Stiri: IT&C

Topul companiilor IT din Romania

Topul companiilor IT din România

10.11.2019

Topul companiilor IT din România. Industria de software din țara noastră se menține în clasamentul industriilor cheie pentru economia țării, cu un volum de aproximativ 6,2 miliarde de euro în 2019, potrivit estimărilor specialiștilor KeysFin. Totodată, aceasta este una din cele mai echilibrate industrii în ceea ce privește balanța între capitalul străin și cel românesc.

Topul companiilor IT din România. Cele mai mari companii

Anul trecut, în România existau aproximativ 20,7 mii de companii în domeniul software-ului. Numărul este cu 18,6% mai multe față de 2017 și cu 30% față de 2014. Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de companiile medii (39% din total). Cu toate acestea, peste 4,8 mii de companii (23%) au avut cifra de afaceri egală cu zero în 2018.

Cea mai mare companie de software din România a rămas ORACLE ROMÂNIA SRL cu o cifră de afaceri de peste 206 milioane de euro (3,6% din total) în 2018.

Topul este completat de:

 • IBM ROMÂNIA (200 milioane de euro – 3,5% din total)
 • ERICSSON TELECOMMUNICATIONS ROMÂNIA SRL (peste 170 milioane de euro, 3% din total)
 • SAP ROMÂNIA SRL (aproximativ 108 milioane de euro)
 • ENDAVA ROMANIA SRL (aproximativ 108 milioane de euro)

Topul companiilor IT din România. Editorii de jocuri

În ceea ce privește topul editorilor de jocuri (CAEN 5821), locul întâi după cifra de afaceri din 2018 este ocupat de ELECTRONIC ARTS ROMANIA SRL, care a înregistrat mai multe recorduri: cel mai mare angajator și cel mai profitabil jucător în 2018 (38 milioane de euro cifră de afaceri–79% din total), urmat de:

 • KING GAMES STUDIO (BUCHAREST) SRL (2,4 milioane de euro – 4,9% din total)
 • GREEN HORSE GAMES SRL (11 milioane de euro – 2,2% din total)

Topul companiilor IT din România. Profituri

Totodată, industria de software din România își consolidează poziția printre cele mai de succes sectoare ale economiei naționale, astfel că, dintre cele 20,7 mii de companii analizate, 13,2 mii (64%) au înregistrat profit, 5,6 mii (27%) au fost în pierdere, iar celelalte au avut un rezultat nul în 2018.

În topul celor mai profitabili jucători din domeniu rămâne SAP ROMÂNIA care a reușit ca în 2018 să își dubleze profitul net la peste 40 de milioane de euro. Și profitul IBM ROMÂNIA, al doilea cel mai profitabil jucător, a crescut cu 31% în ultimul an.

Cele mai profitabile 5 companii au avut în 2018 un profit net cumulat de peste 86 de milioane de euro, adică aproape 14% din total.

Topul companiilor IT din România. Investitorii străini

Investitorii străini controlează 53% din capitalurile proprii pozitive ale companiilor de software din țară. Ponderea investițiilor locale a cunoscut un avans anual de aproximativ 5 puncte procentuale, ajungând astfel la 47% în 2018, conform studiului KeysFin „Industria de software în România“.

Investitorii străini de pe piața de software locală provin din peste 60 de state, însă în top se află:

 • Germania (10,7%)
 • Luxemburg (7,3%)
 • Olanda (7,2%)
 • UK (5,5%)
 • Cipru (cu 4,8% din total)

Aceste țări controlează două treimi din totalul capitalurilor proprii străine.

Topul companiilor IT din România. Investitorii locali

Pe de altă parte, în ceea ce îi privește pe investitorii locali, aceștia provin atât din marile orașe ale țării, precum București sau Cluj, dar și din orașe medii, care încep însă să devină nume cu rezonanță pentru industria locală de start-up-uri în software, așa cum este Târgu-Mureș.

„Este pentru al treilea an consecutiv când realizăm un studiu dedicat industriei de software din România, astfel că avem o perspectivă amplă asupra pieței și suntem conectați la tendințele acesteia. Tocmai de aceea, creșterea investițiilor locale cu 5% într-un singur an pe o piață atât de competitivă ne face să privim cu entuziasm spre viitorul software-ului românesc: țara noastră începe să devină un hub regional nu doar pentru outsourcing, ci și pentru start-up-uri de succes. Software-ul este una din puținele industrii din România în care există echilibru între investițiile locale și cele străine, ceea ce reflectă o dezvoltare sănătoasă și solidă a acestui domeniu.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Topul companiilor IT din România. Cifra de afaceri

Cifra de afaceri a dezvoltatorilor de software a crescut cu 12,6% față de 2017 și cu 51,6% comparativ cu 2014, la 5,7 miliarde de euro în 2018.

În plus, experții KeysFin estimează un avans de 10,4% al cifrei de afaceri a companiilor de software din România pentru anul în curs. Se va depăși, prin urmare, pragul de 6,2 miliarde de euro în 2019.

Topul companiilor IT din România. Tendințe

Cu toate că România este al doilea furnizor de software și servicii din Europa de Est și în top 10 la nivel european, industria se bazează îndeosebi pe export și outsourcing, care contribuie într-un procent covârșitor la valoarea întregului sector.

Cu toate acestea, în ultimii ani, s-au făcut progrese importante pentru sprijinirea start-up-urilor locale din domeniul software-ului, datorită apariției:

 • fondurilor de investiții internaționale
 • programelor de mentorat
 • competițiilor

Astfel, start-up-uri precum Elrond, Questo, TypingDNA sau Happy Recruiter au strâns deja zeci de milioane de euro de la investitori și dezvoltă produse sau servicii pentru țări din întreaga lume.

Un alt exemplu local de succes îl constituie și Starbyte SRL. Este vorba de o soluție de software adaptată pentru domenii unde sunt concentrate cele mai mari investiții la ora actuală, precum cel financiar-bancar, asigurări şi managementul de risc.

„Tendința accelerată de digitalizare este întâlnită în aproape toate domeniile, dar mai ales în sectorul financiar, deoarece băncile încearcă mai mult ca oricând să își atragă clienții direct online, astfel că bătălia nu mai este doar pe costuri, ci și pe timp de răspuns cât mai rapid, cu documentație cât mai puțină, dar cu la fel de multă atenție la riscuri, prin verificarea clienților la distanță. O altă tendință tot mai des întâlnită are în vedere automatizarea proceselor și agregarea informațiilor, dar și a serviciilor bancare de tip open banking care vor seta noi culmi în industria de software. Aceste tendințe pot impacta pozitiv industria românească de software, mai ales pe antreprenorii locali, cu condiția ca aceștia să fie în continuare creativi, atenți la nevoile pieței și să integreze cât mai mult din noile tehnologii în produsele lor.”, a declarat Adrian Băcăianu, General Manager Starbyte.

Citește și Business Days București 2019. Ce rol au oamenii de afaceri în reconstrucția proiectului de țară?