Slide

Stiri: Finante

Inflația în aprilie 2024

Salarii România 2020. Cum vor evolua salariile din țara noastră anul viitor?

15.10.2019

Salarii România 2020. Pentru anul următor, companiile private anticipează o creștere medie a salariilor brute de 5,7%. În 2019, creșterea salarială în companiile mari din sectorul privat este în medie de 9,4%, potrivit studiului salarial PayWell 2019 realizat de PwC România. Majorarea salarială raportată pentru 2019 depășește nivelul de 4,6%, estimat pentru acest an de către companiile respondente în ediția anterioară.

Salarii România 2020. Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale

Cea mai mare creștere medie a salariilor în 2019, de 14%, a fost înregistrată de sectorul hotelier. Majorări peste media tuturor sectoarelor incluse în sondaj au fost raportate de următoarele domenii:

  • industrie +11%
  • leasing +10%
  • retail +10%

Salarii România 2020. 5.941 lei

Potrivit Paywell 2019, salariul mediu brut în rândul companiilor participante a urcat la 5.941 lei de la 5.428 lei, în 2018.

Pe categorii de angajați, continuă tendința de creștere în ritm mai accelerat a salariilor în rândul personalului necalificat sau puțin calificat (muncitori, operatori), în medie de 10%.

Salarii România 2020. Veniturile managerilor

În comparație cu anii trecuți, însă, când nivelurile manageriale au stagnat ca nivel salarial, în 2019 pozițiile de management operațional au avut o creștere de 13%, iar cele de top management de 9%. La polul opus, cu 5%, se află personalul administrativ, tehnicienii și angajații cu puțină experiență.

Ce spun autorii studiului?

”Observăm că majorarea salarială a fost în 2019 superioară nivelului pe care îl prognozau anul trecut companiile incluse în Paywell, fiind influențată în principal de deficitul de forță de muncă, dar și de evoluția din sectorul public și de deciziile guvernamentale privind salariul minim pe economie. Ca urmare a majorărilor cumulate de circa 50% care au avut loc în sectorul public începând din 2017, raportul dintre veniturile medii PayWell, care reprezintă în mare parte companii mijlocii și mari, și salariul mediu pe țară a coborât de la 1,4 la 1,16 în această perioadă. În acest context, companiile private se confruntă cu o dublă presiune: din partea sectorului public care a devenit mult mai atractiv pentru angajați și a deficitului forței de muncă ce s-a acutizat în ultimii ani”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Liderul serviciilor fiscale și juridice, PwC România.

Salarii România 2020. Beneficii

În ceea ce privește beneficiile, continuă să se afle în top următoarele categorii:

  • tichetele de masă
  • zilele suplimentare de concediu
  • bonusurile acordate cu diferite ocazii

”Angajații au început să aprecieze și alte beneficii în afara celor devenite tradiționale. De exemplu, sunt cerute mai mult facilitățile pentru transport, flexibilitatea programului de lucru sau munca de acasă. Având în vedere că piața forței de muncă este din ce în ce mai competitivă, angajatorii sunt tot mai preocupați să dezvolte pachete diverse de beneficii și un mediu de lucru atractiv, pentru a fi preferați sau pentru a-și reține angajații. Atenția sporită acordată programelor de beneficii pentru diferențiere este un semn al sofisticării pieței muncii odată cu creșterea standardului de viață. Această tendință va continua în anii următori, cu potențial de accelerare dacă legislația fiscală va încuraja mai mult promovarea anumitor beneficiari, care pot avea și impact social pozitiv (asigurări de sănătate, planuri de pensii etc.)”, a arătat Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Salarii România 2020. Alte concluzii ale studiului

• Cele mai mari salarii medii brute în 2019, în funcție de departamente, au fost raportate de cel de Strategie, 12.220 lei, Juridic, 11.026 lei și IT, 10.769 lei
.
• București continuă să conducă în topul câștigurilor, cu un salariu mediu aproape dublu față de Muntenia.

• Pe județe, top cinci județe este format în ordine de București-Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Iași.

• Cele mai mari creșteri de salarii în 2020 sunt estimate pentru retail, de 7,42%, sectorul farmaceutic, 6,3% și bancar, 4,73%.

Citește și Lidl deschide două noi magazine, în Craiova și Șelimbăr