Transplant de celule stem pentru autism

Transplant de celule stem pentru autism

26.11.2018

Transplant de celule stem pentru autism. Rețeaua de clinici medicale REGINA MARIA a anunțat finalizarea primei terapii autologe în cazul unui copil din țara noastră diagnosticat cu tulburări de spectru autist. Micuțul a revenit în țară cu familia, după ce a beneficiat de terapie cu celule stem din propriul sânge provenit din cordonul ombilical.

Transplant de celule stem pentru autism. Unde s-a efectuat tratamentul?

Tratamentul a fost efectuat în cadrul Duke University Medical Center din Statele Unite. Este vorba de un centru cu zeci de ani de experiență în transplant și în medicina regenerativă.

Transplantul cu celule stem aduce întregii familii speranța că, pe termen mediu și lung, vor apărea semne ale unei ameliorări vizibile.

Părinții copilului diagnosticat cu autism au hotărât să identifice opțiunile moderne de tratament ale acestei afecțiuni.

Transplant de celule stem pentru autism. Studiu clinic

Autismul este o boală ale cărei cauze rămân încă un mister pentru cercetători, dar despre care se scrie mult, atât la nivel local, cât și internațional. În acest context, familia băiețelului a aflat despre tratamentele și rezultatele obținute în cadrul studiilor clinice în derulare la Duke University Medical Center (SUA), exprimându-și dorința de a beneficia de acest tratament inovativ.

Tratamentul cu celule stem a fost posibil mulțumită unei decizii luate în urmă cu aproape cinci ani de către părinți. Este vorba de stocarea de celule stem din sângele cordonului ombilical al copilului. Acest lucru le-a permis accesul la terapie în contextul unui studiu clinic aprobat de către FDA (Food and Drug Administration, autoritate competentă în SUA), dedicat copiilor cu afecțiuni neurologice, intitulat „Expanded Access Protocol – Umbilical Cord Blood Infusions for Children With Brain Injuries”, NCT03327467.

Transplant de celule stem pentru autism. Ce spun părinții copilului?

„Am știut că drumul pe care l-am ales nu era ușor, dar am fost hotărâți să mergem până la capăt împreună. De-a lungul acestui drum, personalul Băncii Centrale de Celule Stem și cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit tot suportul necesar astfel încât să avem acces la un tratament sigur, care să îi permită băiețelului nostru să aibă șanse de ameliorare. Terapia a mers foarte bine, iar acum așteptăm cu entuziasm apariția primelor rezultate. Vom zâmbi la fiecare dovadă că tratamentul funcționează și vom fi cu atât mai mulțumiți cu cât progresele vor fi vizibile”, au declarat părinții copilului la întoarcerea în țară.

Tratamentul cu celule stem a decurs în condiții optime. Terapia a constat într-o procedură similară unei transfuzii de sânge, care a avut o durată de trei ore.

Transplant de celule stem pentru autism. Medicii

După aceea, a urmat o evaluare medicală complexă a copilului și o evaluare specifică a probei de celule stem. Acest tip de transplant implică întotdeauna prezența unei echipe multidisciplinare, cu experiență vastă în medicina regenerativă. Echipa a fost coordonată de către Dr. Joanne Kurtzberg, care conduce Programul ”Robertson Clinical and Translational Cell Therapy” și Programul de Transplant medular pediatric din cadrul Duke University Medical Center și este totodată președintă a Cord Blood Association.

Din echipa multidisciplinară fac parte și

  • Dr. Geraldine Dawson – directorul Duke Center for Autism and Brain Development
  • Dr. Jessica Sun – oncolog hematolog pediatru, autor al mai multor articole științifice

Transplant de celule stem pentru autism. Ce spun reprezentanții Regina Maria?

„Echipa de la Duke University Medical Center a realizat toate demersurile necesare ca totul să decurgă <<ca la carte>>. Pe noi ne bucură că am putut fi parte din acest proces, am fost alături de familie în tot demersul și îi felicităm pe părinți pentru determinarea de care au dat dovadă, de deciziile luate. Ținem în permanență legătura cu familia. Monitorizăm și așteptăm cu entuziasm apariția primelor rezultate, cu atât mai mult cu cât cazuistica la nivel internațional indică rezultate favorabile pentru peste două treimi din copiii tratați la Duke. Aceștia au progresat într-un interval de doar șase luni de la terapie”, a declarat Tudor Panu, Directorul Băncii Centrale ce Celule Stem Regina Maria.

Terapia este urmată de un amplu proces de monitorizare a stării de sănătate a copilului. De asemenea, urmează și o evaluare a progreselor pe care acesta le înregistrează.

Citește și Încrederea în economia românească, în scădere în octombrie 2018