Risipa alimentara 2019

Noi reglementări privind risipa alimentară

31.01.2019

Risipa alimentară 2019. Executivul a adoptat Hotărârea de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. Principalul obiectiv al actului normativ este de a combate risipa alimentara prin încurajarea donării de alimente.

Măsurile pentru diminuarea risipei alimentare se adresează operatorilor economici, din cadrul fiecărei verigi a lanțului agroalimentar.

Risipa alimentară 2019. Facilități fiscale

În plus, operatorii economici donatori vor beneficia de facilități fiscale în temeiul Codului Fiscal, prin deducerea cheltuielilor cu alimentele donate, din impozitul pe profit.

Donarea alimentelor se poate face oricând în ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea datei durabilităţii minimale.

Risipa alimentară 2019. Excepții

”Fac excepţie de la donare produsele alimentare perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate”, conform Ordonanței.

Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală:

 • carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte,
 • vânat sălbatic sau de crescătorie
 • carnea tocată
 • carnea preparată
 • laptele crud și produsele din lapte crud
 • peștele și produsele din pescuit proaspete
 • ouăle și produsele din ouă crude

Aceste alimente pot fi donate către operatorii receptori de tipul cantinelor sociale sau a altor unități de alimentație publică, în vederea transformării acestora, fără întârziere nejustificată, în produs finit, destinat consumatorului final.

De asemenea, sunt excluse de la donare băuturile alcoolice.

Risipa alimentară 2019. Normele legale

Pe tot parcursul procesului de donare trebuie respectate normele legale în vigoare privind siguranța și securitatea alimentară.

Normele metodologice de aplicare a legii au fost realizate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății în urma consultărilor cu reprezentanți ai sectoarelor pe fiecare verigă a lanțului agroalimentar:

 • producția primară,
 • procesare,
 • comercializare

De asemenea, s-au purtat discuții și cu reprezentanți HORECA și ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul mediului si asistenței sociale.

Risipa alimentară 2019. Un impact major

”Diminuarea risipei alimentare, factor generator de risipă a tuturor resurselor utilizate în producerea hranei, va avea ca efect protejarea resurselor naturale: pământ, apă, energie, materie primă și a mediului contribuind la reducerea emisiilor de CO2 și a poluării”, potrivit Ministerului Agriculturii.

Citește și Prețuri apartamente București 2019. Numărul de oferte, în creștere

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Noi reglementări privind risipa alimentară

 1. Pingback: Experience Shop Huawei - Deschidere oficiala | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Investitii 2019 - Companiile sunt pesimiste | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.