Agricultura

TOP SEEDS, pasiune transpusă în rezultate pentru fermieri

01.09.2020

În prezent, TOP SEEDS studiază oportunitățile pe care zona de Vest și cea a Moldovei le poate oferi pentru creșterea capacităților de depozitare. TOP SEEDS și-a început activitatea în anul 2010 în județele Ialomița și Brăila, având ca obiect de activitate comercializarea și distribuția de semințe, pesticide și îngrășăminte. Administratorul și Directorul General, Dl. Daniel Bâja, a pus bazele acestei afaceri la doar 27 de ani, fără angajați, având credința nestrămutată că lucrurile pot fi făcute mai bine, într-un mod mai profesionist, că fermierii și agricultura românească merită să aibă acces la produse de calitate, dar și să obțină recolte bogate, grație soluțiilor și tehnologiilor intensive folosite.

Astfel, TOP SEEDS a devenit în scurt timp un jucător important în piața de agribusiness locală. Pe lângă comercializarea și distribuția de semințe, pesticide și îngrășăminte, TOP SEEDS și-a extins activitatea și în domeniul distribuției de motorină și achiziției de recolte.

În anul 2015, zona de activitate cuprindea județele Constanța, Tulcea, Călărași, Galați și Buzău, iar din 2017 și județele Giurgiu, Teleorman și Oltenia.

Compania TOP SEEDS și-a început activitatea în anul 2010 având ca obiect de activitate comercializarea și distribuția de semințe, pesticide și îngrășăminte, precum și distribuția de motorină și achiziția de recolte

Pe măsură ce activitatea companiei s-a extins și s-a diversificat, s-a observat necesitatea de a dispune de noi capacități de stocare, de creare a unor facilități de preluare și livrare rapidă a produselor.

„În prezent, compania TOP SEEDS studiază oportunitățile pe care zona de Vest și cea a Moldovei le poate oferi în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea capacităților de depozitare. În anul 2019, activitatea companiei s-a extins în Banat, Crișana și Moldova, astfel încât TOP SEEDS a devenit o companie națională, care acoperă în prezent cele mai importante zone agricole din România”, ne-a declarat Dl. Daniel Bâja, Administrator și Director General TOP SEEDS.

 

TOP SEEDS, o companie cu acoperire națională

Pe măsură ce portofoliul de clienți s-a dezvoltat, TOP SEEDS a identificat noi oportunități de extindere a activității, prin oferirea de suport integral fermierilor. Astfel, a apărut necesitatea creării unui departament destinat exclusiv tradingului de cereale, departament înființat în anul 2018.

În prezent, compania continuă dezvoltarea și sprijinirea acestei activități prin investiții în spații de depozitare și flotă auto, astfel încât solicitările fermierilor să fie rezolvate în cel mai scurt timp posibil.

Pentru a fi cât mai aproape de clienți și de nevoile acestora, compania a deschis puncte de lucru cu rol multiplu, care oferă soluții logistice complete și complexe pentru fermieri. În fiecare zonă de activitate a companiei există un depozit care deservește zona din punct de vedere logistic. TOP SEEDS deține în acest moment patru depozite – Depozitul Arad, Depozitul Alexandria, Depozitul Slobozia și Depozitul Bacău.

Pentru a fi cât mai aproape de clienți și de nevoile acestora, compania a deschis puncte de lucru cu rol multiplu, care oferă soluții logistice complete și complexe pentru fermieri

O altă oportunitate identificată pe piața de profil a fost aceea de a crea spații de depozitare destinate exclusiv cerealelor. Această necesitate a apărut ca urmare a blocajelor existente în punctele de descărcare ale marilor traderi. După o analiză amănunțită a situației și a oportunităților de dezvoltare, managementul companiei a decis că realizarea de investiții în acest sector de activitate poate fi oportună.

Astfel, astăzi sunt în execuție investiții în două baze destinate exclusiv cerealelor: la Bărăganul și la Viziru, în județul Brăila. Prima va fi în folosință începând cu septembrie acest an, iar a doua va fi gata la sfârșit de noiembrie 2020.

Soluții complexe pentru fermieri

În anul 2019, primele trenuri încărcate cu marfă din zona de Vest au descărcat la partenerii TOP SEEDS din Portul Constanța.

În zonele agricole în care compania nu deține spații de depozitare au fost realizate parteneriate, în scopul de a crește capacitatea de depozitare prin închirierea de spații. Serviciile oferite de TOP SEEDS sunt astfel mai aproape de fermieri, oferind soluții și servicii complexe, ajustate în permanență la nevoile pieței.

Pentru a răspunde nevoilor pieței, pe zona de Sud a României, în județul Brăila, TOP SEEDS construiește în prezent alte două depozite cu o capacitate totală de 40.000 de tone. Aceste depozite beneficiază de cale ferată proprie, ceea ce facilitează accesul și permite eficientizarea activității, dar oferă în plus și o mobilitate net superioară.

Compania studiază în prezent oportunitatea creării unor depozite în zona de Vest și zona Moldovei

TOPSEEDS deține o flotă proprie de 35 de camioane cu semiremorci, 25 pentru cereale și 10 cu prelată (îngrășăminte), și spații pentru depozitarea cerealelor și îngrășămintelor cu operare direct la tren de 50.000 tone. TOP SEEDS este alături de fermieri de la înființarea culturilor și până la valorificarea recoltelor, susținând producția agricolă cu produse performante și adaptate. Succesul companiei este astfel garantat și susținut de parteneriate puternice cu cei mai importanți producători și traderi care activează pe teritoriul României.

„Dezvoltarea teritorială o societății a avut un impact major în creșterea cifrei de afaceri, astfel încât tradingul de cereale a reprezentat peste 40% din totalul veniturilor obținute. Trading-ul a crescut exponențial de la an la an și a fost unul din motoarele de dezvoltare ale societății”, precizează Dl. Daniel Bâja.

Anul 2020, un an plin de provocări

2020 a fost și pentru TOP SEEDS, ca și pentru multe alte companii, un an plin de provocări. În primul rând, seceta agresivă instalată în sud-estul României, precum și pandemia recentă de COVID-19 au impus necesitatea adaptării și modificării strategiei și a planului de afaceri al companiei. În prezent există multe necunoscute, atât în ceea ce privește recoltele obținute, cât și încasările produselor vândute pe credit fermierilor grav afectați de secetă.

Cu toate acestea, compania a pus la punct o strategie pentru anul 2021, care vizează în principal consolidarea relațiilor și parteneriatelor încheiate, dar și dezvoltarea de noi parteneriate și extinderea activității în domeniul tradingului.

Pentru 2021, TOP SEEDS vizează în principal consolidarea relațiilor și parteneriatelor încheiate, dar și dezvoltarea de noi parteneriate și extinderea activității în domeniul tradingului

Creșterea susținută nu se putea face fără implicarea și devotamentul angajaților. Echipa Top Seeds s-a mărit și s-a consolidat, iar în momentul de față se definește prin profesionalism și corectitudine.

În ceea ce privește cifra de afaceri, compania și-a setat pentru anul 2021 obiective importante – dacă în anul 2019 cifra de afaceri obținută de companie a atins 65 de milioane de euro, targetul pentru 2022 urmărește atingerea pragului de 100 de milioane de euro.

„Chiar dacă 2020 a adus multe provocări, compania se pregătește pentru anul 2021 punând la punct o strategie elaborată, care vizează identificarea unor noi spații de depozitare, a unor noi soluții logistice pentru eficientizarea transportului, pregătirea continuă a angajaților, dar și o sinergie care să permită progresul companiei și a comunității pe care o deservește”, a declarat, în încheiere, Dl. George Pârvu, Director Dezvoltare TOP SEEDS.