Stiri: Companii

Locuri de muncă pentru români

Ce părere au românii despre schimbarea locului de muncă

14.05.2020

Schimbarea locului de muncă. Aproape jumătate dintre participanții la cel mai recent studiu realizat de eJobs România consideră că în următoarele 12 luni își vor schimba locul de muncă, fie pentru că au rămas fără loc de muncă, fie pentru că actualul angajator nu le mai poate îndeplini așteptările profesionale. Dintre ei, 28% vor cu orice preț să schimbe și domeniul de activitate. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care industriile din care fac parte la ora actuală au fost afectate de criza ultimelor două luni.

Schimbarea locului de muncă. 10% spun că vor fi concediaţi

Chestionaţi despre cum cred că se va schimba viața lor profesională în următorul an, 10% cred că vor fi dați afară. De asemenea, 11% cred că le va fi redus salariul sau pachetul de beneficii extrasalariale. Optimiști, 12% afirmă că vor fi promovați, în timp ce 7% sunt deciși să își deschidă propria afacere în următoarele 12 luni. 14% dintre români cred, pe de altă parte, că schimbările prin care a trecut economia în ultima perioadă nu le va afecta cu nimic viața profesională.

Schimbarea locului de muncă. Domenii

Atunci când vine vorba despre revenirea economică, românii au încredere în IT. Ei spun că acesta va fi domeniul care va recupera cel mai rapid pierderile acumulate.

De asemenea, retailul este al doilea cel mai puternic sector, din acest punct de vedere, în opinia respondenților, urmat de:

  • banking
  • farma
  • agricultură
  • transport / distribuție.

Retailul și industria farmaceutică au fost și doi dintre cei mai activi angajatori ai ultimei perioade. În aceste domenii s-au căutat candidați la un nivel similar primelor două luni ale anului.

Ce spun autorii studiului?

”Cu toate că au început să se vadă semnele repornirii pieței muncii, cred că toată lumea este de acord că 2020 este un an atipic – a început fulminant, a avut un picaj brusc în luna martie și prima parte a lunii aprilie, iar acum a reînceput să recupereze din declin. Cu toate acestea, numărul oamenilor care au rămas fără loc de muncă a explodat într-un interval foarte scurt de timp și deja am depășit pragul de 340.000 de contracte de muncă încetate și am ajuns la aproape 900.000 de contracte de muncă suspendate. Iar asta se simte și la noi, numărul candidaților care apelează linia noastră telefonică de consiliere profesională crescând de la zi la zi. Avem sute de oameni care ne sună zilnic și ne cer ajutorul”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Schimbarea locului de muncă. Planuri profesionale

Participanții la studiu mai spun că vor fi sau au fost deja nevoiți să renunțe la o parte dintre planurile profesionale pentru acest an.

27% voiau să își schimbe jobul. Însă până când lucrurile nu se vor stabiliza, nu vor avea curaj să facă acest pas.

De asemenea, 26% se așteptau la o promovare și la o majorare salarială. Totuşi, ei nu cred că va mai fi cazul anul acesta.

Schimbarea locului de muncă. Revenirea economică

În ceea ce privește revenirea economică și, implicit, a pieței muncii, o treime dintre români crede că acest lucru se va întâmpla la începutul verii,. Pe de altă parte, tot o treime spune că acest lucru se va întâmpla din 2021. În plus, 14% cred că lucrurile vor fi vizibil mai bune din toamnă. În plus, 9% văd o îmbunătățire a situației spre finalul anului.

Citeşte şi Rata inflaţiei aprilie 2020. Veste bună de la INS