Stiri: Energie

Topul producatorilor de energie verde in 2018

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Țările cu cele mai mari investiții

28.11.2018

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Principalele piețe de energie regenerabilă rămân prudente când vine vorba de investiții. China și SUA ocupă și în acest an primele poziții în clasamentul investițiilor în energii regenerabile. De asemenea, brexit-ul influențează declinul investițiilor în sursele de energie regenerabilă din Regatul Unit. În plus, Argentina ajunge în top 10 pentru prima dată, iar piețele mai puțin mature fac mișcări îndrăznețe.

Toate aceste date se regăsesc în clasamentul bianual EY al celor mai atractive 40 de pieţe din lume pentru investiţii în energie regenerabilă (RECAI).

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Scădere a activităților

Conform sursei citate, principalele 10 piețe au raportat o scădere a activității. În plus, guvernele și jucătorii din industrie rămân rezervați în contextul instabilității geopolitice continue.

China și Statele Unite se mențin pe prima și, respectiv, a doua poziție în topul 40. Pe de altă parte, Regatul Unit coboară un loc pe poziția a opta, pe măsură ce preocupările legate de Brexit cresc.

”Tensiunile comerciale dintre China și SUA, inclusiv introducerea de către Guvernul SUA a tarifelor de 30% la importurile de panouri solare, au dus la menținerea locurilor în clasament”, conform raportului.

În plus, activitatea temperată de pe celelalte piețe din top 10 RECAI confirmă această stagnare în cadrul indicelui.

Topul producătorilor de energie verde în 2018. India trece pe locul III

Cu toate că India urcă un loc și se clasează pe poziția a treia, progresul spre ținta de 100GW capacitate de energie solară a fost frânat recent de incertitudinea comercială, inclusiv de tariful de 25% pentru importurile de celule solare.

În Regatul Unit, investițiile din trimestrul trei în energie regenerabilă au scăzut cu 46% față de anul precedent, pe fondul speculațiilor privind modul în care rezultatul Brexit va afecta exporturile de energie către Uniunea Europeană și prețul echipamentelor importate.

Cu toate acestea, rezultatele din clasamentul EY indică faptul că piețele mai puțin mature au găsit un context prielnic pentru schimbări îndrăznețe.

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Argentina intră în top 10

Conform clasamentului, Argentina intră în top 10 pentru prima dată. Guvernul din această țară a decis să acorde sprijin politic pentru energia regenerabilă.

Egiptul urcă cinci poziții, pe locul 15, estimând o creștere a capacității totale de energie eoliană cu 3,3 GW până în 2027.

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Grecia ajunge pe locul 28

Pe de altă parte, Grecia urcă de pe poziția 34 pe 28, având în vedere obiectivul guvernului de a atinge cota de 18% în ponderea energiei regenerabile până în anul 2020.

În schimb, Suedia a coborât pe poziția 32 de pe locul 22 ocupat înainte. Declinul vine pe fondul creșterii furnizării de energie de pe platformele eoliene onshore și a declinului certificatelor verzi.

Topul producătorilor de energie verde în 2018. Ce se întâmplă cu România?

“În România asistăm la inițiative private destinate de-carbonării și dezvoltării consumului de energie electrică, materializate în proliferarea autovehiculelor electrice și stațiilor de încărcare. Un număr de dezvoltatori analizează oportunitatea de afaceri legată de instalarea de panouri fotovoltaice în zona rezidențială, eventual însoțite de soluții de stocare locală. Încă nu s-au acumulat masa critică și energia pozitivă necesare, dar acel moment nu e departe”, spune Alexandru-Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România.

Citește și Conferința Expand your future. Challenge the next 50! are loc pe 7 decembrie