Stiri: Energie

Consiliul de Administratie Rompetrol Rafinare

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019: Anunțul făcut de companie

28.02.2020

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a reușit în 2019 să se mențină pe un trend pozitiv al rezultatelor operaționale, cu valori record la materia primă procesată, producția de carburanți și vânzările pe piața internă.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Rezultate record

În 2019, cele două rafinării ale Grupului au înregistrat o creștere cu 7% a volumelor totale de materii prime procesate. Pentru prima dată în istoria sa de peste 40 de ani, rafinăria Petromidia a depășit pragul de 6 milioane de tone – 6,33 milioane de tone, record istoric. De asemenea, rafinăria Vega Ploiești a consemnat cifre record – 436 kt, față de cele 406 kt procesate în 2018.

Pe fondul volumelor de materie primă procesată, segmentul de distribuție a înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește comercializarea carburanților. Astfel, în 2019, vânzările totale de carburanți au consemnat o creștere de 5%, de la 2,38 milioane de tone în 2018, la 2,5 milioane de tone, anul trecut.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Cifră de afaceri

În 2019, Rompetrol Rafinare a înregistrat o cifră de afaceri brută consolidată de aproximativ 5,2 miliarde de dolari, aproape de cea atinsă în 2018. Rezultatul operațional (EBITDA) s-a diminuat cu 12%, până la 131 milioane de dolari, iar rezultatul consolidat net a fost unul negativ, de peste 48 de milioane de dolari.

Indicatorii financiari în scădere au fost influențați în principal de fluctuațiile marjei de rafinare (39,5 USD/t în 2019, comparativ cu 45,9 USD/t în 2018) și factorii macroeconomici din România (deprecierea cu 7,5% a cursului RON/USD, inflația de 4% în 2019). De asemenea, la aceste rezultate s-au adaugat volatilitatea cotațiilor de pe piața internațională la materiile prime și produsele petroliere finite.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Cel mai mare exportator

Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantitățile livrate catre subsidiarele KMG Internațional din Bulgaria, Republica Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre, ridicându-se la 2,63 milioane de tone de produse petroliere – nivel apropiat celui din 2018.

Compania este în continuare unul dintre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat al României, suma totală virată anul trecut fiind cu 6% peste cea din 2018, până la circa 1,6 miliarde de dolari.

Rompetrol Rafinare este deținută în principal de KMG International (54,63%; direct și indirect) și Statul Român prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri (44,69%).

Segmentul de rafinare

Segmentul de rafinare cuprinde rezultatele societății Rompetrol Rafinare SA care se referă la activitatea rafinăriilor Petromidia și Vega.

Rafinăria Petromidia Năvodari și-a continuat programele de optimizare a producției și a reușit, în 2019, să finalizeze o serie de investiții noi, menite să aducă plus valoare în procesele operaționale:

  • sistem nou de recuperare a gazelor petroliere lichefiate
  • instalațiile de amestec în linie modernizate
  • digitalizarea proceselor prin implementarea Advanced Process Control

Programele inițiate în 2014 au ca obiective:

  • creșterea randamentului de produse albe
  • reducerea pierderii tehnologice
  • optimizarea costurilor de operare.

Volumul mare de materii prime procesate a determinat la nivelul rafinăriei Petromidia o producție totală de 1.37 milioane de tone de benzină și 2.93 milioane de tone de motorină (în creștere cu 5% comparativ cu 2018). De asemenea, compania a reușit să obțină 406 kt de combustibil de aviație Jet A1, nivel record, cu aproape 30% peste cantitățile realizate în 2018, ca urmare a optimizării rețetelor de producție, dar și pentru asigurarea cererii de piață în creștere.

Totodată, Petromidia a atins un randament de 86,2 în materie de produse albe (benzine și motorine).

Cea mai mare și cea mai complexă rafinărie din România este considerată una dintre cele mai performante unități de profil din Europa, Africa și Orientul Mijlociu, potrivit unui studiu realizat de o companie de renume specializată pe analize comparative în sectorul energetic. Petromidia a atins un indice de complexitate de 11,4, fapt ce o plasează în topul rafinăriilor din regiune.

Petromidia

Petromidia produce exclusiv carburanți de calitate superioară Euro5 (10 părți de sulf per milion).

În 2019, cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a depășit 4,4 miliarde de dolari și s-a situat la un nivel asemănător celui din 2018. Profitul operațional (EBITDA) obținut a fost de 108 milioane USD, în scădere cu 15% față de cel consemnat în 2018, iar rezultatul net a înregistrat o pierdere de 16,8 milioane de dolari.

Rezultatele financiare au fost afectate de evoluția cotațiilor internaționale la materiile prime și produse finite, a conditiilor de piață și a marjelor de rafinare.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Segmentul de petrochimie

Segmentul de petrochimie include activitatea de petrochimie din Rompetrol Rafinare SA și activitatea Rompetrol Petrochemicals SRL.

Segmentul de Petrochimie a continuat, în 2019, să fie afectat de presiunea marjelor din piață, care anul trecut au atins cele mai scăzute niveluri din ultimul deceniu: 398 USD/t pentru polipropilenă, 158 USD/t pentru polietilena de joasă densitate (LDPE), respectiv 157 USD/t pentru polietilena de înaltă densitate (HDPE).

Divizia de Petrochimie operată de Rompetrol Rafinare este singura din țară, implicit, unicul producător intern de polipropilenă și polietilenă. Dezvoltarea dinamică a acestui segment a asigurat companiei o poziție competitivă în piața regională. Obiectivul asumat este acela de păstra avantajul operațional odată cu stabilizarea pieței.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Segmentul de distribuție

Segmentul de distributie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics și Rompetrol Gas.

Segmentul de distribuție a consemnat o cifră de afaceri brută de 3,07 miliarde USD, nivel similar celui atins în 2018.

În 2019, profitul operațional (EBITDA) a înregistrat o creștere de 37%. Rezultatul a ajuns la 51,5 milioane de dolari, cu aproape 14 milioane în creștere față de anul precedent. De asemenea, profitul net a fost de peste 18,6 milioane USD, o evoluție cu 65% peste indicatorul din 2018.

Rezultatele financiare pozitive au fost susținute de:

  • creșterea vânzărilor de carburanți
  • adaptarea la cererea internă
  • deschiderea a 46 de puncte noi de comercializare a carburanților.

Rezultate Rompetrol Rafinare 2019. Vânzările de carburanți

În 2019, vânzările de carburanți în partea de retail a crescut, de la 714 kt în 2018, la 789 kt în 2019, iar în en-gros, volumele au crescut cu 4%, de la 1,25 milioane de tone, la aproape 1,3 milioane de tone.

Anul trecut, cotațiile internaționale la carburanți s-au depreciat cu 10,2% în cazul benzinei Euro5, respectiv 8,2% în cazul motorinei Euro5. De asemenea, deprecierea de 7,5% a monedei naționale în raport cu dolarul, a dus la o scădere a litrului de benzină cu 3,5%, respectiv a litrului de motorină cu 1,3%.

Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a rețelei de distribuție carburanți și, totodată, a programului de rebranding al benzinăriilor. Astfel, la finalul lui 2019 a ajuns la o rețea de 964 unități, față de cele 918 puncte, în 2018 (rețeaua de stații proprii, stații partenere, stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi).

Citește și Ajutor de stat TAROM. Anunțul făcut de Comisia Europeană