Slide

Stiri: Companii

Transformarea digitala

Top companii România 2019. Câte firme din topul Fortune Global 500 sunt prezente în țara noastră?

12.09.2019

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 36 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878

Top companii România 2019. Venirea mai multor companii din topul Fortune Global 500 în regiunea Europei Centrale și de Est va majora cererea pentru spații imobiliare. În prezent, în România sunt prezente 105 companii din topul Fortune Global 500.

Top companii România 2019. Sectoare de activitate

Multe companii din topul Fortune Global 500 se regăsesc, la ora actuală, în cele șase țări ale Europei Centrale și de Est (ECE). Acestea fac parte din sectoarele:

  • Auto
  • Industrial
  • Alimentar
  • Băuturi & Tutun
  • Telecomunicații & Media
  • Transporturi

Potrivit ultimului infografic realizat de compania de consultanță imobiliară Colliers International, venirea mai multor companii din acest clasament în regiune va crește cererea pentru spații imobiliare.

Top companii România 2019. Clasamentul Fortune Global 500

În momentul de față România numără 105 companii din Fortune Global 500, în timp ce Polonia și Cehia numără 139, respectiv 111 de astfel de companii.

Investițiile străine directe au avut un rol important în dezvoltarea economiilor și a pieței imobiliare comerciale din ECE în ultimii 30 de ani.

Numărul companiilor Global 500 care se regăsesc în ECE variază de la aproximativ 60 în Slovacia și Bulgaria la 139 în Polonia.

Cu toate că Polonia este cea mai mare economie, raportul dintre numărul companiilor prezente la nivel local care fac parte din Fortune Global 500 și dimensiunea populației este mult mai mare în Slovacia, Ungaria și Cehia. Aceasta se corelează cu raportul foarte mare dintre exporturi și PIB predominant în aceste trei țări:

  • 97% în Slovacia
  • 87% în Ungaria
  • 79% în Cehia.

Aceste țări sunt urmate de Bulgaria (65%), în timp ce România și Polonia au raporturi mai mici (42%, respectiv 55%).

Un avantaj

Nu este însă o veste proastă. Acest lucru ar putea fi un avantaj pentru aceste țări mai mari în cazul în care comerțul global va încetini, așa cum pare să se întâmple momentan, însă toate țările din regiune au raportul export-PIB semnificativ mai mare decât media globală (29%).

Top companii România 2019. Evoluția pieței imobiliare

„Dezvoltarea cantitativă a pieței imobiliare oricum venea ca urmare a creșterii economice antrenate de aderarea la Uniune, dar creșterea calitativă este strâns legată de sporirea activității în rândul celor mai mari și performante companii din lume. Indiferent de ce se întâmplă pe termen scurt sau mediu, având în vedere temerile privind economia globală, pe termen mai lung ne putem aștepta să vedem randamente investiționale pentru clădirile de birouri sau depozite sensibil mai scăzute grație acestor chiriași de top, care vor ridica tot mai mult ștafeta în economia locală”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers.

România urmează trendurile din regiune

Așadar, România urmează trendurile din regiune. Dintre cele mai performante companii din lume, sectorul Auto înregistrează prezența cea mai mare, cu 14 companii active la nivel local, fiind urmat îndeaproape de sectoarele Alimentar, Băuturi & Tutun și Tehnologic (12 companii din fiecare categorie).

Marile companii Financiare și din sectorul de Bunuri de larg consum & Retail sunt foarte slab reprezentate.

În plus, companiile din Energie sunt de asemenea relativ absente, cel mai probabil din motive structurale.

În ceea ce privește țara de origine a companiilor Fortune Global 500, China este mai slab reprezentată în întreaga regiune în termeni procentuali. La fel sunt Canada, Taiwan, Australia și India.

Citește și Schemă ajutor de stat 2019. Schimbări anunțate de Ministerul de Finanțe