Stiri: Constructii

„Aglomeraţie mare” pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti. Rata de neocupare, la un nivel minim

04.09.2018

„Aglomeraţie mare” pe piaţa spaţiilor de birouri din Capitală. Rata de neocupare pe acest segment a ajuns la un nivel minim din istoria recentă, conform datelor CBRE. Şi în această situaţie, concluzia este simplă: Bucureştiul are nevoie de noi proiecte office.

Chiar dacă cererea de spaţii de birouri rămâne ridicată, chiria medie rămâne aceaşi. Aceasta este estimată la 18,5 euro pe metru pătrat / lună.

Aflată la cel mai mic nivel din ultimii nouă ani, rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Capitală se situează, la ora actuală, la 8%.

2,79 milioane mp de spaţii de birouri în Bucureşti

Per total, stocul modern de spații de birouri a ajuns la 2,79 milioane de metri pătrați.

Doar în prima jumătate au fost închiriaţi 149.000 de metri pătraţi de birouri, potrivit CBRE.

Din totalul tranzacţiilor cu spaţii de birouri din primul semestru al anului 2018, 20% reprezintă reînnoiri și renegocieri. Diferenţa se împarte între: cereri noi de închiriere (15%), relocări (22%), pre-închirieri (36%) și extinderi (7%).

Însă, tot în această perioadă, s-a înregistrat un ritm lent al livrărilor de spaţii noi de birouri. Per total, au fost finalizaţi și dați în folosință doar 28.000 de metri pătraţi de birouri.

Câte spaţii de birouri vor fi finalizate în ultima parte a anului?

Însă, estimările pentru a doua parte a anului 2018 sunt mai optimiste.

Nu mai puţin de 158.000 de metri pătraţi de birouri se află în construcție și vor fi daţi în folosinţă, până la finele anului.

“Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spații de birouri din București are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face față cererii care crește accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare și se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE Romania.