Stiri: Social

Școli renovate de Asociația BookLand

Școala Gimnazială Nr. 1 Luncșoara, renovată de Asociația BookLand, a fost inaugurată de Mihaela Tatu

23.04.2024

Școli renovate de Asociația BookLand. Evenimentul de inaugurare a Școlii Gimnaziale Nr. 1 din satul Luncșoara, comuna Aușeu, județul Bihor, a avut loc în prezența cunoscutei realizatoare de emisiuni TV-radio și trainer acreditat în Tehnica și Arta Livrării Discursului, Mihaela Tatu, care a acceptat invitația de a deveni Ambasadoare BookLand, de a vizita școala și de a le vorbi celor peste 120 de elevi care urmează cursurile școlii din Luncșoara, cadrelor didactice și părinților din comunitate.

Lucrările de renovare

Lucrările de renovare a școlii gimnaziale au avut loc în intervalul mai 2023 – martie 2024, iar valoarea totală a investiției a fost de 200.000 EURO, sponsorizările atrase de Asociația BookLand însumând 180.000 EURO, iar contribuția Școlii Luncșoara și a partenerilor locali fiind în valoare de 20.000 EURO.

„Inima și sufletul mi-au rămas în Luncșoara, la chipurile acelor copii plini de bucurie și entuziasm pentru faptul că au intrat într-o școală nouă, într-o școală curată, într-o școală amenajată cu bănci noi, zugrăvită, cu băi civilizate, cu o tablă inteligentă, cu laptopuri… O școală în care merită să învețe orice copil din orice colț al acestei țări. În Luncșoara, la chipurile acelor copii mi-a rămas sufletul și totodată la colegii mei, prietenii mei, draga echipă de la BookLand, care asta a făcut și cu asta se ocupă de ceva vreme. Am primit cu drag propunerea de a fi Ambasador și a fost o onoare pentru mine, însă, mă simt măruntă și mică în fața emoției și bucuriei acelor copii”, a declarat Mihaela Tatu, Trainer acreditat ANC în Tehnica și Arta Livrării Discursului, Speaker motivațional, Moderator evenimente, Realizator emisiuni TV-radio & Ambasador BookLand.

”Spre bucuria noastră, am fost singura școală aleasă din Bihor!”

„Cum a început colaborarea cu Asociația BookLand? Am găsit pe net informații in 2021 despre această asociație care renovează școli în mediul rural. Așa că am aplicat și noi pentru a beneficia de ajutor, însă nu am reușit să ne calificăm decât în anul 2023. Spre bucuria noastră, am fost singura școală aleasă din Bihor! În primele luni ale anului trecut am semnat protocolul de colaborare, iar din Martie au început să vină și primele materiale de construcții. Iar în Mai ne-am apucat de renovare, începând cu interiorul școlii și continuând cu acoperișul, ca să încheiem cu termoizolarea și tencuirea exteriorului.

Vreau să subliniez că asociația, cu ajutorul partenerilor ei, a dotat școala cu un laborator IT complet utilat, ne-a oferit echipamente sportive, ne-a ajutat să trimitem gratuit un elev în Tabăra Coolturală BookLand și, în continuare, ne ține constant la curent cu varii acțiuni pe care le inițiază. Le suntem recunoscători atât celor de la BookLand, cât și tuturor companiilor care s-au implicat, inclusiv profesorilor și elevilor noștri!”, a afirmat Adrian Matei Botici, Director Școala Gimnazială Luncșoara (jud. Bihor).

Ce spune Președintele Asociației BookLand?

„Dincolo de zidurile gri cu tencuiala căzută până la cărămidă, acoperișul vechi prin care ploua în sălile de clasă, holurile reci cu gresie spartă, dușumelele vechi mirosind a mucegai, ușile vechi și sparte, noi am văzut o comoară în această școală, care adăpostește peste 120 de suflete nevinovate. Așa că am purces la un drum lung și anevoios. În Mai 2023, când ne-am apucat de renovare, am scos toate lambriurile, dușumelele, am ars vopseaua pe bază de ulei de pe pereți, am reparat și zugrăvit pereții, am montat gresia și mocheta. După care am coborât țiglă cu țiglă, înlocuind acoperișul vechi și sistemul pluvial cu unul nou. În ajutor ne-au sărit zeci de voluntari de la Fundația Vodafone România & _VOIS, care s-au dovedit tare vrednici, căci au reamenajat și dotat integral laboratorul IT, au zugrăvit casa scării, au vopsit gardul exterior și tot mobilierul de lemn de la locul de joacă, porțile de fotbal, retrasând marcajele de pe terenul de baschet. Ultima etapă de renovare a însemnat anveloparea clădirii cu polistiren și tencuirea-zugrăvirea acesteia, înlocuirea pervazurilor vechi, decorarea intrării în școală cu piatră și pavele decorative, precum și instalarea unei sculpturi care să le amintească micuților de grija pe care le-o purtăm”, a spus Mihaela Petrovan, Președinta Asociației BookLand.

Școli renovate de Asociația BookLand. Costuri

Renovarea a fost susținută financiar și de Școala Gimnazială Nr. 1 Luncșoara, care a acoperit cu cei 20.000 euro 40% din costul aferent manoperei, fiind sprijinită de parteneri locali (Connect Group, Novatex, Adeplast, PFA Cacuci Nicolae, Asociația Luncșoara Bihorului, Reluxa, Temad), pentru ca elevii să aibă parte de condiții excelente de învățătură.

La întregul demers de renovare au participat 44 parteneri BookLand, și anume companii private și asociații care susțin misiunea educațională BookLand în mediul rural: Leroy Merlin (care a achitat 60% din costurile de manoperă pentru renovare), Bilka, Fundația Vodafone România & _VOIS, CEC Bank, European Pastry, UniCredit Consumer Finance, MaxBet, SAP, Vopseaua Oskar, Novomatic, Somaco Grup Prefabricate, Sipex, Siniat, Serv Class, Coca-Cola HBC, Zentiva, Porta Doors, Asevi, Turbomecanica, Zahăr Mărgăritar, Asociația Bine Pentru Oameni, Titan Machinery România, Caparol, Ravago ROM, Patru Mâini, KSC Transport, Deocon, Madrugada, Hirsch Porozell, Congips, Swisspor, Gilcom, Magtomvic, Policolor, Masterplast, Raveli, Decathlon, Comunitatea „Competenți, Corecți și Utili”, Elis Pavaje, Famous Roses, Kovostroj, Atip Design și Promis Advertising.

80 de școli și grădinițe reabilitate

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!

Citește și FAST FORWARD. ORGANIZAȚIA VIITORULUI 2024 are loc pe 25 aprilie