Stiri: IT&C

Top companii telecomunicatii Romania 2020

Topul companiilor din sectorul telecomunicaţiilor din România în 2020

14.12.2020

Top companii telecomunicaţii România 2020. Vă prezentăm topul companiilor telecom din România în 2020, realizat pe baza datelor Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din primul semestru al anului curent. Se înregistrează o creştere importantă a traficului de internet în prima jumătate a anului, avansul fiind de peste 30%. Creşterea a fost determinată de pandemia de coronavirus.

Top companii telecomunicaţii România 2020. Evoluţie istorică excepţională

„Evoluții istorice excepționale și multe inversări de tendințe pe fondul crizei sanitare sunt evidențiate de statisticile ANCOM pentru piața de comunicații în primul semestru al anului: cea mai mare creștere semestrială a traficului de internet fix (+33%) din 2015 încoace și totodată, cea mai mică creştere semestrială a traficului de internet mobil (+12%) din aceeași perioadă. Conexiunile rurale de internet fix cresc cu 7%, față de numai 1% în urban. În telefonia mobilă, scăderea istorică a numărului de cartele preplătite (-9%) a fost însoțită de creșterea traficului de voce (+12%), pe seama creşterii duratei apelurilor. Chiar și traficul de telefonie fixă a crescut (+17%), după scăderi continue ani la rândul. Totuși, veniturile din comunicaţii electronice au scăzut cu 4%”, a declarat vicepreședintele ANCOM, Eduard LOVIN, la evenimentul Gala Digital Transformation 2020.

Top companii telecomunicaţii România 2020. Internet fix – RCS&RDS

Se înregistrează 5,5 milioane de conexiuni la internet fix la jumătatea anului 2020 (+3% evoluție semestrială), dintre care trei sferturi sunt conexiuni de foarte mare viteză (minim 100Mbps).

Traficul total de internet fix a crescut puternic în prima jumătate a anului, ca efect al crizei sanitare (+33%), însemnând un trafic mediu lunar de 41 GB per locuitor.

Rata de penetrare a internetului fix la 100 de gospodării a fost de 66% la nivel național la jumătatea anului 2020, în mediul urban fiind de 76%, iar în mediul rural de 53%. Decalajul dintre urban și rural se reduce, impulsionat de contextul pandemic, ritmul de creștere al numărului de conexiuni din rural fiind de 7%, mult peste cel din urban (+1%).
În funcție de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 20%, ceilalți furnizori însumând 25%.

Top companii telecomunicaţii România 2020. Internet mobil – Orange

Cu toate că numărul total de conexiuni la internet mobil a scăzut cu 2%, influențat de scăderea cu 9% pe segmentul cartelelor preplătite, conexiunile 4G au stagnat la 12 milioane.

Traficul total de internet mobil a avansat cu doar 12% în primul semestru al anului 2020, astfel că traficul mediu lunar de internet mobil/locuitor a ajuns la 4,6 GB.

În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 25%, ceilalți furnizori însumând 37%.

Top companii telecomunicaţii România 2020.  Telefonie mobilă și fixă – Orange

Numărul cartelelor SIM preplătite de telefonie mobilă active a înregistrat o scădere semestrială istorică (-9%), în timp ce numărul de cartele SIM cu abonament a crescut cu doar 1%, astfel că numărul total de cartele SIM active a scăzut cu 3%.

Traficul de voce efectuat prin rețelele mobile a crescut cu 12%, impulsionat de creșterea masivă, cu 22% a duratei medii a apelurilor, în timp ce traficul SMS continuă scăderile abrupte (-25% semestrial), pe fondul intensificării utilizării aplicațiilor de mesagerie instant și rețelelor sociale. Astfel traficul mediu de telefonie mobilă efectuat de un locuitor a fost de 5 ore și 12 minute/lună, respectiv de 31 SMS-uri/lună.

În funcție de numărul de cartele SIM active la jumătatea anului 2020, Orange avea o cotă de piață de 38%, Vodafone 30%, ceilalți furnizori însumând 32%.

Deși liniile de acces de telefonie fixă continuă trendul descendent obișnuit (-4%), criză sanitară a inversat ritmul de evoluție al traficului de telefonie fixă: creștere semestrială de 17%, după foarte mulți ani de scăderi consecutive, totuși traficul mediu lunar per locuitor fiind de doar 9 minute.

În funcție de numărul de abonați la telefonie fixă de la jumătatea anului 2020, grupul Telekom avea o cotă de piață de 38%, RCS&RDS 36%, ceilalți furnizori însumând 26% .

Top companii telecomunicaţii România 2020. Televiziune – RCS&RDS

Se înregistrează 7,7 milioane de abonamente la servicii TV (+2% creștere semestrială), dintre care 5,6 milioane erau abonamente prin cablu (+4% per total, din care +9% în rural și +1% în urban).

În funcție de numărul de abonați de la jumătatea anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piață de 55%, grupul Telekom 16%, ceilalți furnizori însumând 29%.

Venituri în scădere

După mai multe semestre de creștere, veniturile din sectorul telecom au înregistrat o scădere de 4% în prima jumătate a anului 2020. Piaţa a rămas totuși peste pragul de 8 miliarde de lei, adică aproape 1,7 miliarde de euro.

Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor, internetul fix și mobil 30%, retransmisia programelor TV 14%, iar celelalte servicii 17%.

În funcție de veniturile obținute în primul semestru din 2020, Vodafone și grupul Telekom aveau fiecare o cotă de piață de 25%, Orange 24%, ceilalți furnizori însumând 26%.

Citeşte şi Business Challenges 2020. Cine sunt câştigătorii?