Stiri: Sanatate

Sistemul de asistență socială din România

Ministerul Muncii reformează sistemul de asistență socială din România

13.11.2023

Sistemul de asistență socială din România. Pachetul legislativ pentru reforma sistemului de asistență socială, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a ajuns în Parlament după ce a fost aprobat de Guvernul României.

Noul cadru legal nu mai permite funcționarea vreunui centru de asistență socială înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor. Durata licenței provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare. De asemenea, licența provizorie se acordă o singură dată.

Încălcări ale condițiilor din noua legislație

În cazul în care se constată încălcări ale condițiilor din noua legislație, licența va fi suspendată și retrasă mult mai rapid. Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale să știe că trebuie să respecte în permanență drepturile beneficiarilor, nu doar când se licențiază.

Este introdus și conceputul de „client misterios”. Practic, persoanele desemnate de ANPIS vor putea să ceară informații în teren și să se documenteze în centre ca și cum ar fi beneficiari sau aparținători.

Sistemul de asistență socială din România. Digitalizare

Întreg sistemul de asistență socială va fi digitizat și vor fi înființate registre cu toți beneficiarii și furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informațiile din documentația electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situația din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, proveniența lor, condițiile pentru care a fost acordată licența etc.

Cei care încalcă legislația vor suporta inclusiv consecințele legii penale, iar amenzile cresc de cinci ori, până la 100.000 de lei. În penal, este vorba despre art. 348 din Codul Penal care prevede că „Exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Pachetul legislativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituțiile de învățământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare și celelalte instituții.

Citește și Regulamentul Registrului Național de Publicitate Mobiliară, aprobat de Guvern