Top piete manifacturiere 2019 - Romania

România, în topul celor mai atractive piețe manufacturiere din Europa

24.05.2019

Top piețe manifacturiere 2019. Țara noastră este a cincea cea mai atractivă piaţă de producţie din Europa. De asemenea, România ocupă locul 12 la nivel mondial, potrivit studiului Manufacturing Risk Index 2019, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield.

Top piețe manifacturiere 2019. România este extrem de competitivă

Compania a analizat 48 de ţări din regiunile EMEA, America şi Asia-Pacific în funcţie de 20 de criterii ce ţin de condiţiile de piaţă, costuri şi riscuri, România fiind extrem de competitivă la capitolele costuri şi condiţii de piaţă.

Astfel, la nivel european, piaţa de producţie românească este depăşită doar de:

 • Cehia
 • Polonia
 • Lituania
 • Ungaria

La nivel mondial, cele mai atractive pieţe industriale sunt:

 • China
 • Statele Unite ale Americii
 • Taiwan
 • India
 • Canada

Top piețe manifacturiere 2019. Costuri și riscuri

Într-un clasament în care se dă o pondere mai mare costurilor (de 60% faţă de 40% în scenariul de bază), România ocupă a doua poziţie. Țara noastră este depăşită doar de Lituania. În schimb, în scenariul în care ponderea riscurilor este ridicată la 60% (faţă de 20% în scenariul de bază), România se situează pe locul 16 în topul european.

„Întrucât transportul are o pondere de 50% în costul logistic actual pentru ca un produs să ajungă de la producător până la destinatarul final, sunt luate în calcul soluţii eficiente pentru minimizarea timpului şi a costurilor de livrare. Astfel, se creează noi poluri de transport global, România fiind propusă ca până în 2025 să facă parte din coridorul “Silk Road by Sea in CEE”, parte a traseului amplu care pleacă din China pe mare şi ajunge în Europa. Astfel de proiecte vor creşte atractivitatea României ca poartă de intrare în Europa, cu impact direct în dezvoltarea pieţei logistice şi industriale”, a afirmat  Rodica Târcavu, Partener, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Top piețe manifacturiere 2019. Chirii

Având un nivel al chiriilor cuprins între 3,6 şi 4,1 euro/mp/lună, România este una dintre cele mai competitive pieţe la nivel european. În același timp, nivelul salarial, calculat de Eurostat la un nivel mediu de 6,9 euro/oră, este cu 75% sub media Uniunii Europene (27,4 euro/oră).

Top piețe manifacturiere 2019. Schimbări

La ora actuală, cele mai importante schimbări în piaţa industrială locală sunt legate de:

 • disponibilitatea forţei de muncă
 • tendinţa de automatizare a depozitelor actuale sau a celor în curs de dezvoltare.

Investitorii vor să-şi extindă capacităţile de producţie în oraşe cu acces la o forţă de muncă calificată. În plus, acestea caută piețe unde se pot dezvolta sănătos pe termen lung.

”Consultanţii companiei sunt de părere că producţia globală a intrat într-o etapă marcată de influenţa tehnologiei şi inovaţiei, atât asupra proceselor manufacturiere, cât şi asupra lanţului logistic. Elemente precum naţionalismul şi protecţionismul, concretizate prin Brexit sau războiul comercial dintre China şi Statele Unite, au rolul de a influenţa substanţial fluxurile de mărfuri la nivel mondial, în timp ce ţările care investesc în platforme de infrastructură care facilitează circulaţia mărfurilor înspre şi dinspre liniile de producţie vor continua să ocupe primele poziţii în topul atractivităţii”, se mai arată în studiul citat.

Citește și Alegeri europarlamentare, 26 mai 2019: Câți români ”zboară” spre România?

 

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “România, în topul celor mai atractive piețe manufacturiere din Europa

 1. Pingback: Firme radiate in Romania 2019 - date ingrijoratoare | Jurnalul de Afaceri

 2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - România, în topul celor mai atractive piețe manufacturiere din Europa

Comentariile nu sunt permise.