veniturile operaționale mai mari și în pofida unei contribuții mai mari la fondul de garantare.

Venitul net din dobânzi

Venitul net din dobânzi a crescut în mod semnificativ cu 11,1%. Acestea au ajuns până la 1.683 milioane de lei (355,2 milioane de euro). Avansul a venit pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari.

Venitul net din comisioane a crescut cu 9,1%. Acesta a ajuns la 578,9 milioane de lei (122,2 milioane de euro), de la 530,4 milioane de lei (114 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018.

Rezultate BCR 2019. Rezultatul net din tranzacționare

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 22,9%, până la 251,1 milioane de lei (53 milioane de euro), de la 325,8 milioane de lei (70 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018.

Venitul operațional a crescut cu 6,3% până la 2.587,4 milioane de lei (546 milioane de euro) de la 2.434,7 milioane de lei (523,4 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018. Avansul a fost determinat în principal de:

  • veniturile nete din dobânzi înregistrate pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari
  • creșterea creditelor și depozitelor clienților.

Rezultate BCR 2019. Cheltuielile administrative

Cheltuielile administrative generale au ajuns la valoarea de 1.270 milioane de lei (268 milioane de euro). Nivelul este în creștere cu 4,8% față de 1.212,3 milioane de lei (260,6 milioane de euro) în primele nouă luni din 2018. Creșterea a venit mai ales ca urmare a contribuției anuale mai mari în 2019 la fondul de garantare.

Astfel, raportul cost-venituri a fost de 49,1% în primele nouă luni din 2019.

Citește și Yardi România se mută în Record Park