Stiri: Agricultura

Scrumbia de Dunare afumata

Scrumbia de Dunăre afumată, recunoscută la nivel european

04.12.2018

Scrumbia de Dunăre afumată a devenit al cincilea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană. Ministerul Agriculturii a anunțat că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat, luni, 3 decembrie, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Scrumbie de Dunăre afumată” (IGP).

Țara noastră avea până la această dată patru produse înregistrate pe sisteme de calitate europene:

  • Magiun de prune Topoloveni –Indicație Geografică Protejată (2011),
  • Salam de Sibiu – Indicație Geografică Protejată (2016),
  • Novac afumat din Ţara Bârsei -Indicație Geografică Protejată (2017)
  • Telemea de Ibănești Denumire de Origine Protejată (2016)

La acestea se adaugă încă un produs protejat la nivel european, respectiv Scrumbia de Dunăre afumată – Indicație Geografică Protejată.

Scrumbia de Dunăre afumată. Alte patru produse

În plus, la Comisia Europeană se mai află depuse documentațiile pentru încă patru produse în scopul dobândirii protecției europene pentru sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată. Este vorba de:

  • Cârnați de Pleșcoi
  • Caşcaval de Săveni
  • Telemea de Sibiu
  • Salată cu icre de știucă de Tulcea

Scrumbia de Dunăre afumată. Procesul de producție

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre, pentru reproducere și nu se hrănește pe tot traseul dus-întors.

Specia nu poate fi crescută în acvacultură. Ea este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre.

Caracteristicile produsului Scrumbie de Dunăre afumată sunt legate de aria geografică în care se produce, prin metodă specifică zonei şi prin reputație.

Scrumbia de Dunăre afumată. Caracteristicile produsului

Scrumbia de Dunăre afumată este prelucrată sub formă întreagă. Greutatea minimă trebuie să fie de 250 de grame și maximă 400 de grame, cu dimensiuni între minim 25 cm și maxim 30 cm, sărată și afumată la rece după o metodă din vechime specifică ariei geografice definite.

Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare, uniformă pe toată suprafața, cu textură suculentă, gust de pește afumat, ușor sărat, consistență onctuoasă.

Întregul proces de producție pentru obținerea produsului Scrumbie de Dunăre afumată se desfășoară în aria geografică delimitată.

Citește și Legea privind incubatoarele de afaceri, modificată. Proiectul legislativ, lansat în dezbatere