Stiri: Finante

Programele Regionale 2021–2027

Topul firmelor care oferă servicii de contabilitate

16.11.2021

Top firme servicii de contabilitate. Cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de contabilitate, audit și consultanță fiscală a ajuns la aproape 3,9 miliarde de lei în 2020, cu aproape 4% mai mult față de 2019 și cu 143% peste nivelul din 2010, conform datelor KeysFin.

Top firme servicii de contabilitate. Peste 4 miliarde de lei în 2021

Pentru anul 2021 analiștii KeysFin estimează continuarea tendinței de creștere a cifrei de afaceri începută în 2010 și depășirea pragului de 4 miliarde de lei.

„Cu un rezultat net de peste 1 miliard de lei și capitaluri proprii de peste 2 miliarde de lei în 2020 (pentru prima dată în istorie), piața serviciilor de contabilitate, audit și consultanță fiscală este printre cele mai profitabile din România. Astfel, Rentabilitatea Capitalului (ROE) a crescut la 55,5%, iar Marja Rezultatului Net a ajuns la aproape 30% în anul pandemiei”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Numărul de companii

După un declin marginal în 2020, numărul de companii care au avut ca principal domeniu de activitate codul CAEN 6920 a crescut cu aproape 30% față de nivelul din 2010, la 11,8 mii în 2020. De asemenea, în anul 2020 numărul de angajați a scăzut cu 5,5% față de anul anterior, însă a rămas cu 14% peste nivelul din 2010, la 20,5 mii de angajați.

În anul 2020, rezultatul net a înregistrat maximul istoric de aproape 1,2 miliarde de lei, având o creștere de 15,6% față de anul anterior și de 565% comparativ cu anul 2010.

Clasamentul companiilor

BRITISH AMERICAN SHARED SERVICES (EUROPE) SRL, entitatea care se ocupă de partea de contabilitate, audit și consultanță fiscală din cadrul grupului BAT (deținută de BRITISH AMERICAN GLOBAL SHARED SERVICES LIMITED) a avut cea mai mare cifră de afaceri în 2020 de 443,5 milioane de lei și a reprezentat 11% din totalul pieței.

Clasamentul este completat de cele patru companii din Big Four:

  • ERNST & YOUNG, cu o cifră de afaceri de 392 milioane de lei
  • KPMG cu 211 milioane de lei
  • PRICEWATERHOUSECOOPERS cu 202 milioane de lei
  • DELOITTE cu 173 de milioane de lei.

Primele 5 entități au concentrat 37% din total în 2020.

Top firme servicii de contabilitate. Profitabilitate

Din perspectiva profitabilității, PRICEWATERHOUSECOOPERS a fost lider în 2020, cu peste 40 milioane de lei, urmat de:

  • BRITISH AMERICAN SHARED SERVICES (EUROPE) SRL
  • ERNST & YOUNG
  • KPMG
  • DELOITTE

„Indiferent în ce stadiu de implementare se află companiile, direcția este clară: se modifică felul în care acestea își colectează, procesează și păstrează datele. Se trece de la formatul fizic la cel digital, iar folosind capacitățile remote, a celor de extragere a datelor din cloud sau prin platforme de data-sharing, companiile le pot transmite în siguranță mai departe contabililor, auditorilor sau consultanților fiscali. Interacțiunea fizică poate reveni, însă până atunci îi va ține locul comunicarea online – prin apeluri video, chat, email, etc”, au menționat analiștii Keysfin.

Investiţii în digitalizare

Specialiştii în domeniu spun că piața de contabilitate, audit și consultanță trebuie să facă eforturi pentru a rămâne cu un pas înainte: să investească în digitalizare și inovație, în procesele de securizare a datelor și mai ales în aptitudinile celor care le vor folosi.

„Spre exemplu, în automatizare pentru realizarea operațiunilor de rutină, de verificare a respectării regulilor de întocmire a situațiilor financiare sau în tehnologii de tip machine learning de identificare a tiparelor și de estimare a rezultatelor, pentru a putea astfel preveni frauda, eventualele erori umane și pentru a adăuga valoare rezultatelor procesului în general”, a continuat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Citeşte şi Ghid fiscal pentru contribuabili. Ministerul de Finanţe şi ANAF, decizie importantă