Slide

Constructii

SVN Romania

SVN Romania, experți în consultanță imobiliară

01.05.2023

Compania  oferă toată gama de servicii specifice, de la consultanță imobiliară, până la servicii specifice segmentelor de investment, property și facility management. SVN Romania și-a început activitatea pe piața imobiliară locală în primăvara lui 2019, însă consultanții din managementul companiei aveau o experiență de peste 10 ani în sectorul de profil, de la companii de consultanță la dezvoltatori imobiliari, instituții bancare sau companii de vânzări.

SVN Romania a intrat încă din primul an de activitate în topul primelor cinci companii de consultanță imobiliară din România, iar în 2021, ultimul an cu rezultate financiare oficiale disponibile, s-a clasat pe treapta a patra. În 2022, SVN Romania a obținut, potrivit rezultatelor preliminarii, o cifră de afaceri de peste opt milioane de euro.

Compania este liderul detașat al segmentului rezidențial nou, având în portofoliu peste 15 proiecte rezidențiale amplasate în București și în țară, compania având și trei birouri regionale, în Brașov, Cluj–Napoca și Covasna, dar desfășurând activități și în Constanța, Oradea și Sibiu.

„Rezidențialul este urmat în ponderea din afacerile companiei de activitățile desfășurate pe segmentele de property management, investment, soluții de creditare, închirieri spații de birouri, comerciale și logistice și research & evaluări”, ne-a declarat dl. Viorel Mohorea, Condominium Sales Manager SVN Romania.

Evoluția recentă a pieței imobiliare

Piața rezidențială trece în momentul de față printr-o perioadă de reașezare, ceea ce înseamnă că trebuie stabilit foarte bine și contextul evoluțiilor – sau involuțiilor – actuale. Numărul de case și apartamente vândute în București și Ilfov în 2022 a fost cu 8,75% mai mare față de cel înregistrat în 2021, în ciuda efectelor războiului de la graniță, a ratelor record ale inflației și a creșterii dobânzilor. La fel de important, creșterea este față de 2021, care a fost la rândul său un an record, cu un plus de 37% față de 2020 în ceea ce privește tranzacțiile cu locuințe, 2020 finalizându-se cu o creștere de aproximativ 5%, în ciuda pandemiei.

Ultimii trei ani au fost niște ani de recorduri absolute, care au dus la o creștere cumulată a vânzărilor de locuințe de peste 56%. Acesta este contextul în care a debutat 2023, primele trei luni din acest an aducând o reducere a vânzărilor, însă, ținând cont de recordurile față de care se raportează actuala scădere, nu se poate vorbi de un scenariu de criză similară cu cea din 2008-2009.

Piața rezidențială trece printr-o perioadă de reașezare, ceea ce înseamnă că trebuie stabilit foarte bine și contextul evoluțiilor – sau involuțiilor – actuale

Principala problemă în domeniu în acest moment este reprezentată de dobânzile ridicate – totuși, trebuie avut în vedere că peste 50% dintre locuințele vândute în București și împrejurimi sunt cumpărate exclusiv cu cash, potrivit statisticilor oficiale.

„Din acest punct de vedere, accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi s-a menținut la un nivel foarte bun, ținând cont că prețurile pe segmentul nou au crescut cu aprox. 10% în ultimul an, salariile cu aproximativ 15%, în timp ce cursul de schimb leu-euro a rămas stabil. Aceste dinamici se transpun și în preferințele cumpărătorilor, observându-se o creștere a numărului de tranzacții încheiate pe segmentul pieței secundare, adică al locuințelor deja intabulate, indiferent de anul de finalizare”,  precizează dl. Viorel Mohorea.

Factori care au influențat interesul față de achiziția de locuințe

SVN Romania este o companie de consultanță imobiliară care oferă toată gama de servicii specifice, de la consultanță imobiliară (achiziție de terenuri, studii de piață, întocmirea planurilor de business și ale proiectelor, strategie de marketing și de vânzări, administrare vânzări, project management), până la servicii specifice segmentelor de investment (tranzacții cu active comerciale), property și facility management (administrare a activelor comerciale generatoare de venituri), închirierea spațiilor de birouri și comerciale, soluții de finanțare, atât corporate, pentru companii și investitori, cât și pentru cumpărătorii de locuințe, reprezentarea vânzătorilor și cumpărătorilor de locuințe prin divizia specializată Residentialist by SVN Romania, research & valuation și vânzarea activelor deținute de către instituțiile finanțatoare.

SVN Romania este o companie de consultanță imobiliară care oferă toată gama de servicii specifice sectorului imobiliar

Clienții și partenerii companiei pot include diverse categorii, de la potențialul cumpărător al unei locuințe până la marii dezvoltatori, toate instituțiile bancare din România, marii proprietari de spații imobiliare din țară, indiferent de domeniul de activitate, fonduri de investiții sau companii din diferite sectoare economice care au nevoie de servicii imobiliare specializate.

„Ceea ce putem afirma în prezent este că temerile privind evoluția dobânzilor reprezintă principalul factor care a crescut interesul față de achiziția unor locuințe astăzi, – și într-un context al procentului majoritar de tranzacții încheiate exclusiv din fonduri personale. Totuși, dobânzile sunt în scădere de mai multe luni – cele de pe palierul ROBOR, în timp ce IRCC se stabilizează la o valoare puțin sub 6%, situații care pot genera o revenire a creditării ipotecare în următoarele luni”, este de părere Condominium Sales Manager-ul SVN Romania.

Contextului actual și accesul la creditare

Contextul actual poate nu este cel mai relaxat în privința accesării unui credit ipotecar, din cauza faptului că în ultimul an creșterea dobânzilor cu peste 3% pentru cei care au credite ipotecare cu dobândă variabilă raportată la IRCC și chiar cu mai bine de 5% pentru cei care au credite ipotecare raportate la ROBOR, a dus la creșterea ratelor cu peste 40% pentru cei cu credite raportate la IRCC, respectiv cu peste 55% pentru cei cu credite în componenta cărora cântărește ROBOR.

În plus, efectele inflației s-au făcut simțite atât în zona alimentară, a energiei, cât și a carburanților, iar toate acestea au afectat gradul de accesibilitate al clienților din punct de vedere al contractării unui credit nou.

Contextul actual poate nu este cel mai relaxat în privința accesării unui credit ipotecar din cauza faptului că în ultimul an creșterea dobânzilor a dus la creșterea ratelor

Această provocare face mai greu accesibilă achiziția imobilelor noi printr-o finanțare bancară, dar totuși se poate remarca o reorientare a clienților către apartamente deja finalizate. Nu în ultimul rând, procentul ridicat de achiziții realizate prin cash, de peste 50% din totalul tranzacțiilor, a făcut ca piața rezidențială să nu se blocheze ca urmare a îngreunării accesului la finanțare.

“În esență, un client care câștiga 8.000 de lei, care să presupunem că nu mai are alte datorii, ar fi putut obține în ianuarie 2022 un credit ipotecar în valoare de 600.000 lei pe o perioadă de 25 ani, în timp ce în aprilie 2023 acest client ar putea obține doar 400.000 de lei, și asta pentru că gradul de îndatorare reglementat de către BNR a rămas la aceeași valoare, dar valoarea dobânzii, crescând exponențial în ultimul an, a dus la scăderea sumei maxime pe care o poate obține un client”, afirmă dl. Alexandru Rădulescu, Managing Partner SVN Romania Credit & Financial Solutions.

Creșterea avansului minim și urmările acesteia

Singura restricție pe care a impus-o Banca Națională a României este aceea de a fi crescut valoarea avansului minim, de la 15% la 25% pentru cei care dețin deja o proprietate, lucru care în prima fază a părut a avea un impact ridicat. Este foarte important de subliniat și faptul că dobânzile actuale din piață sunt încă la un nivel mai redus față de cel din 2008, prețurile apartamentelor de asemenea sunt mai mici cu peste o treime, iar veniturile sunt de până la trei ori mai mari, ceea ce face ca piața imobiliară să își mențină atractivitatea și, cel mai important, accesibilitatea.

Strategia adoptată de SVN Romania este aceea de a expune în spectru larg piața financiar – bancară din România, în paralel cu cea europeană, ambele într-un spațiu și timp extins, punând accentul pe faptul că un credit ipotecar este, în primul rând, o asumare pe termen lung, iar în economia capitalistă este firesc să existe momente de incertitudine similare cu cel actual.

Dobânzile actuale din piață sunt încă la un nivel mai redus față de cel din 2008, prețurile apartamentelor sunt mai mici cu peste o treime, iar veniturile sunt de până la trei ori mai mari

În prezent, în sistemul bancar românesc există 34 de bănci, dintre care aproximativ 15 au apetit de finanțare în sfera de credite ipotecare, iar acest lucru este foarte util, deoarece astfel există în piață un puternic curent competițional ce face să avem o piață dinamică din punct de vedere al dobânzilor, situație care trebuie speculată ori de câte ori este în beneficiul clientului. Altfel spus, trebuie cu toții să învățăm să refinanțăm în funcție de condițiile specifice din piață dintr-un anumit moment.

„Strategia de a urmări cu atenție toate mișcările pieței a făcut ca în 2022, clienții SVN să economisească între 4.000 de lei și 12.000 lei pe an la plata ratelor, reușind să obțină produse de finanțare mult sub media pieței de la acel moment. Noi suntem o companie de consultanță care expune realitatea pieței și analizează pentru client variantele optime de finanțare, care să fie în concordanță atât cu capacitatea lui de plată, cât și cu valoarea creditului de care ar avea nevoie”, mai menționează dl. Rădulescu.

Evoluția segmentului premium și de lux

În același timp, segmentul premium și de lux din București urmează să înregistreze în 2023 cele mai bune rezultate din istoria modernă a pieței rezidențiale, cu un record de unități programate spre livrare, reprezentând aproximativ 4,4% din oferta nouă, potrivit datelor SVN Romania. Acest fapt se datorează, în primul rând, finalizării unor proiecte de dimensiuni medii, dar și a mai multor proiecte de tip boutique. Gradul de pre-contractare pe acest segment este foarte bun, locuințele fiind cumpărate atât în scop locativ, cât și în scop investițional, pentru a fi închiriate ulterior. Preferințele cumpărătorilor români rămân de regulă neschimbate: amplasamentul este un factor cheie, urmat de suprafețe, finisaje și concept.

Prin urmare, perspectivele României de dezvoltare economică sunt în continuare foarte ridicate, de la recuperarea decalajelor față de țările din vestul Europei, până la efectele integrării în spațiul Schengen. Trebuie avut în vedere și faptul că PIB/capita sau puterea de cumpărare din București a depășit-o deja pe cea din alte capitale cunoscute din alte țări, precum Berlin sau Roma, deci potențial de creștere există în continuare.

Segmentul premium și de lux din București va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate din istoria modernă a pieței rezidențiale

„Locuim în cele mai aglomerate locuințe din Uniunea Europeană, potrivit statisticilor Eurostat, și dacă ne uităm la livrările anuale de locuințe din Varșovia, există în continuare potențial semnificativ de creștere pe piața rezidențială locală – fără a mai lua în calcul și stocul locativ învechit din România și București”, afirmă dl. Viorel Mohorea, Condominium Sales Manager SVN Romania.

Evoluția polilor de dezvoltare rezidențială din România

Cel mai recent raport publicat de SVN Romania arată că Brașovul a devenit principala piață rezidențială regională din țară, după regiunea București – Ilfov, depășind Clujul și Timișul din punctul de vedere al numărului de locuințe vândute în primul trimestru din 2023. Deschiderea Aeroportului Internațional Brașov va avea un impact semnificativ suplimentar și se estimează că Brașovul va fi un pol de dezvoltare economică al României pe termen mediu, piața rezidențială, în particular, urmând să atragă noi investiții de peste 250 de milioane de euro.

Totodată, Timișoara a depășit Cluj-Napoca din punctul de vedere al livrărilor și continuă să fie un pol de dezvoltare semnificativă la nivel național. Cluj–Napoca a trecut în ultimii ani printr-un recul al ofertei noi, ca urmare a unui regim urbanistic dificil, ceea ce s-a transpus și prin creșterea prețurilor, orașul ajungând să fie cea mai scumpă piață la nivel național – când oferta se reduce la jumătate este logic că prețurile vor crește, ceea ce s-a și înregistrat în Cluj–Napoca. Craiova și Galați reprezintă orașele mari cu cel mai mare potențial de dezvoltare, ținând cont de raportul locuințe terminate/populație.

Cel mai recent raport publicat de SVN Romania arată că Brașovul a devenit principala piață rezidențială regională din țară, după regiunea București – Ilfov, depășind Clujul și Timișul

Astfel, regimul urbanistic poate influența decisiv piața rezidențială, dar și economia și societatea în sine, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Cluj – Napoca. Vârful de livrări s-a înregistrat în 2019, iar anii următori au adus scăderi semnificative și succesive, în prezent fiind estimat un nivel de aproximativ 3.500 de locuințe.

„În condițiile în care oferta s-a redus la jumătate în Cluj – Napoca, dar cererea a continuat să crească, prețurile au continuat să crească, accesul la o locuință a devenit tot mai redus, ceea ce își poate pune amprenta inclusiv asupra societății în sine și a nivelului de trai”, susține Viorel Mohorea.

Creditarea potrivită devine și mai importantă

SVN Romania recomandă întotdeauna ca fiecare cumpărător, vânzător sau persoană care dorește accesarea unui credit ipotecar să apeleze la un consultant specializat. În cazul unui credit ipotecar, spre exemplu, SVN Credit & Financial Solutions lucrează cu peste 85% din băncile din sistem și datorită volumelor existente, poate obține dobânzi mult mai avantajoase, comisionul fiind 0% pentru persoana creditată. Avantajele sunt nete și indiscutabile.

În ceea ce privește achiziționarea unei locuințe, un consultant poate ajuta la identificarea nevoilor și a celor mai bune opțiuni existente, capacitatea sa de a obține și o ofertă semnificativ mai bună fiind de asemenea un factor demn de luat în seamă.

„Ca un sfat general, fiecare cumpărător trebuie să își identifice foarte bine nevoile, să anticipeze evoluția sa, atât personală, cât și profesională, pentru următorii 5-10 ani și să încerce să se documenteze cât mai temeinic – sau să apeleze la un consultant profesionist, dintr-o companie de renume” afirmă Condominium Sales Manager-ul SVN Romania.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/preturi-apartamente-februarie-2023/