Cu o echipă formată din 200 de angajați și având în total 92 de paturi, Spitalul Sf. Constantin a fost distins de Organizația Mondială a Sănătății cu premiul Hand Hygiene Excellence Award în anul 2013. Instituția medicală privată, cu profil multidisciplinar, beneficiază de aparatură modernă, de ultimă generație, pusă la dispoziția echipei medicale, personal cu înaltă calificare profesională și umană.
În baza acestui concept, Spitalul Sf. Constantin din Brașov continuă seria de premiere pentru sistemul medical privat în domeniul chirurgiei generale, oncologice și de transplant, alături de celelalte specialități chirurgicale sau oncologia clinică.
În cadrul Centrului de Transplant renal „Prof. Dr.Gilles Mentha”, în data de 13 octombrie 2017 a fost realizat un nou transplant renal de la donor viu, această intervenție având ca și particularitate utilizarea chirurgiei robotice pentru prelevarea rinichiului, fiind o premieră în domeniul medical din țara noastră.
„S-a optat pentru prelevarea robotică a rinichiului, cu ajutorul sistemului DaVinci Si; fiind o metodă minim invazivă, cu acuratețe superioară laparoscopiei, conferă un grad sporit de siguranță actului medical în ceea ce privește riscul hemoragic sau infecțios, oferind pacientului posibilitatea unei recuperări rapide și în cele mai bune condiții, donorul organului fiind cât mai puțin afectat”, ne-a declarat directorul spitalului, Camelia Teodora Șamotă.
Implantarea organului astfel prelevat s-a efectuat la primitor pe cale clasică, permițând un abord corect și sigur.
Chirurgia asistată de robot sau „chirurgia robotică” reprezintă o metodă chirurgicală minim-invazivă ce poate fi folosită pentru o gamă largă de patologii, în special din sfera urologică, chirurgicală sau ginecologică, atât pentru patologie oncologică, cât și non-oncologică.
Robotul Da Vinci reprezintă un sistem chirurgical revoluționar, având un braț dotat cu o cameră de înaltă rezoluție alături de mai multe brațe mecanice cu instrumente chirurgicale. Acestea sunt foarte flexibile, permițând o rotație de 360° și sunt conectate la o consolă computerizată poziționată în sala de operație, acționată de chirurgul operator. Chirurgul controlează cu o siguranță sporită brațele robotului, beneficiind de o imagine 3D, mărită, de înaltă rezoluție.
Datorită acestei tehnici pot fi efectuate și intervenții chirurgicale delicate, în spații mici, cu nivel înalt de complexitate și dificultate, cu un grad însă sporit de siguranță pentru pacient și pentru echipa operatorie.
„Avantajele incontestabile ale utilizării robotului DaVinci Si sunt precizia sporită, creșterea gradului de siguranță, dar și riscul scăzut de sângerare și infecție. Pe lângă acestea trei, se adaugă și recuperarea rapidă, cicatricile de dimensiuni reduse și gradul ridicat de flexibilitate și confort pentru pacient și chirurg”, continuă Camelia Teodora Șamotă.
Pe lângă prelevarea de organe, această „chirurgie robotică”, aplicată în cadrul Centrului de Excelență în Chirurgia Robotica al Spitalului Sf. Constantin, coordonat de prof. dr. Ioan Coman, este folosită și în domenii precum urologie, pentru tratamentul chirurgical al cancerelor de prostată și rinichi, în domeniul chirurgiei generale, pentru îndepărtarea tumorilor digestive, tratamentul herniilor și eventrațiilor sau chirurgia obezității, dar și în sfera ginecologiei, pentru afecțiuni precum cancerul uterin sau de col uterin, fibromul uterin.
Refacerea rapidă a pacienților după intervenția inedită
Primul transplant renal asistat robotic a fost realizat în cazul unui pacient cu vârsta de 55 de ani, diabetic, care a primit un rinichi de la soția sa, chiar de ziua copilului lor.
Intervenția chirurgicală, care a durat șase ore, a fost realizată de o echipă multi-disciplinară, formată din specialiști din domenii medicale diferite, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști, care provin din mai multe unități spitalicești – echipa chirurgicală care a prelevat organul de la donator i-a avut în componență pe Prof. Dr. Christophe Iselin – Șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, Prof. Dr. Ioan Coman, Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, urologi din Cluj-Napoca și asistent instrumentar Anca Jecan; echipa care a realizat implantarea rinichiului a fost formată din Dr. Bogdan Moldovan – coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Spitalul Sf. Constantin, Prof. Thierry Berney – Președintele ESOT (Societatea Europeană de Transplant de Organe Solide) și Șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva, Dr. Dumitru Pocreață – medic primar chirurgie generală la Spitalul Sf. Constantin și asistent instrumentar Angela Cotoară; anestezia a fost asigurată de Dr. Lucian Băilă, Dr. Sorin Pașcanu, medici primari ATI la Tg. Mureș cu asistența Prof. Eduardo Schiffer – Anestezistul Șef al Programului de Transplant Multiorgan Geneva. În urmărirea nefrologică postoperatorie s-au implicat Prof Dr Karine Hadaya, nefrologul Centrului de Transplant renal din cadrul Spitalului cantonal din Geneva, și Dr. Verzan Mihaela, medic primar nefrologie în cadrul Spitalului Sf. Constantin.
Acest transplant constă în trei intervenții chirurgicale – operația de prelevare de la donatorul viu, prepararea grefonului renal și implantarea la pacientul cu insuficiență renală
Conform coordonatorului centrului de transplant renal, dr. Bogdan Moldovan, această procedură constă în trei intervenții chirurgicale: operația de prelevare de la donatorul viu, prepararea grefonului renal și implantarea la pacientul cu insuficiență renală.
„A mers totul bine, avantajul transplantului renal de la donorul viu este că durata de ischemie a rinichiului este foarte scurtă. Dacă la transplantul de la donor cadaveric, rinichiul este poate la sute de kilometri distanță – echipa trebuie să îl aducă – sunt ore și ore în care rinichiul stă în afara corpului la temperatura de 4 grade, aici practic nu există timp de ischemie, în mai puțin de o oră rinichiul era deja implantat și introdus în circuitul sanguin”, a completat dr. Bogdan Moldovan.
Deși este o intervenție chirurgicală delicată, complexă și dificilă, pacienții și-au revenit extrem de repede, donatoarea – soția – fiind externată în ziua 3 postoperator, iar la doar șapte zile de la efectuarea intervenției și primitorul, pacientul transplantat, a fost externat în condiții extrem de bune.
Spitalul Sf. Constantin susține egalitatea de șanse
Responsabilitatea socială este un plan important în activitatea Spitalului Sf. Constantin, care prin intermediul Fundației Sf. Constantin desfășoară numeroase campanii pentru susținerea unor cauze sociale, precum și a unor activități de screening și prevenție.
Un astfel de eveniment a fost și „Crosul pentru Transplant”, organizat pe 15 octombrie de Spitalul Sf. Constantin în Parcul Tractorul din București, cu sprijinul Asociației Județene de Atletism Brașov. Evenimentul caritabil sportiv a avut ca obiectiv strângerea de fonduri pentru bolnavii care au nevoie de transplant de rinichi, spitalul nefiind beneficiar al Programului Național de Transplant, deși este un centru acreditat. De asemenea, organizatorii au dorit să promoveze prin acest cros un stil de viață sănătos și importanța mișcării în prevenția bolilor.
Fundația Sf. Constantin a organizat un eveniment, „Crosul pentru Transplant”, cu obiectivul de a strânge fonduri pentru bolnavii care au nevoie de transplant de rinichi
La „Crosul pentru Transplant” au luat startul 104 participanți, printre aceștia fiind și echipa medicală a centrului de transplant, precum și primul cuplu de pacienți transplantați în decembrie 2016, fiica și tatăl.
Fundația Sf. Constantin a fost sprijinită, cu această ocazie, de sponsori din comunitatea brașoveană, precum și de persoane fizice, fondurile fiind folosite pentru susținerea, și în acest mod, a operației de transplant.
„Ajutorarea persoanelor fără posibilități materiale oferă recompense și satisfacții sufletești enorme. Este foarte dureros să constați că viața aproapelui tău ar putea fi salvată de descoperirile recente ale medicinei moderne, dar persoana respectivă nu își permite accesul la acestea. Aici trebuie să intervenim noi, prin proiecte de caritate și strângerea de fonduri care urmează apoi să fie direcționate către tratarea afecțiunilor persoanelor aflate în suferință”, a mai declarat, în încheiere, Camelia Teodora Șamotă, directorul Spitalului Sf. Constantin.