Pamant pentru tineri fermieri

Piața terenurilor din București, un nou nivel record în 2018

07.02.2019

Terenuri București. Tranzacțiile cu terenuri în București ating un nou record, conform datelor C&W Echinox. În acest context, dezvoltatorii ridică miza pe proiecte cu destinație mixtă. Per total, anul trecut, s-au realizat în București achiziții de terenuri cu o valoare cumulată de 245 de milioane de euro.

Acesta este un nou record al ultimilor zece ani, potrivit datelor firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care a monitorizat 31 de tranzacții medii și mari.

Terenuri București. Valoarea tranzacțiilor

Comparativ cu 2017, valoarea tranzacțiilor a avansat cu 13%, pe fondul menținerii la cote ridicate a interesului din partea dezvoltatorilor activi în segmentul rezidențial, dar și pe fondul tranzacționării unor loturi de mari dimensiuni pretabile pentru dezvoltarea unor proiecte mixte.

Terenuri București. Al treilea an consecutiv de creștere

Astfel, piața terenurilor din Capitală a înregistrat al treilea an consecutiv de creștere, dar este cu 60% sub nivelul din 2007, cel mai bun an din punct de vedere al volumului tranzacționat, cu un total de circa 628 de milioane de euro.

Terenuri București. O etapă de creștere sănătoasă

„Piața terenurilor din București este într-o etapă de creștere sănătoasă, în care prețurile sunt stabilite în urma unor analize detaliate cu privire la ritmul și valoarea de tranzacționare a proprietăților care pot fi construite pe terenurile vizate. Astfel, prețurile au rămas într-un interval de stabilitate, iar tranzacții recente ne arată că unele loturi sunt vândute la prețuri reduse cu 50 – 70% față de valorile din perioada 2006 – 2008. Este important că aceste loturi sunt acum tranzacționate la prețuri corecte și pot reintra în circuitul imobiliar al Capitalei deoarece prin dimensiunea lor pot schimba radical zone semnificative ale orașului”, a spus Alexandru Mitrache, Head of Transactions – Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox.

Terenuri București. Cei mai activi cumpărători

Investitorii români au continuat să fie cei mai activi cumpărători. Având o cotă de piață de 49%, românii sunt urmați de investitorii belgieni, precum Mitiska-REIM, Speedwell sau Atenor, cu o cotă de 17%, și de cei din Israel (15%).

Investitorii români sunt activi mai ales pe segmentul terenurilor cu destinație rezidențială. Grupuri străine precum Globalworth și Portland Trust au securizat noi loturi pentru dezvoltarea unor imobile de birouri, în timp ce WDP sau P3 au cumpărat terenuri pentru dezvoltări logistice.

Terenuri București. Cea mai mare tranzacție

Cea mai mare tranzacție a fost efectuată de AFI Europe. Compania a cumpărat un teren de 4,3 hectare în vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni. Pe acest lot, compania are în plan să extindă atât centrul comercial, cât și parcul de afaceri AFI Business Park.

În topul valorilor de tranzacționare s-au mai aflat două terenuri din zonele Răzoare – Cotroceni și Floreasca. Acestea au fost achiziționate de grupul One United.

Citește și Brandurile de fashion Topshop și Topman intră pe piața din România

 

 

 

 

Citiți și despre: