Topul pietrelor pretioase

Topul celor mai scumpe pietre preţioase din lume

Greutatea, culoarea, claritatea și tăietura sunt factorii ce determină valoarea unei pietre prețioase. Diamantul este cea mai cunoscută piatră preţioasă din lume iar prețurile diferă în funcție de câteva criterii importante.  Însă ce alte pietre preţioase se găsesc în magazinele de bijuterii şi la ce preţuri pot ajunge acestea?

Cel mai scump diamant din lume are un preţ estimat de 400 milioane de dolari. Este vorba despre diamantul care poartă numele Cullinam, care este şi cel mai mare diamant găsit vreodată. Iniţial avea 3106,75 carate, însă el a fost tăiat în nouă briliante care în prezent se află în tezaurul Coroanei Britanice.

Cel mai scump diamant din lume are un preţ estimat la 400 milioane de dolari

Oamenii, de mii de ani, au fost fascinaţi de frumuseţea şi strălucirea pietrelor preţioase. Numite în trecut pietre de stele şi chiar lacrimi ale zeilor, pietrele preţioase au făcut mereu parte din istoria omenirii. Fie că au fost folosite ca talismane sau amulete, fie au fost considerate obiecte de înfrumuseţare, valoarea acestora este uneori inestimabilă. Astfel, pietrele prețioase continuă să aibă o valoare magnifică chiar și în prezent.

După inițialele cuvintelor din limba engleză, criteriile principale de evaluare a diamantelor sunt greutatea (în carate), culoarea, claritatea și tăietura. Raritatea, mărimea și duritatea sunt de asemenea factori ce determină valoarea unei pietre prețioase.

Cele mai scumpe pietre preţioase

Taaffeit – 2.500 dolari per carat

Numele acestei pietre preţioase nu este foarte cunoscut, întrucât Taaffeitul este foartă rară. De fapt, se consideră că există cu câteva milioane de diamante mai mult decât de Taaffeit.

Piatra preţioasă a fost descoperită pentru prima dată în anul 1945 de către un gemologist într-un magazin de bijuterii din Dublin, Irlanda. Iniţial, cel care a văzut piatra a crezut că este spinel, o altă piatră preţioasă. Însă, la o privire mai atentă a observat unele diferenţe, inclusiv modul în care se reflectă lumina.

Taaffeitul are culoarea violet, fiind foarte clară, și se poate găsi doar în Tanzania și Sri Lanka

Opalul negru – 3.500 dolari pe carat

Pietrele preţioase de opal negru se diferenţiază prin faptul că nici una nu seamănă cu alta. Altfel spus, fiecare are „individualitatea” ei.

În comparație cu alte pietre de opal, cel negru este considerat cel mai rar. Din acest motiv se numără şi printre cele mai preţioase pietre.

Opalul negru este cea mai rară formă de opal

Majoritatea pietrelor de opal negru din lume provin din Australia. Opalul negru are un fundal negru, întunecat, iar mijlocul lui are diverse modele cu aspect de foc.

Benitoit – 3.800 dolari pe carat

Benitoitul este o piatră preţioasă extrem de frumoasă, albastră, culoarea ei având o dispersie a luminii mai mare decât unele diamante. Această piatră preţioasă a fost descoperită în râul San Benito din California. De aici provine şi numele ei.

Cu cât culoarea ei este mai închisă, cu atât dispersia luminii este mai redusă. Benitoitul nu este doar una dintre cele mai scumpe pietre preţioase din lume, ci este considerată şi una dintre cele mai frumoase pietre preţioase găsite până acum.

Beril roşu – 10.000 de dolari pe carat

Berilul roşu mai este cunoscut şi sub numele de smarald cărămiziu sau smarald roșu.

Această piatră preţioasă are diferite nuanţe, existând într-o gamă de culori de la zmeură roz până la roşu purpuriu.

În ciuda numelui său de smarald cărămiziu, berilul roşu nu este un smarald, ci este o piatră prețioasă complet diferită

Berilul roşu a fost descoperit pentru prima dată în anul 1904 în munții Wah Wah din Utah și se pare că este mai rară decât rubinul.

Alexandrit – 12.000 dolari pe carat

Alexandritul a fost descoperit în Munții Ural din Rusia în anul 1830 și este o piatră preţioasă foarte rară, prin urmare foarte greu de găsit şi cumpărat. Această piatră preţioasă este populară datorită proprietăţilor sale optice deosebite și suferă schimbări impresionante de culoare în funcţie de lumină, lucru determinat de faptul că este formată dintr-o combinaţie rară de minerale: crom, fier şi titan.

Piatra este definită de pleocroism, adică îşi schimbă culoarea în funcţie de modul în care ea este privită. În plus, ea îşi schimbă culoarea şi în mod independent, în funcție de unghiul de vizualizare sub o sursă de lumină artificială: culoarea ei este albastru-verzui sub lumină naturală și devine purpuriu-roșcat în lumina artificială.

Jadeit – 20.000 de dolari pe carat

Jadeitul este cea mai scumpă, mai frumoasă și mai rară categorie de jad. Această piatră preţioasă are diverse culori, inclusiv smarald, fiind asemănătoare cu jadul imperial. Cele mai preţioase pietre de această culoare se regăsesc în Myanmar.

De asemenea, foarte populare printre cumpărători sunt culorile mov, lavandă și verde-măr.

Musgravit – 35.000 de dolari pe carat

Una dintre cele mai scumpe pietre preţioase, în afară de diamant, este musgravitul. Este vorba de o piatră prețioasă extrem de rară din familia taafitelor, descoperită pentru prima oară în Australia de Sud. Se mai găseşte şi în alte zone, cum ar fi Antarctica, Groenlanda și Madagascar, dar în cantități foarte mici.

Primul specimen de musgravit de înaltă calitate a fost găsit în anul 1993