Stiri: Sanatate

Sfaturi ca sa nu te ingrasi de Paste

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Recomandările făcute de medici

24.04.2019

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Vacanța de Paște și de 1 Mai din acest an durează o săptămână, perioadă plină de multe provocări culinare. Dacă ne gândim că din meniul românilor nu lipsesc ouăle, cozonacul, friptura de miel, cașul de oaie, micii, salata de boeuf și ciocolata (ca atare sau în tot felul de deserturi), toate stropite din belșug cu vin, bere și sucuri de tot felul, pentru români este foarte greu să nu se îngrașe, în această perioadă.

Deși este și perioada salatelor, acestea rămân în umbra preparatelor hipercalorice, consumate deseori în combinații mai mult decât nereușite și, bineînțeles, nerecomandate.

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Avertismentul nutriționiștilor

Nutriționiștii atrag atenția tuturor celor care nu vor să pună rapid câteva kilograme în plus asupra regulilor după care ar trebui să cumpere alimentele și să le gătească pentru Sărbătorile de Paște.

“Paștele este un motiv de sărbătoare, inclusiv culinară, iar obiceiul românesc este să avem masa plină cu de toate. Până aici totul bine și sănătos, dar combinațiile alimentare și cantitățile nu sunt cele potrivite. Acest ”cu de toate” domină obiceiurile alimentare ale românilor, de la shaorma la masa de Paște. De obicei, suntem mult mai puțin atenți în perioada de Sărbătoare la tot ce facem, suntem mai cheltuitori decât de obicei. Așa că mai întâi de toate, trebuie să citim eticheta produselor pe care le cumpărăm, mai ales dacă acestea sunt preambalate. Urmărim numărul de E-uri, care nu trebuie să fie mai mare de 3, cantitatea de zahăr și sare, compoziția produsului. Mai apoi, nu amestecăm în același fel de mâncare sau la aceeași masă produsele din carne, cu lactatele și oul. Dulciurile ar trebui făcute în casă, fără zahăr pe cât posibil (îndulcitorul xylitol poate fi o soluție) și consumate în prima parte a zilei, în niciun caz imediat după masă. Alcoolul poate fi consumat cu moderație, adică 1-2 pahare vin sec de exemplu, la distanță de o oră de la masă”, recomandă Dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina stilului de viață.

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Trei mese și două gustări

Medicul care a pus la punct #MetodaDrBalanica atrage atenția și asupra unui alt aspect important care trebuie respectat și de Sărbători: programul de 3 mese pe zi și două gustări.

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Contează și modul cum gătim alimentele:

 • putem alege sosul de muștar în locul maionezei
 • carnea slabă de curcan în locul celei de vită
 • putem renunța la ulei în procesul de gătire al preparatelor de Sărbători

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Cum ar trebui preparate drobul și carnea de miel

Află cum ar trebui preparate corect drobul și carnea de miel, în viziunea medicului Florin Ioan Bălănică: “Carnea de miel este carne roșie grasă, cu un nivel nutrițional ridicat, bogată în proteine de bună calitate, dar mai greu digerabilă și bogată în grăsimi. Este important să o preparăm la grătar sau la cuptor, fără ulei, însoțită de usturoi verde, salata verde, spanac. De ce? Pentru a crește digestibilitatea preparatului. De exemplu, se pot consuma friptura de miel, împănată cu usturoi și mirodenii, cu salată verde; sau, stufat din miel; sau tocăniță din miel cu fasole verde. Drobul este un fel de mâncare tradițional, dar nu trebuie să combinăm carnea cu oul. Așa că îl putem prepara tradițional din carne de miel, verdețuri, dar fără ou. Îl consumăm în prima parte a zilei sau cel mult la a doua gustare, în funcție și de celelalte mese ale zilei, împreună cu un muștar fără zahăr”.

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. MetodaDrBalanica

MetodaDrBalanica include patru componente importante de care trebuie să ținem seama dacă vrem să slăbim și să ne menținem:

 • dieta echilibrată
 • programele de mișcare funcțională
 • managementul stresului
 • gestionarea relației cu anturajul

“Obiceiul românesc și ospitalitatea specifică înseamnă forțarea de a mânca, de a bea și mai apoi de a o lua de la capăt. Nu greșim dacă mâncăm cantități mici de carne cu legume de culoare verde, din fiecare fel de pe masă. De exemplu: din aperitiv, alegem un mezel cu castravete, sărim ciorba și mâncăm puțin stufat sau carne cu salată. Lăsăm să treacă minim o oră și bem un pahar de vin sec sau mâncăm o prăjitura/tort”, afirmă medicul Florin Ioan Bălănică.

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Reguli de urmat:

 • să mâncăm puțin
 • să nu combinăm sursele de proteine animale
 • să alegem alcoolul și dulciurile la gustare
 • dacă am ținut Post, facem ușor trecerea către alimentația bogată în ouă, carne și lactate

Sfaturi ca să nu te îngrași de Paște. Cum ar trebui să arate un meniu

De exemplu, la micul dejun, putem opta pentru o felie, două de cozonac cu iaurt degresat sau pentru salata de boeuf cu maioneză de muștar fără zahăr sau pentru o felie de drob cu verdețuri.

La gustare, putem mânca un măr verde sau un iaurt degresat.

La prânz, nu putem delecta cu o ciorbă de miel fără ulei și puțină friptură la cuptor.

La gustarea a doua, putem consuma un pahar cu vin. Seara, ideal ar fi să ne rezumăm la puțin pește cu salată.

Sfaturi ca să nu te îngrași de 1 Mai

De asemenea, trebuie să fim la fel de cumpătați de 1 Mai, când cel mai mare pericol îl reprezintă combinația de mici cu cartofi prăjiți și bere.

“E o combinație letală din punctul meu de vedere! Micii nu sunt răi dacă îi consumăm la masa de prânz, alături de muștar fără zahăr și o felie, două de pâine prăjită. Micii sunt făcuți din carne tocată, asezonată cu mirodenii și preparată într-un fel specific (tradițional, carnea se fierbea în zeama de oase). Acum nu cred că se mai practică, dar carnea tocată este mai greu digerabilă și bogată în grăsimi. Consumați ocazional și nu în combinație cu cartofi prăjiți, reprezintă o masă bogată în proteine și grăsimi de origine animală. Consumați în mod constant, duc la creștere în greutate”, concluzionează specialistul.

Citește și Program metrou Paște 2019: Cum circulă metroul în noaptea de Înviere 2019?